Skocz do zawartości

Portal Dodaj Oszusta, Pierwszy w Polsce

KiL

Rekomendowane odpowiedzi

No a gdyby zrobić tak. W serwisie każdy mógłby dodać/opisać swoje niedobre doświadczenia z jakąś firmą lub osobą ale w taki sposób że nie padły by żadne dane adresowe, telefony, nazwiska. Może jedynie miasto można by podać. Czyli np. ktoś napisze że hodowca pająków z Gliwic wycofa sie z transakcji, twierdzi ze pająki zdechły, itd....

To musiałby weryfikować za każdym administrator.

I teraz, jeśli ktoś zainteresowany chciałby się coś bliżej dowiedzieć musiał by się skontaktować przez serwis z osobą wystawiającą taką opinie. I potem już zainteresowani mogli by sobie pogadać telefonicznie czy mailowo (ale poza serwisem). Dzięki temu, w dużym stopniu serwis mógłby spełnić swoje zadanie. Było by to np. dobre miejsce do demaskowania oszukańczych mechanizmów czy praktyk niż bardziej konkretnych przypadków. Uważam że taki serwis był by pożyteczny.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Pytanie do wszystkich "straszących". Gdzie jest napisane, że "portal" odpowiada za to co napiszą jego użytkownicy? Chętnie poznam te ustawy.

Irek, na początek proponuję zapoznać się z terminami podżeganie i pomocnictwo (póki co starczy Wikipedia). Moim zdaniem sama nazwa portalu i schemat działania idealnie wypełnia znamiona obu czynów. Ciekawostką jest, że za oba te czyny można "pierdnąć" grubiej niż za samo sprawstwo.

Nie rozumiem tej krytyki..

Jeżeli chodzi o wpisy z sms'ami które niby kosztują 1 zł a w rzeczywistości 30zł

i pobieraczka https://www.dodajoszusta.pl/historia/3-port...nternautow.html

To się zgadzam i wg mnie jest to dobry pomysł (takowy portal).

Irek, na początek proponuję zapoznać się ...
Po to właśnie prosiłem o podanie odpowiednich ustaw. Wikipedia o ile mi wiadomo, nie jest jakimś obowiązującym aktem prawnym, więc na jej podstawie nie mam zamiaru wyciągać jakichkolwiek wniosków.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Dla kogoś kto wie, że taka ustawa istnieje chyba nie będzie większym problemem odnalezienie jej. Chyba że pisze bez posiadania żadnej wiedzy w tym temacie.

[dodane]

Zresztą to była prośba nie żądanie, więc nie rozumiem tego oburzenia.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

ja tez nie rozumiem po co ta cala krytyka i kłótnie - portal ma swoje niedociągnięcia ale ktoś już nad tym pracuje.

Dużo z was pisze, że jest on nie potrzebny...zmienicie zdanie jak zostaniecie przez kogoś oszukani (przez firme), wydacie kilka tys za coś czego nigdy nie zobaczycie, wygracie sprawę w sadzie a i tak nigdy nie odzyskacie swoich pieniędzy.. a jeszcze nad to [ nierzetelny partner ] będzie funkcjonował dalej bez najmniejszego problemu i oszukiwał dalej dostając wyroki które nic mu nie robią - bo tak to niestety u nas w kraju wygląda

Taki portal jest jedynym miejscem gdzie można to opisać i przestrzec innych

Ja tam wpisałem jedną ze swoich historii i dzięki temu ostrzegłem już kilka osób które również by się wpakowały w to bagno..więc wiem że taki głupi wpis się do czegoś przydał

Każdy został przez kogoś oszukany. Pomysł również nie jest innowacyjny. Były już takie projekty, które nie utrzymały się z punktu widzenia kodeksu karnego a o jednym nawet były głośno w TV, jeżeli ktoś pamięta to wie o co chodzi. Po drugie jeżeli już chcecie, żeby odniósł "sukces" to potrzebne jest podejmowanie jakichś działań marketingowych które bądź co bądź przyniosą również wrogów a co za tym idzie szybko skończy się jego żywot.

E: Jeżeli administrator nie bierze odpowiedzialności za to co publikują użytkownicy to na życzenie prokuratury musi udostępnić jakieś śmieszne logi skoro użytkownik ponosi za to odpowiedzialność? Jeżeli tak to może beknąć każdy kto nie ma na dowodów na jakiekolwiek oszustwo a publikuje to za pośrednictwem serwisu. Po drugie czy administrator odpowiada za to co siedzi na jego serwerze? Chyba tak. Jeżeli mijam się z prawdą to naprostujcie, ale tak czy siak wydaje mi się, że nie jest to za bardzo zgodne z prawem.

ff11.jpg

Linki PageRank 1-7 | Bazy linków SEO - więcej asortymentu w naszym sklepie SEO!

Przyznam szczerze że jakieś 2 lata temu jeden z moich znajomych dysponujący większą gotówką przeżywał koszmary naprawy gwarancyjnej swojego laptopa.

Męczył mnie żeby zmontować ekipę i zrobić taki portal przeciwko nieuczciwym sprzedawcom. Niestety, a może i na szczęście moja szwagierka - dziobak prawniczy - wybiła mu to z głowy.

Ale nie o tym.

Mówiąc szczerze to trzeba obiektywnie stwierdzić że na tym forum panuje naprawdę wysoki poziom kultury osobistej. Nie zawsze tak jest...

I wielokrotnie na forach branżowych wątki które miały służyć pierwotnie przepływowi ciekawych informacji, służą jedynie do obrzucania mięsem konkurencji.

Tak naprawdę warto przestrzegać przed oszustami - bo temat z pozycjonowaniem drobnym druczkiem bardzo mnie zaciekawił - ale z kolei taki portal daje pole manewru dla tych dla których najskuteczniejszą reklamą jest antyreklama konkurencji.

Fotografia ślubna Lublin - zapraszam na stronkę.

Poczytaj: ślub, wesele, fotografia ślubna, oraz inne elementy związane z organizacją przyjęcia weselnego.

Stary blog, nowe zdjęcia ślubne.

Tak, to oczywiste, że prędzej czy później znajdą się osoby które będą chciały obrzucić niczemu winną konkurencję. Konkurencja może to zgłosić i wpis zostanie od razu zablokowany - ponadto jeżeli wpis ten będzie na tyle poważny to może obrócić się to przeciwko dodającemu - bo bez problemu można dojść kto taki wpis dodał. Wtedy firma może wkroczyć na drogę sądową z tym co dodał wpis...nie widzę tu żadnej winy portalu...

Nawet tutaj mogę napisać coś o jakiejś firmie i zanim admini to zobaczą...to może wyrządzić to trochę szkód - kto za to odpowiada? oni czy ja...

• 2 tygodnie później...

Ja tam również twierdze że portal bez sensu przecież można uczciwego człowieka oczernić.

Na przykład ja miałem kilkakrotnie sytuacje że wydzwaniały do mnie osoby

twierdząc że jestem oszustem ponieważ ich ktoś naciął na smsy, twierdzili że wysyłali smsa na jakąś usługe za 1zł a pobierało im powyżej 20zł.

Moje dwie strony po wpisaniu numerów dotpay

92558 oraz 91958 zajmują pierwsze pozycje mimo iż nie pozycjonowałem się na numery to 4 pierwsze pozycje dla numeru za 25zł zajmują właśnie moje strony, i przez to że po prostu ludzie nie wiedzą że z tych numerów korzysta tysiące osób zawracają czasami mi głowe swoimi żalami.

Sprzedam komplet 25 programów do pozycjonowania za 69zł - szczegóły na stronie spambot.pl SEO -
wystawiam fv vat

Można oczernić uczciwego człowieka - ale równie dobrze może on to zgłosić i wpis można zablokować.

Podam Ci jeden przykład:

Firma budowlana zrobiła mnie na 4 tys (dostałem faktury, umowy itp..wszystko z pieczątkami i podpisamy), mam wygraną sprawe w sądzie i firme ściga komornik. Jednak firma jest sprytna i ma zapisane wszystko na kogoś innego - po tym jak mnie oszukali dostarłem do osób które zostały zrobione na 15 tys, 3 tys, 2 tys i 10 tys - w identyczny sposób działają już 2gi rok po moim wyroku.

Opinia zamieszczona na tym portalu choć w małym stopniu im przeszkodzi i sprawi, że będzie im trudniej znaleźć klientów do oszukania w sieci.

Zgadzam się z tym, że można oczernić niczemu winną osobę - ale inicjatywa portalu jest inna i tak jak pisze przy dodawaniu historii:

"Musisz pamiętać, że Serwis tylko wtedy będzie spełniał swoją rolę, jeśli podawane przez Ciebie dane o nieuczciwym lub nierzetelnym (Twoim zdaniem) zachowaniu uczestnika obrotu, będą same w sobie uczciwe i rzetelne. W przeciwnym wypadku stajesz się dokładnie taki sam jak takie osoby."

Dlatego nie uważam, że portal jest bez sensu - bez sensu będą osoby, które dodawaniem będą chciały oczernić kogoś uczciwego.

• 2 tygodnie później...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności