Skocz do zawartości

Rozmowa o obciążeniu serwera w hostingu

Adrian Szczepanik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w masternecie serwer Professional. Postawiony jest na nim skrypt galerii zdjęć i jeden WP. Reszta to statyczne stronki html, ewentualnie stronki w php z include. Serwer momentami zamula niemiłosiernie. Zainteresowałem się tematem, myślałem, że to może moja wina, ale jak się okazało opinie w internecie są takie, że masternet w ostatnim czasie zszedł na psy, jeśli chodzi o usługi hostingowe.

na bank musisz usunąć zbędne pluginy i zainstalować wp-cache.

---edycja

Po drugie, nie dziwmy się że VPS są wydajniejsze od shared hostingu. VPS kosztuje 100zł/rok i masz strzelam 2-4Gb miejsca, znasz swoje limity. Za taką sama kwotę kupisz shared hosting z pojemnością konta 20GB ? Tylko wydajność takiego hostingu jest gorsza. Jakby przerzucić stronę (duża liczba UU odwiedzin), która zajmuje na VPS 3GB na shared to będzie mulić. Nie ma co porównywać shared do VPS. Szkoda że w zwykłych kontach hostingowych nie można mierzyć swojego obciążenia.

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
VPS kosztuje 100zł/rok i masz strzelam 2-4Gb miejsca, znasz swoje limity.

Chłopie, co Ty w ogóle piszesz? Widziałeś kiedyś VPS w cenie 100 zł/rok? I co się tak uparłeś na tę wielkość, która NIJAK ma się do obciążenia? Zajechać serwer można 1 linią kodu odpaloną przez 1 osobę. A może być i 10GB danych z dużą ilością odwiedzin, które przy dobrej optymalizacji nie stworzą praktycznie żadnego obciążenia.

Mam taką zasadę, którą staram się stosować i przy okazji polecać ją innym. Mianowicie: nie wypowiadać się na temat czegoś, o czym nie mam zielonego pojęcia.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Zgadzam się z Adrianem, że reklamowanie się jako analityk it jest w tym przypadku kompletnym przykładem anty reklamy.

faktycznie masz "zielone" pojęcie komentując ludzi, których nie znasz (mówiąc że ktoś robi reklamę a tak nie jest). Robiąc przy okazji OT.

Może źle się wyraziłem. Gdyby kupić VPS i shared hosting o takich samych parametrach tj.pojemność, transfer (wiadomo, vps droższa opcja) to w momencie gdy na przeniesiemy stronę z VPS na shared, bedzie kiepsko chodzić. Ponieważ na VPS (z tego co wyczytałem kilka postów powyżej) masz informację o obciążeniu a w shared nie. Ciężko jest stwierdzić czy strona będzie obciążać znacząco serwer czy nie.. :jezyk1:

Nadal nie wiesz czym jest VPS.

PS. Nie wiem po co dwa razy odpowiadasz na tego samego posta? Przeczytałem Twoją pierwszą odpowiedź, także spokojnie, nie musisz odpowiadać kolejny raz.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ponieważ na VPS (z tego co wyczytałem kilka postów powyżej) masz informację o obciążeniu a w shared nie.

Na niektórych shared jest "wykres" obciążenia CPU - problem z nim jest taki że ciężko "wyliczyć" co się na to obciążenie składa no i sprawa najważniejsza skąd wiesz że hosting nie robi Cię w konia ? :)

Do tego dochodzi jeszcze kwestia tego że co innego 3% na porządnym sprzęcie a co innego 3% na jakimś "składaku" :jezyk1:

Ja jakimś wielkim znawcą nie jestem ale przetestowałem naprawdę wiele hostingów shared - w tym hekko, laohost (mają wykresy CPU) i to co tam generowało wykres palpitacji serca na VPSie jest niedostrzegalne w HyperVM - tyle z mojej strony. Pewnie nie jest to wiarygodne porównanie ale zawsze coś...

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

General_Depet, kurcze no nie porównuj tych wykresów. Potem pójdzie jeden z drugim na VPS i zobaczą wykresy "zerowe" a VPS im będzie mulić, dlaczego? Wszędzie można robić "w konia", tylko po co :]

OK - już milknę :jezyk1:

Przypomnę tylko że dużo daje:

- cache stron lub przynajmniej zapytań SQL

- odsianie niepotrzebnych botów przez .htaccess

- optymalizacja skryptu a raczej ilości i konstrukcji zapytań do bazy

- no i na wszelki wypadek mysql_close na koniec skryptu

i możemy na shared jakiś czas podziałać ale też nie na wszystkich... :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

z obsługą tych set stron, już nie wspominając o braku zamykaniu połączeń, nadmiar danych, itd... przez takie cudowe skrypty?

To po co pozwalać na pconnect? mysql.allow_persistent=off i po sprawie. I tak dla mysql pconnect nic nie przyspiesza (no chyba, że mowa o postgre, bo w tym wypadku nawiązanie połączenia zajmuje sporo czasu).

@Suchy, jesteś "analitykiem IT" a nie wiesz czym jest VPS. Za 100 rocznie to dostaniesz VPS-a na którym ci nie pójdzie goły apache a co dopiero PHP czy baza danych. Co ty chcesz w ogóle z taką wiedzą analizować? :jezyk1: Droższy serwer pozwala na większe obciążenie - gdzie tu odkrycie? Jeśli twierdzisz, że serwery dzielone mają mieć no-limit na zużycie dysku i CPU to z kolei pytam - gdzie tu logika. Może 1500 użytkowników ma cierpieć bo jakiś baran sobie odpalił 187 joomli na koncie za 5 złotych miesięcznie?

Ja bym na twoim miejscu otworzył hosting bez limitu. Po przeczytaniu twoich postów mam wrażenie, że wiesz jak to zrobić a takie coś się kwalifikuje do nagrody Nobla.

Co do dedyków/VPS to po przeniesieniu jednej witryny na dedyka (nikt w PL ani za granicą tego nie chciał na sharedzie hostować) - load 0.1-0.3, więc żaden. Sharedów się po prostu nie da zoptymalizować pod konkretnego użytkownika, stąd pewnie wam się wydaje, że admini wymyślają nie wiadomo co.

@Suchy, jesteś "analitykiem IT" a nie wiesz czym jest VPS. Za 100 rocznie to dostaniesz VPS-a na którym ci nie pójdzie goły apache a co dopiero PHP czy baza danych. Co ty chcesz w ogóle z taką wiedzą analizować? :soczek: Droższy serwer pozwala na większe obciążenie - gdzie tu odkrycie? Jeśli twierdzisz, że serwery dzielone mają mieć no-limit na zużycie dysku i CPU to z kolei pytam - gdzie tu logika. Może 1500 użytkowników ma cierpieć bo jakiś baran sobie odpalił 187 joomli na koncie za 5 złotych miesięcznie?

@slawek22 wchodzę do sklepu i chcę kupić hosting. Mówię że potrzebuje 10GB dysku, transfer przykładowo 100GB miesięcznie. No to sprzedający mówi, mamy dla Pana ofertę. Rocznie 100,00 zł. A ja tam wrzucam stronę a'la nk.pl (żeby nie było głupich komentarzy, zakładam że strona zajmuje te 10Gb i mieści się w transferze miesięcznym) z dużą liczbą odwiedzeń, serwer nie wytrzyma i będzie wooolno działać. Jako klient, kupując mam prawo żądać od sprzedającego, bo zapłaciłem. To co że strona wymaga lepszego, droższego serwera. Jeżeli przy kupnie nie było o tym mowy ? Rozumiecie ? czy dalej będą posty w tylu...gdzie kupisz VPS za 100 zł ????

@slawek22 i Master od hostingu (z 5 letnim doświadczeniem) - wpisz sobie w googlu czym zajmuje się analityk it, analityk biznesowy a analityk systemowy

:jezyk1:

---edycja

aha, analityk it to nie master od spraw wszelakich. Support masternet miał racje i to powiedziałem ale wy dalej swoje... żałosne :)

1. shared to zwykle kilkaset stron

2. vps/dedyk to zwykle jedna strona

3. obsługa jednej strony która się mieści w całości w pamięci to jest zerowy problem

4. problem jest jak kilkaset stron serwer mieli bo wtedy procesor i ram muszą przerzucać masę RÓŻNYCH informacji co powoduje nieporównywanie większe użycie dysków i obsługi skakania procesora po procesach i przerzucania danych w ramie

Dlatego sam load może być bardzo niski na dedyku, dla stron "obciążających" shared w znaczącym stopniu. Sam load nie jest wyznacznikiem jakie obciążenie generuje dane konto. Jeśli ktoś nie wie to load jest tym większy im więcej jest skakania przez procesor po różnych procesach itp. (pisząc chłopskim językiem aby każdy zrozumiał bo to trochę skomplikowane bardziej). Dlatego load będzie niski na dedyku kiedy nie przerzuca dużych ilości różnych stron. Co nie znaczy, że nie jest generowane obciążenie ale trzeba je obliczyć inaczej niż patrząc na wskaźnik load.

Od czasu jak wprowadziliśmy punkty cpu i statystyki nie mamy problemów z zamulaczami - wcześniej mieliśmy userów używających po kilkadziesiąt % serwerów i wszelkie powiadomienia aby coś z tym zrobili nic nie dawały. Teraz albo płaci ktoś za użycie albo coś z tym użyciem robi. Jeśli nie to niestety nie podziała. Nie wyobrażam sobie powrotu do sytuacji sprzed wprowadzenia punktów. Byliśmy pierwszą firmą która na sharedzie zrobiła tak działający limit i wyszło na plus.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

Będę drożył dalej te autobusy bo nie rozumiesz..

.. chcesz kupić autobus, upraszczając idziesz do sklepu i chcesz autobus o pojemności 200 pasażerów i baku 500 litrów. Ok, dostajesz taki. Ładujesz 200 osób do autobusu i jedziesz w trasę i próbujesz jechać 200 na godzinę ale nie da rady i do tego pali jak smok. Do kogo będziesz miał pretensje? Do sprzedawcy?

Może porównanie samych parametrów niezbyt trafne ale sens zachowany.

@Prohost - raczej pierwsza firma nie byliscie, bo pamietam jak to wprowadzaliscie, a z tego, co wiem to taki limit ma chyba od zawsze kei.pl - a na pewno mialo przed Wami.

@mr.suchy - sorki, ale nikt Ci nie moze przetlumaczyc jak to wsztsko dziala, a trzeba samemu troche zdrowego rozsadku zachowac.

Powiem Ci jeden glowny argument z powodu, ktorego mozesz wyleciec z kazdego hostingu - praktycznie kazdy hosting ma w regulaminie zapis, ze moze Ci wypowiedziec umowe bez zadnego uzasadnienia, wiec Twoja strona moze miec 1 UU / dzien, a i tak Cie moga wyrzucic. Masz prawo zadac od sprzedajacego tak jak mowisz ze serwer ma dzialac, ale sprzedajacy ma tez prawo zadac od Ciebie zabrania zabawek i opuszczenia jego maszyny :jezyk1:

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

@Prohost - raczej pierwsza firma nie byliscie, bo pamietam jak to wprowadzaliscie, a z tego, co wiem to taki limit ma chyba od zawsze kei.pl - a na pewno mialo przed Wami.

Kei miało dla luny wtedy która jest generalnie vpsem. I był on inaczej rozliczany - nie średnia miesięczna tylko normalnie codzienny ;)

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności