Skocz do zawartości

Branża SEO zeszła na psy...

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy sprzedawca - Zegarek sprowadził z Chin za 100zł - i sprzedaje go na bazarze na czarno za 150zł - zysk 50zł

Drugi sprzedawca - Ten sam zegarek sprowadził również za 100zł - sprzedaje jednak legalnie i musi dołożyć 23% VAT - żeby konkurować z pierwszym, cena wyjściowa również jest 150zł - jest to jednak cena brutto z VATem( netto 121,95 zł) - zysk 21,95zł - dwukrotnie mniejszy niż ten pierwszy! A teraz jeszcze odlicz dochodowy(4,17zł) - wychodzi, że zarobił na tym samym zegarku 17,78zł.

Dorzuciłbym tylko do tego, że pierwszy sprzedawca sprzedaje zegarki na tym bazarze bez stoiska, np stojąc gdzieś w przejściu, a drugi sprzedawca płaci za stanowisko sporo pieniędzy... :)

• Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przerysowane opowiadanie. Nie każdy jest VATowcem, a nawet jeśli, to VATu nie zapłaci od kwoty 150 złotych, tylko od jakiejś niższej kwoty, po odliczeniu kosztów poniesionych przez sprzedawcę. Faktem jest jednak, że niepłacenie podatków to spore ułatwienie. Nie bądźcie jednak hipokrytami. Każda firma tak zaczyna, bo inaczej by się nie rozwinęła.

UPA(cudak), SEO to nie pisanie tekstów za 1 PLN, dla tego kto a kto, ty nie musisz w tym temacie wypowiadać się :)

Każdy w tej branży orze jak może.

Ja na przykład na razie ciągle inwestuje, dobrze ze żona ma inny biznes :) bo tak ciekawo by nie było

Zacząć teraz działalność SEO "od zera" nie realnie, trzeba mieć kapitał dla inwestowania .Nie mówię o firmie z laptopem + publiker, i 10 klientami po 50 pln/miesiąc.Każdy wie ile kosztują zaplecza, dedyki, VPSy, domeny i poważne narzędzia i legalne softy

Nie obraź się ale robisz z siebie coraz większą pierdołę... Z takim podejściem to i ze zbierania truskawek wykopie Cię konkurencja...

Masz zdecydowanie racje, zostaję pozycjonerem za 10 zł, pozbędę się zaplecza bo i po co jak można pościągać jakiś zcrackowany soft do pozycjonowania, swoją firmę będę promował na allegro bo taniej i równie skutecznie, sprzedam auto bo i po co - rowerem zdrowiej i bezpieczniej, wyniosę się z domu bo po co mi dom, jak dobrze wykombinuję to za 200 zł miesięcznie wynajmę gdzieś piwnicę i zaadoptuje a wilgoć dobrze robi na cerę :)

A tym czasem w UK... Kiedyś pośredniczyłem w pozycjonowaniu strony na rynek UK dla klienta ponieważ z założenia nie zajmowałem się pozycjonowaniem w innych krajach i mocno się zdziwiłem, że liczą sobie ponad 300 funtów za samą optymalizację strony, bez żadnych gwarancji i nie było zmiłuj się. Facet ma wiedzę jest "SEO guru" to się ceni, bo wiedza kosztuje. Zarabiają dużo, inwestują dużo, gospodarka się kręci i jakoś tak wyszło, że 2 miliony polaków tam uciekło. Sam nie wiem czemu... W Polsce też jest dobrze, bo ludzie zaczęli się cenić, zarabiają coraz więcej i wydają coraz więcej, byliśmy coraz bliżej Europy (chodź jeszcze bardzo daleko) ale niestety takie trole powodują efekt odwrotny i wszystko idzie w odwrotną stronę. Wszystko coraz tańsze, wolny rynek, wszyscy się koszą cenami i niszczą wszystko co tyle lat próbowaliśmy zbudować.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Klient ma do wyboru 2 sprzedawców oferujących ten sam zegarek:

Właśnie, czy uważasz że firma SEO oferuje usługę w takiej samej jakości, jak gimnazjalista z Allegro? Dyskusja zaczęła się m.in. od podania przykładu: "Frazy mniej konkurencyjne takie jak "bielizna" to już ledwo 70 zł netto.". Według Ciebie jest to wykonalne mając do dyspozycji taki budżet? Pewnie nie, czyli klient po pewnym czasie, jeżeli będzie mu zależeć i będzie miał kasę, to i tak pójdzie do firmy, która weźmie x lub xx razy więcej, ale przyłoży się do pracy. Jeśli nie będzie miał kasy - albo zrezygnuje z pseudo firmy, albo będzie dalej u niej i nie będzie nic płacił, bo w końcu i tak jego strona będzie daleko w wynikach. Trzecia możliwość, najmniej prawdopodobna - firmie uda się za 70 zł wbić stronę do top na "bielizna", więc klient będzie zadowolony i pozostanie w przeświadczeniu, że inne firmy chciały z niego wyciągnąć jak najwięcej kasy.

stary jakbyś 5-latkom tłumaczył z tymi zegarkami.

Podobno coraz młodsi zajmują się pozycjonowaniem, więc chciałem, żeby każdy zrozumiał :)

W każdej branży znajdzie się taka osoba, która za niższą cenę (niby wykona/zaoferuje taką samą usługę)

Mnie też to denerwuję jak w Ustce w sezonie ludzie wynajmują stare zdezelowane mieszkania, mówiąc że mają apartamenty i wynajmują po 30zł za dobę od osoby.

Przecież to jest dla mnie dramat! Później taki wczasowicz przychodzi do mnie i pyta się o miejsca w pensjonacie, a ja mu mówię że mam po 50zł od osoby, a on mówi czemu tak drogo skoro (tam za rogiem mają do wynajęcia mieszkanie/apartament) po 30zł. Wtedy mnie krew zalewa, i już tego nie komentuję i tylko odpowiadam, Pani/Pana wybór.

Dlatego czasami trzeba się z tym pogodzić bo inaczej 1/4 społeczeństwa trzeba byłoby ukatrupić.

Najnowocześniejszy Hotel Nad Morzem Grand Lubicz 5*
Apartamenty w Ustce tylko w pensjonacie Villa Wenel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności