Skocz do zawartości

Branża SEO zeszła na psy...

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Gugsen sugerujesz, że krajach zamożniejszych, naprawdę europejskich ludzie siedzą, cisną w klawisze i pozycjonują za 10

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

• Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Według mnie czasami warto zastanowić się nad sobą. Może to nie konkurencja jest problemem.

Ja nieraz wysyłałem zapytania do firm (różne branże) w sprawie zakupu produktu/usługi i nie dostałem odpowiedzi. Czyli kłania się organizacja pracy. A po drugie, to że ktoś jest dobrym specjalistą w danej branży, to nie znaczy, że jest dobrym handlowcem. A tak naprawdę to liczy się przede wszystkim umiejętność sprzedaży tego na czym się znamy.

Poza tym nawet w tym wątku wypowiadają się osoby, że psucie rynku jest złe, że stawki powinny tyle a tyle wynosić, a same tu na forum się ogłaszają, że zrobią coś za pół ceny.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Gugsen sugerujesz, że krajach zamożniejszych, naprawdę europejskich ludzie siedzą, cisną w klawisze i pozycjonują za 10

W życiu, jednak nie myśl, że jak dasz polakom minimum 1000E miesięcznie, to od razu wyprzesz z rynku tańszą konkurencję, bo ludzie będą mieli pieniądze na reklamę. Owszem, są to większe pieniądze, jednak nie za darmo. Jedyny plus jest taki, że walka z tej na poziomie cen, przenosi się na poziom jakości, a to dla konsumentów akurat plus.

E: cytat.

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Mnie się wydaje, że kłopot jest w minimalnej pensji w Polsce.

Fabryki takie jak 3M, Saint Gobain przenoszą produkcję do Polski bo tu można płacić człowiekowi grosze w majestacie Prawa.

I dokładnie w tym tkwi problem tego wątku i wielu innych usług.

Jeśli płaca minimalna byłaby normalna, tj 1 tys euro na rękę byłoby inaczej...

:) kurczę, Ty naprawdę jesteś z księżyca.

No nie wiem Krzychu ma sporo racji, było by inaczej. nie 50% ale 90% ludzi musiało by pracować na czarno. Bo dostać umowę nawet na minimalną pensję to już osiągnięcie same w sobie by było. Dlaczego firmy płacą grosze za zatrudnienie i działają? Bo są ludzie którzy na takie stawki się godzą (często są po prostu pod ścianą). Jakby nikt by nie pracował za kwotę poniżej 2k to nie było by wyjścia jak podnieść stawki pracownikom, ale ZAWSZE znajdzie się ktoś kto powie 'ja mogę za 1,5k' a kolejny za nim 'to ja za 1,2' itd. byle pracować.

Druga kwestia jakby pensje były wyższe to 'Fabryki takie jak 3M, Saint Gobain' nie przenosiłyby produkcji do Polski, a więc kupa ludzi bez pracy. Siedzą w domu i myślą jak tu zarobić. 'O już wiem zacznę pozycjonować strony siedząc w domu. Zacznę od konta na allegro'

del cytat

Cóż to jest wobec pracy za miskę ryżu i nocleg w xosobowym lokum? Ciężko będzie nam przyciągnąć jakiekolwiek fabryki!!!

1 tys euro

Tyle wynosi mini. płaca w Anglii . Wiesz ile oni do tego dochodzili? Ile koloni złupili? Ilu murzynów , polaczków wykorzystali ?

Nie ma nic za darmo!

Nie chce mi się szukać tematów z przed kilku lat ale przypomniała mi się sytuacja gdy zaczęło się mówić głośno o pozycjonowaniu za tzw. "efekt" i jak to psuje rynek. Kto to wprowadził... ? - o ile dobrze pamiętam, wszak od tego się grubszo zaczęło. Wcześniej było raczej ciche koszenie zaplecz a później to już jawne podpierdalanie gdzie się tylko da. Wykosić reklamy, zabrać klienta, zużyć transfer, banik na domenę, ba - całe raport listy.

Zamiast się jakoś dogadać, łączyć a następnie podzielić tematycznością zaplecz i robić wspólne seo to wylewacie żale, że niska cena Wam koło xxxx robi. Jak się komuś opłaca za 10 groszy i da rade nie tylko wyżyć i opłacić prąd ale i zarobić to niech robi i za 10 groszy - wolny rynek.

Polacy mają to do siebie, że zamiast współpracować to się kłócą między sobą. Ktoś to zauważa i kosi całe towarzystwo za jednym, szybkim, celnym podejściem.

Co jakiś czas widzę ogłoszenia - szukam pracownika do seo. Noż kurna, po co te konkursy seo ? Można sobie lekko rywalizować, coś podpatrzyć ale przede wszystkim wykorzystać do rekrutacji. W ten sposób bardziej zorientowanych weźmiecie do siebie a reszta będzie meta zmieniać.

Inna sprawa to, że grosze płacicie swoim podwykonawcom. W końcu jeden z drugim dochodzi do wniosku - Za 100 tekstów dostanę 100 zł, więc wezmę seo hosting za grosze, domeny z promocji, teksty podzielę na 10 blogów, wrzucę w katalogi i zacznę brać niszówki.

Sami sobie rozwalacie rynek to nad czym teraz płaczecie ?

W końcu pojawi się ktoś z większą kasą i zrobi sobie rekrutacje ale z Was.

Ludzie o co wam chodzi? Jeżeli ktoś chce to zrobić za jakąś sumę to chcecie mu zabronić? Jak robi to kiepsko to jego sprawa i tego co mu zapłaci. Takie życie, może trochę infantylne porównanie ale idź do supermarketu i powiedz, żeby podnieśli ceny bo zabierają klientów temu ze sklepiku na rogu co ma drożej.

Jeżeli uważacie, że nie da się tego za taką cenę zrobić to nie zrobi a następnym razem przyjdą do was, więc o co chodzi?

Sami sobie rozwalacie rynek to nad czym teraz płaczecie ?

W końcu pojawi się ktoś z większą kasą i zrobi sobie rekrutacje ale z Was.

Warto podkreślić :)

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

No cóż trzeba jednak zrozumieć krzycha, że nie miał na myśli 'pstryknąć palcami' i z dnia na dzień to wprowadzić. Do tego trzeba jednak dużo czasu bo trzeba to robić stopniowo aby podnosić ogólny poziom życia na wyższy. No i przecież od 20 lat jako wolny rynek to właśnie robimy. No chyba że od lat 80 nikt nie zauważył zmian wokoło.

No i przecież od 20 lat jako wolny rynek to właśnie robimy. No chyba że od lat 80 nikt nie zauważył zmian wokoło.

Zauważył. Problem w tym , że zmiany nie zawsze oznaczały zmiany na lepsze. Pamiętamy 2 wojny światowe, okupację niemiecką, później radziecką , na koniec zaczęła się transformacja i podobno to jest ten właściwy kierunek zmian! Niestety ja nie mam takiego przekonania , ale nich będzie!!

Pomysł z podniesieniem minimalnej pensji do 1000 euro uważam za jakiś absurd.

To jest przede wszystkim na razie niewykonalne. Co do filmiku, który podlinkowałeś - odnosi się on do amerykańskiej gospodarki, nie do naszej. Pewnie nie przeglądasz codziennie ogłoszeń o pracę, ale w bardzo wielu jest "wymagany status ucznia lub studenta". Dlaczego? Da się umowę zlecenie i nie trzeba opłacać składek. Sama umowa zlecenia jest często nadużywana. O ile rozumiem, że są to niższe koszty dla pracodawcy, to jednak już dwukrotnie spotkałem się osobiście z sytuacją, że w ogłoszeniu firma oferuje umowę o pracę, a w rzeczywistości daje zlecenie. Nie mam nic przeciwko, ale jeżeli firma już na etapie rekrutacji mija się z prawdą to nie najlepiej to o niej świadczy.

Teraz może bardziej na temat główny wątku. Takie małe porównanie - czy właściciel sklepu z markowymi zegarkami ma mieć pretensje do osoby sprzedającej tanie chińskie zegarki na rynku o zaniżanie cen? A teraz 3 warianty ze strony kupującego:

1. zegarek po kilku dniach mu się zepsuł, ale stwierdził że nie ma tyle pieniędzy, żeby kupić markowy, więc znowu poszedł na rynek.

2. sytuacja jak wyżej, jednak tym razem stwierdził, że lepiej zainwestować więcej w markowy zegarek, który mu prawdopodobnie dłużej będzie służył, a nawet jeśli się zepsuje to i tak nie będzie stratny, bo otrzymał gwarancję.

3. zegarek, mimo że tani, służy mu nieprzerwanie przez kolejne lata.

Mam nadzieję, że dość jasno jest to przedstawione :) . Jeżeli klient będzie chciał i miał na to środki, to pójdzie do firmy, w której zapłaci więcej, ale będzie miał gwarancję lepszej jakości usług. Chyba, że poziom usług ma się tak niski, jak ceny konkurencji, a ma się pretensje, że inni zaniżają ceny.

To ja ci też dam ciekawy przykład:

Klient ma do wyboru 2 sprzedawców oferujących ten sam zegarek:

Pierwszy sprzedawca - Zegarek sprowadził z Chin za 100zł - i sprzedaje go na bazarze na czarno za 150zł - zysk 50zł

Drugi sprzedawca - Ten sam zegarek sprowadził również za 100zł - sprzedaje jednak legalnie i musi dołożyć 23% VAT - żeby konkurować z pierwszym, cena wyjściowa również jest 150zł - jest to jednak cena brutto z VATem( netto 121,95 zł) - zysk 21,95zł - dwukrotnie mniejszy niż ten pierwszy! A teraz jeszcze odlicz dochodowy(4,17zł) - wychodzi, że zarobił na tym samym zegarku 17,78zł.

Drugi sprzedawca musi sprzedać trzy zegarki żeby zarobić tyle co ten pierwszy na jednym.

Te wyliczenia nie uwzględniają ZUSu i innych kosztów... po podliczeniu wszystkiego byłoby jeszcze gorzej.

Ciemna strona mocy!

@ bartek0317

Mam nadzieję, że dość jasno jest to przedstawione - stary jakbyś 5-latkom tłumaczył z tymi zegarkami.

Ale z początkiem Twojego posta zupełnie się zgadzam Sama umowa zlecenia jest często nadużywana - w ogóle z tego co wiem to jest kłopot z wystawianiem jakichkolwiek umów. Sporo zatrudniających miga się jak może od wystawienia umowy (niektórzy się w nie patyczkują).

Ale chyba za bardzo z tematu schodzimy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności