Skocz do zawartości

Nofollow i jego znacznie

tomierc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy link z nofollow może być przydatny w kwestii pozycjonowania? Google widzi takie linki w google webmaste je pokazuje ale czy one dają jakąś siłę stronie do której takie klinki prowadzą?

Czy jest to bardzo znikoma wartość i nie ma sensu się w to bawić?

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

Nie ma nigdzie podanej skali aczkolwiek na oficjalnym blogu Google byla kiedys wzimianka ze Google zaczyna brac pod uwage rowniez linki nofollow, ze wzgledu na to iz na wikipedi sa przydatne artykuly w ktorych podawane sa linki do zrodel, a ze te zrodla maja link z nofollow to nie moge wybic sie. Oczywiscie wikipedia to tylko jeden z przykladow, duze serwisy przewaznie uzywaja nofollow w celu zabezpieczenia sie przed spamem.

Pisałem bodajże w temacie o ScrapeBoxie, że linki nofollow to tylko u nas w kraju uważane są za nic nie warte. Na zachodzie wiedzą, że warto linkować i na tych atrybutach bo w przypadku posiadania do i no follow, razem przekazują odpowiednią moc. Zresztą wystarczy poczytać dobre tematyczne fora.

Nofollow mają wartość mieszczącą się w granicy błędu statystycznego czyli bardzo, bardzo niską. Ich błędnie przypisywane znaczenie opiera się przede wszystkim na tym jak są pozyskiwane te linki czyli poprzez masowy spam. Po dodaniu 100 k linków które były nofollow po czasie któreś ze stron zmienia linki na dofollow podczas zmiany szablonu i magicznie strona coś tam może zyskać.

Podobno stronie może coś pomóc sama obecność tych linków jako jakiś % w sumie linków do strony ale nie zostało to nigdy udowodnione i samemu nie przychodzi mi do głowy jak można by to zrobić.

Próbowałem na różne sposoby linkować ze stron o wysokich pr typu 7,8 czy nawet 9 z nofollow nic to nie dawało.

Masowy spam ze scrapeboxa przynosi efekty w większości dlatego że między linkami nofollow jest też mały odsetek dofollow, w większości dzięki specjalnym wtyczkom do WP.

...

testowałem rok stronę na nofollow i także zero efektu i bardzo wolny index strony mimo dużej ilości linków z dobrych miejsc. Myślę że do puki google nie przestanie zwracać uwagi na atrybut będzie to mało warte.

Dla mnie te nofollow to jakaś pomyłka to manipulacja linkami - google dobrze jak by to przestał traktować.

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności