Skocz do zawartości

Rozmowa o obciążeniu serwera w hostingu

Adrian Szczepanik

Rekomendowane odpowiedzi

zgred, od tego roku mamy nowe prawo i nie jest to konieczne :piwo:

wytłumacz to mojemu urzędowi skarbowemu, ktory podważa każdą wydrukowana fakture.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
zgred, od tego roku mamy nowe prawo i nie jest to konieczne :D

wytłumacz to mojemu urzędowi skarbowemu, ktory podważa każdą wydrukowana fakture.

Pomijając to, że bzdura to: a skąd oni to wiedzą? :piwo:

Może zgred drukuje faktury na papierze firmowym ze swoim logo :) No albo jego US to CSI, które w laboratorium bada każdą FV :piwo: A już na pewno jego US znajduje się w innym kraju, które ma inne prawo niż Polska :D

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

To może i ja się wypowiem - odkąd przerzuciłem część stron z shared na VPSy dostrzegłem jak polskie firmy nas rżną na tym obciążeniu CPU :piwo:

To co w shared "niby" obciążało maszynę na VPSie (podstawowa konfiguracja my.cnf) jest niedostrzegalnym ułamkiem - dotyczy to m.in. Publikera (setki projektów).

----

Żeby nie było że krytykuję - macie takie zasady a nie inne - OK tylko że klient powinien mieć to jasno czarno na białym przedstawione tak jak wskaźnik transferu lub pojemności a nie że ja muszę szukać małego druczka w regulaminie albo wręcz żądać od hostingodawcy informacji jaki jest limit CPU i co to za sprzęt.

Nie wiem dlaczego polskie sharedy są tak słabe (przetestowałem naprawdę wiele firm - hekko wypadacie u mnie po środku :))... może dlatego ze za dużo kont próbujecie napakować na 1 maszynę... nie wiem... :D

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Hmm VPS to inna bajka, jak sprawdziłeś ile CPU zużywa? Jeśli nie masz przynajmniej XEN to nie sprawdzisz. Top? Load? To nie to.

Są zliczane procesy i czas przez który procek nad nimi pracuje. I tu niezależnie od tego czy maszyna jest napakowana po ostatni bajt czy też nie użycie zawsze jest to samo. Procesy mogą dłużej czekać na ich uruchomienie i wykonanie, wtedy strona może mulić, objawy inne jak przy napakowanym serwerze ale procek ma swoje "taktowanie" i system swój scheulder.

Hmm VPS to inna bajka, jak sprawdziłeś ile CPU zużywa? Jeśli nie masz przynajmniej XEN to nie sprawdzisz. Top? Load? To nie to.

Uśredniam to co pokazuje wykres dla CPU w HyperVM.

Żebym nie wyszedł na ignoranta - oczywiście zdawałem sobie sprawę że najtańszy VPS to "inna bajka" niż konto shared z 5% limitem CPU ale nie zdawałem sobie sprawy że to będzie taka przepaść...

To co na shared na wykresie obciążenia CPU przekraczało te magiczne 5% na VPSie ledwo rusza ten wykres w HyperVM... no sorry... coś tu jest nie tak...

----

Oczywiście żeby być sprawiedliwym uzupełnię że ogromne znaczenie ma skrypt: cache, odpowiednia struktura zapytań do SQL, i chyba najważniejsze: ruch botów na stronie a nawet głupie mysql_close() (bo jak się nie daj boże rozpadnie baza a serv sam nie zamyka połączeń to procesy zombie zajeżdża biedną maszynkę) - w tym względzie macie oczywiście rację.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Poprawcie jakość usług zamiast zakładać na forum jakieś niezrozumiałe tematy. W ten sposób dobrej opinii o firmie na pewno nie zbudujesz.

Mam w masternecie serwer Professional. Postawiony jest na nim skrypt galerii zdjęć i jeden WP. Reszta to statyczne stronki html, ewentualnie stronki w php z include. Serwer momentami zamula niemiłosiernie. Zainteresowałem się tematem, myślałem, że to może moja wina, ale jak się okazało opinie w internecie są takie, że masternet w ostatnim czasie zszedł na psy, jeśli chodzi o usługi hostingowe.

Co do domen: nie mam zastrzeżeń, wszystko ok.

To co na shared na wykresie obciążenia CPU przekraczało te magiczne 5% na VPSie ledwo rusza ten wykres w HyperVM... no sorry... coś tu jest nie tak...

Hmm te dwie rzeczy nie muszą mieć wiele wspólnego aby twierdzić, że to przepaść. Ale tak jak mówię, bez zliczenia procesów możemy sobie pogadać co najwyżej o pogodzie :piwo:

hekko a co powiesz na to że ta sama strona w shared generowała gigantyczny slow.log a na VPSie tenże jest prawie pusty ? To już chyba miarodajne porównanie ? :piwo:

Zresztą to nie dotyczy jednej strony ale bardzo wielu i bardzo wiele hostingów :D

Dlaczego? Ja się spotykałem z ustawieniami na 1-2. Normalne zapytania mysql trwają < 0,01 sekundy. Zresztą możesz sobie to sprawdzić jakie tam czasy były uznawane za długie.

VPS są super, ale też nie ma co z nich robić leku na całe zło, bo to jest rozwiązanie raczej pośrednie.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności