Skocz do zawartości

Jaka narodowość?

FiKaS

Jaką narodowość zadeklarujesz?  

152 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką narodowość zadeklarujesz?

• polską
      112
    • śląską
      11
    • inną (niemiecką, kaszubską, ukraińską etc).
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak Oświęcim itd. to nie były polskie obozy, nie mieszajmy tutaj tych dwóch tematów. Czyli błędnego nazewnictwa na zachodzie niemieckich obozów na terenie okupowanej Polski i tego, że Polska także miała w swojej historii podobne "obiekty".

Mi tam daleko do przypisywania narodowości obozom, ale nie ma co się oburzać gdy ktoś stwierdzi, że Polacy zabijali w Oświęcimiu Ślązaków. :)

I to Polska powinna być najważniejsza!

Phi... Polska tak samo jak każdy kraj jest najmniej ważny, liczy się człowiek....

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

• Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Polskie obozy koncentracyjne? Oczywiście, że istniały

Dowódcy tych obozów mieli być osądzeni. Wiesz gdzie się ukrywają/ukrywali? Poszukaj a odpowiedź o polskość tych obozów dostaniesz. Dla mnie Twój post jest po prostu haniebny, insynuujesz, że owe obozy powstały w wyniku racjonalnego planu zrodzonego w głowach władz polskich i wprowadzonego w życie przez polską administrację. Jakie to były władze polskie i jaka to była polska administracja to wiadomo z historii.

Polacy to walczyli na Podlasiu i w kieleckim a ścigali ich też polacy tylko że pod dowództwem... no czyim? Dasz głupiemu chłopu broń, niezależnie czy to Niemiec, Rosjanin czy Polak i będzie wykonywał rozkazy. Jeśli jeszcze zapewnisz mu lepsze warunki niż miał wcześniej, awans społeczny to będzie wierniejszy niż pies. Decyzje jednak zapadają gdzieś indziej, na zupełnie innym poziomie. Trzeba mieć mnóstwo bezczelności aby pisać o tych obozach w takim kontekście... Jedyny polski obóz koncentracyjny (miał pewne znamiona takowego) był ten w Berezie. Tyle w tym temacie.

P.S. Ładnie widać do czego prowadzi ta cała autonomia, daj im palec a urwą rękę. Ładne hasła na zewnątrz a w środku bezczelność i kłamstwa. Dobrze, że są tacy ludzie jak Kutz, przynajmniej obnaża zakłamanie tego całego ruchu.

Dalej nie rozumiem co Ty masz do tych Niemców... Tutaj nikt nie chce by rządził gorol (osoba nie stąd), a gorolem jest i Polak i Niemiec.

Nawet przyznając Wam rację to i tak będziecie mniejszością na Śląsku. Jakie macie prawo do określania, że jesteście stąd a Polak czy Niemiec jest obcy?

Polskie obozy koncentracyjne? Oczywiście, że istniały

Dowódcy tych obozów mieli być osądzeni. Wiesz gdzie się ukrywają/ukrywali? Poszukaj a odpowiedź o polskość tych obozów dostaniesz. Dla mnie Twój post jest po prostu haniebny, insynuujesz, że owe obozy powstały w wyniku racjonalnego planu zrodzonego w głowach władz polskich i wprowadzonego w życie przez polską administrację. Jakie to były władze polskie i jaka to była polska administracja to wiadomo z historii.

Tak, mieli być sądzeni po 2000 roku, od kiedy jest demokracja i praworządność w tym kraju? :) Coś chyba Polakom nie zależało by skazać osoby odpowiedzialne za zbrodnie. W sensie Żyd, Komunista to nie Polak? Narodowość śląska nie istnieje, ale już komunistyczna to tak - niezły argument :)

P.S. Ładnie widać do czego prowadzi ta cała autonomia, daj im palec a urwą rękę. Ładne hasła na zewnątrz a w środku bezczelność i kłamstwa. Dobrze, że są tacy ludzie jak Kutz, przynajmniej obnaża zakłamanie tego całego ruchu.

Jakie zakłamanie, takie, że historia Górnego Śląska jest inna od Polskiej, sorry...

Dalej nie rozumiem co Ty masz do tych Niemców... Tutaj nikt nie chce by rządził gorol (osoba nie stąd), a gorolem jest i Polak i Niemiec.

Nawet przyznając Wam rację to i tak będziecie mniejszością na Śląsku. Jakie macie prawo do określania, że jesteście stąd a Polak czy Niemiec jest obcy?

Zapytaj kogokolwiek w woj. śląskim, czy jest zadowolony z tego, że decyzje o jego regionie podejmuje gość z podlasia.

Mi tam daleko do przypisywania narodowości obozom, ale nie ma co się oburzać gdy ktoś stwierdzi, że Polacy zabijali w Oświęcimiu Ślązaków.

Tak samo tego, że Ślązacy z zapałem i fanatyzmem w oczach walczyli w najgorszych formacjach SS. Czarne karty naszej historii ;)

Ba, tylko tutaj nikt się nie obraża i nie mówi, że tak nie było ;)

Ba, tylko tutaj nikt się nie obraża i nie mówi, że tak nie było

Dasz głowę, że nikt? :)

Osobiście nie spotkałem nikogo kto by zaprzeczał temu, że jakaś tam część mieszkańców O/S bardzo chętnie poszła do armii nazistowskiej.

Zapytaj kogokolwiek w woj. śląskim, czy jest zadowolony z tego, że decyzje o jego regionie podejmuje gość z podlasia.

Na Podlasiu ktoś jest zadowolony, że rządzi nimi Ślązak czy Góral? Przecież to jest nic innego jak lokalny patriotyzm, normalna rzecz, autonomii do tego nie trzeba.

Tak, mieli być sądzeni po 2000 roku, od kiedy jest demokracja i praworządność w tym kraju? biggrin.gif Coś chyba Polakom nie zależało by skazać osoby odpowiedzialne za zbrodnie. W sensie Żyd, Komunista to nie Polak? Narodowość śląska nie istnieje, ale już komunistyczna to tak - niezły argument

Fakty są takie, że były to osoby pochodzenia żydowskiego a w przeciwieństwie do narodowości śląskiej narodowość żydowska istnieje i ma się dobrze. Nawet gdyby były wątpliwości to potwierdzili to uciekając do Izraela i mając obywatelstwo tego kraju. Większość aparatu komunistycznego, szczególnie w pierwszej dekadzie po wojnie to byli Żydzi, jest to niezaprzeczalne. Rozpatrując to w kontekście tych obozów to po prostu taki dorwał się do stołka (jest to niezwykle inteligentna i przebojowa nacja więc nic w tym dziwnego), być może stracił część rodziny w obozach, obcował na codzień z więźniami mówiącymi gwarą z naleciałościami niemieckiego i mścił się. Tak to widzę i taki obraz wyłania się z badan naukowych. Osoby pochodzenia żydowskiego lgnęli do nowej władzy aby mieć bezpieczeństwo a wielu z nich wyznaczyło sobie pewnego rodzaju misję życiową. Radzieccy komuniści dali im narzędzia, oni z nich korzystali. Oczywiście, na wysokich stołkach byli również Polacy ale jak wiadomo kluczowe decyzje podejmowali inni. Polacy doszli do głosu dopiero później, potwierdzają to nawet późniejsze czystki antysemickie (m.in. wtedy większość Żydów-zbrodniarzy komunistycznych wyjechała z Polski).

Na Podlasiu ktoś jest zadowolony, że rządzi nimi Ślązak czy Góral? Przecież to jest nic innego jak lokalny patriotyzm, normalna rzecz, autonomii do tego nie trzeba.

Dziwnym narodem jesteście, nie pasuje Wam, że Podlasiem współrządzi Ślązak czy Góral, a nie zamierzacie nic z tym zrobić.

Tak, mieli być sądzeni po 2000 roku, od kiedy jest demokracja i praworządność w tym kraju? biggrin.gif Coś chyba Polakom nie zależało by skazać osoby odpowiedzialne za zbrodnie. W sensie Żyd, Komunista to nie Polak? Narodowość śląska nie istnieje, ale już komunistyczna to tak - niezły argument

Fakty są takie, że były to osoby pochodzenia żydowskiego a w przeciwieństwie do narodowości śląskiej narodowość żydowska istnieje i ma się dobrze. Nawet gdyby były wątpliwości to potwierdzili to uciekając do Izraela i mając obywatelstwo tego kraju. Większość aparatu komunistycznego, szczególnie w pierwszej dekadzie po wojnie to byli Żydzi, jest to niezaprzeczalne. Rozpatrując to w kontekście tych obozów to po prostu taki dorwał się do stołka (jest to niezwykle inteligentna i przebojowa nacja więc nic w tym dziwnego), być może stracił część rodziny w obozach, obcował na codzień z więźniami mówiącymi gwarą z naleciałościami niemieckiego i mścił się. Tak to widzę i taki obraz wyłania się z badan naukowych. Osoby pochodzenia żydowskiego lgnęli do nowej władzy aby mieć bezpieczeństwo a wielu z nich wyznaczyło sobie pewnego rodzaju misję życiową. Radzieccy komuniści dali im narzędzia, oni z nich korzystali. Oczywiście, na wysokich stołkach byli również Polacy ale jak wiadomo kluczowe decyzje podejmowali inni. Polacy doszli do głosu dopiero później, potwierdzają to nawet późniejsze czystki antysemickie (m.in. wtedy większość Żydów-zbrodniarzy komunistycznych wyjechała z Polski).

Niemcy, Żydzi, do jeszcze jakieś narodowości masz ale? Ci Żydzi o których mówisz mieli obywatelstwo Polskie, podobnie jak ja, czy zapewne Ty. Zresztą UB było strcite polską placówką było w niej może z 15% żydów? Nie liczy się kto podejmuje "kluczowe decyzje", ani kto strzela. Obydwie osoby są sądzone...

tjay99, po prostu nie jestem nacjonalistą, ani polskim, ani górnośląskim, ani śląskim, ani katowickim, ot zwykłym regionalistą :)

Dziwnym narodem jesteście, nie pasuje Wam, że Podlasiem współrządzi Ślązak czy Góral, a nie zamierzacie nic z tym zrobić.

Tym samym co Ty (zakładam, że te bajki o narodowości śląskiej to tylko młodzieńcza fantazja a nie agentura). :)

Nie liczy się kto podejmuje "kluczowe decyzje", ani kto strzela. Obydwie osoby są sądzone...

W sensie politycznym liczą się tylko ludzie decyzyjni. O Niemcach nie można powiedzieć, że wszyscy mordowali Żydów czy Polaków ale ich administracja to sankcjonowała... Wyobraź sobie jakiegoś gówniarza 18-letniego z Podlasia na przykład który pilnował więźniów w takim obozie, nad nim był inteligentny człowiek wyższy rangą. Ten gość na odprawie mówi, że pilnujecie tutaj Niemców którzy mordowali wasze rodziny i macie im ostro wpie.... Co taki chłopak który świata nie widział a załapał się do UB ma myśleć? Niemcy to racja, trzeba ich lać i bili w wielu przypadkach aż do śmierci. Jaka jest odpowiedzialność tego chłopaka jako Polaka? Dla mnie żadna, odpowiedzialność można w tym przypadku rozpatrywać tylko na poziomie moralności danej jednostki. W sferze politycznej/polskiej decyzje podejmowali ludzie którzy nie kierowali się polskim interesem...

Osobiście nie spotkałem nikogo kto by zaprzeczał temu, że jakaś tam część mieszkańców O/S bardzo chętnie poszła do armii nazistowskiej.

Co innego iść do armii nazistowskiej, aby chronić swoje rodziny przed represjami, wywłaszczeniem itd. a co innego zgłaszanie się dobrowolnie do SS. Co innego wermacht co innego SS, to trochę bardziej złożona materia. Takich ludzi nie było wiele, ale też nie było wielu Polaków co mordowało w obozach koncentracyjnych, należy o tym pamiętać.

Tym samym co Ty

Jesteś narodowości śląskiej, a jednocześnie twierdzisz, że nie istnieje :spam: Powiedz mi, skoro nie odpowiada Wam, że regionem współrządzi Ślązak czy Góral, to czemu się na to zgadzacie?

Co innego iść do armii nazistowskiej, aby chronić swoje rodziny przed represjami, wywłaszczeniem itd. a co innego zgłaszanie się dobrowolnie do SS. Co innego wermacht co innego SS, to trochę bardziej złożona materia. Takich ludzi nie było wiele, ale też nie było wielu Polaków co mordowało w obozach koncentracyjnych, należy o tym pamiętać.

Nikt nigdy nie twierdził, że wszyscy Polacy mordowali, ale twierdzenie, że Polacy są czyści jak łza, jest już mocno przesadzone, a często takie mniemanie się pojawia wśród Polaków.

Jaka jest odpowiedzialność tego chłopaka jako Polaka? Dla mnie żadna, odpowiedzialność można w tym przypadku rozpatrywać tylko na poziomie moralności danej jednostki. W sferze politycznej/polskiej decyzje podejmowali ludzie którzy nie kierowali się polskim interesem...

Jak już mówiłem wcześniej, nie oceniam ogółu społeczeństwa, cały czas uważam, że to obecny wtedy system deprawował ludzi. Jednakże zaprzeczanie, że były to po '45 "polskie obozy" jest kłamstwem. Mogą to być "polskie komunistyczne obozy" czy "komunistyczne obozy" ale nie można ukrywać, że istniał w nich pierwiastek polskości (mały czy duży, zdecydują historycy).

Po zakończeniu wojny rozpoczęła się dziwna AKCJA WYSIEDLEŃCZA. Bez planu, zdawałoby się łapano i wysiedlano ludzi. Rolników odrywano od prac polowych i żniw, nie pozwalając nawet odprowadzić bydła do obór. Krowy pozostawione na łące ryczały nie wydojone. Konie uwiązane do maszyn stały na polach bezradnie.

Porozdzielano rodziny. Żony oddzielone od mężów, matki od dzieci. Akcja pociągnęła za sobą liczne ofiary. Bez pardonu reagowano na każdy odruch oporu, strzelając do ludzi, próbujących uciekać lub uderzając maruderów z zamachem w plecy lub głowę kolbą karabinu. W końcu wystraszeni mieszkańcy pobiegli po pomoc do komendantury radzieckiej!

Rosjanie nie mogli dopuścić, aby pod ich wojskowym nadzorem odbywały się akcje przypominające te w getcie. Wysłali więc żołnierzy, którzy dogonili otoczony i eskortowany przez polskich żołnierzy wystraszony tłum, odebrali konwojentom broń, a następnie aresztowali ich nie szczędząc przekleństw i kopniaków. Był to ostateczny upadek AUTORYTETU POLSKIEGO WOJSKA.

(…) Po brutalnym zajęciu Śląska przez wojska radzieckie w 1945 roku również władze polskie zastosowały zwyczaj ze średniowiecza, który pozwalał zdobywcom przez kilka dni łupić zdobyty teren i znęcać się nad mieszkańcami. Dla potrzeb historii i propagandy, ograbionych i zmaltretowanych lub zabitych Ślązaków zaliczono każdorazowo w poczet Niemców.

https://www.silesia24.com.pl/blog/zew/1/woj...rolami/914.html

AUTORYTETU POLSKIEGO WOJSKA

Przecież to nie było polskie wojsko... Dałem Ci przykład młodego Polaka z zadupia, myślisz, że inni byli lepsi? Powiedziano im, że to Niemcy i nie ma zmiłuj się... Przed wojną niewielu podróżowało, szczególnie na wschodzie ludzie siedzieli pokoleniami w jednym miejscu... Miał jakąś rolę i dziadował. Poza tym powątpiewam czy to były oddziały regularnego ludowego wojska, raczej KBW a wiadomo co to było...

Powiedz mi, skoro nie odpowiada Wam, że regionem współrządzi Ślązak czy Góral, to czemu się na to zgadzacie?

U nas to nie jest określenie narodowości tylko miejsca zamieszkania, regionu z którego człowiek pochodzi... Zgodzę się, że w niektórych regionach obcy (nie stąd) są nawet ostrzej traktowani, np. na Podlasiu u mnie. U nas popiera się swoich nawet jeśli to świnia do kwadratu. Jeśli ludzie wiedzę, że tutaj się urodził, pamiętają rodziców, dziadków to jest swój. Ale nikt nie wyskakuje z jakimiś narodowościami czy autonomiami. Po prostu Podlasie to zadupie, na razie nie ma sił które miałyby interes wspierać jakieś ruchy. W przypadku Śląska jest inaczej, jest to region zurbanizowany, rozwinięty gospodarczo, więc dość bogaty. Nie rozumiesz tego? Chyba nadajemy na innych falach... :spam:

Nie wiem czy przemawia przez Ciebie jakaś taka naiwność, że żyjemy sobie wszyscy w pokoju, nikogo nie obchodzi co ten RAŚ robi, to zebrała się grupa osób która chce działać na rzecz lokalnej społeczności. Ja to widzę inaczej, w szerszym kontekście. Oczywiście, nie wykluczam, że sa tam porządni ludzie z fajnym programem ale za komuny w aparacie również tacy byli. Są trzy sposoby patrzenia na ta sytuacją: ci ludzie są naiwni i wykorzystywani, tacy ludzie jak ja to oszołomi którzy wszędzie widzą drugie dno i spisek, ci ludzie wiedzą na czym to polega ale z niskich pobudek działają w tym (kasa itp). :)

Mowa śląska to nie tyle nawet jednolity dialekt co wiele gwar... Nie pamiętam dokładnie jak to się fachowo nazywa.

Etnolekt.

Wg. każdej ponieważ definicja języka, gwary i dialektu jest umowna, a w rzeczywistości językoznawczy używają tych słów zamiennie.
Podobnie jak j. polskie i inne języki powstawały na bazie innych języków. Język może być jednocześnie dialektem i gwarą innego języka.

Wszystkie definicje są umowne ale nie zmienia się ich w zależności od upodobań. Językoznawstwo naukowe nie używa tych terminów zamiennie ponieważ posiadają one różne zakresy, mieszają je co najwyżej "językoznawcy" z for dyskusyjnych. Definicje języka, dialektu i gwary nie posiadają jednakowego zakresu co sprawdzić można nawet w słowniku synonimów.

Górny Śląsk to nic innego jak księstwo opolskie (może z jakimiś małymi zmianami na granicach...

Kompletna bzdura. Załączam mapę Księstwa Opolskiego (kolor zielony) aby każdy mógł się przekonać o "rzetelności" referowanej tu wiedzy historycznej.

Silesia.jpg

Nie będe udzielał się w dalszej części wątku, proszę tylko wszystkich czytających ten temat o niepowielanie zasłyszanych bzdur oraz pisanie o własnych odczuciach nie przypisując im argumentów lingwistycznych, historycznych czy z zakresu jakiejkolwiek nauki, jeśli nie posiadacie elementarnej wiedzy w tym zakresie i nie macie poparcia w literaturze.

Rzecz w tym, że ani prawo w tym kraju (według którego jedynie kaszubski to język regionalny) ani rzetelne, apolityczne językoznawsto, nie uznaje istnienia języka śląskiego.

Wszëtczégò bëlnégò! Pozdrawiam ciepło,

Polak, Kaszub, Słowianin.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

AUTORYTETU POLSKIEGO WOJSKA

Przecież to nie było polskie wojsko... Dałem Ci przykład młodego Polaka z zadupia, myślisz, że inni byli lepsi? Powiedziano im, że to Niemcy i nie ma zmiłuj się... Przed wojną niewielu podróżowało, szczególnie na wschodzie ludzie siedzieli pokoleniami w jednym miejscu... Miał jakąś rolę i dziadował. Poza tym powątpiewam czy to były oddziały regularnego ludowego wojska, raczej KBW a wiadomo co to było...

Nie potrafisz się wczuć w Ślązaka, dla tych ludzi to byli Polacy. Można to porównać do Katynia, Polacy się obruszają, że Rosja nie potrafi się przyznać do winy. Ludzie którzy to przeżyli mają żal do Polski - jak potrafią zrozumieć, że przez pewien okres była komuna - tak, nie potrafią zrozumieć tego samego stanowiska już po '89.

Powiedz mi, skoro nie odpowiada Wam, że regionem współrządzi Ślązak czy Góral, to czemu się na to zgadzacie?

U nas to nie jest określenie narodowości tylko miejsca zamieszkania, regionu z którego człowiek pochodzi...

Mylisz pojęcia, specjalnie powołałem się na woj. śląskie, a nie Górny Śląsk. Chęć rządzenia u siebie, nie wynika z narodowości, a właśnie mieszkania w tym regionie. Dzisiaj posłowie z Podlasia decydują o tym, że obwodnice na Śląsku mają być płatne, a autostrady praktycznie na całej swojej długości u nas są obwodnicami. Posłowie z Lubelskiego decydują by zabrać pieniądze śląskiemu NFZ, posłowie z pomorskiego decydują by zabrać zarobione śląskiemu oddziałowi Lasów Państwowych itd.

RAŚ ma jeden główny cel, doprowadzić do Autonomii Górnego Śląska w ramach Polski Regionów, gdzie każdy region (np. Podlasie) będzie mógł uzyskać Autonomii - uprawnienia Autonomii Podlesia będą takie, jakie lokalna społeczność wynegocjuje sobie z Rządem RP.

Uznanie narodowości śląskiej, języka śląskiego to cele kulturowe. Dla nas nie ma praktycznie znaczenia, czy u Was w Podlesiu będą mówić na j. śląskie, gwara, czy dialekt. Dzięki uznaniu narodowości i języka Rząd RP będzie miał obowiązek wspierania kultury Ślązaków - tak samo jak ma to miejsce z Kaszubami. Gdyby nie te "uprzywilejowanie" ustawowe, nikt by się tym nie zajmował.

U mnie nie ma żadnej nienawiści do goroli :) Ale widzę, że druga strona jest właśnie wrogo nastawiona np. Ty. Dlaczego tak uważam? Uważasz, że powinniśmy się odłączyć, przyłączyć do Niemiec, nie uznajesz tego, że narodowość tworzą ludzie, a nie ustawa, nie uznajesz tego że śląski to język. Dla mnie jest obojętne to co się dzieje na Podlesiu, ponieważ nie znam tego regionu i wypowiadać się na jego temat nie będę.

Ja to widzę inaczej, w szerszym kontekście. Oczywiście, nie wykluczam, że sa tam porządni ludzie z fajnym programem ale za komuny w aparacie również tacy byli. Są trzy sposoby patrzenia na ta sytuacją: ci ludzie są naiwni i wykorzystywani, tacy ludzie jak ja to oszołomi którzy wszędzie widzą drugie dno i spisek, ci ludzie wiedzą na czym to polega ale z niskich pobudek działają w tym (kasa itp). :spam:

Tutaj nie ma szerszego kontekstu, to zwykły regionalizm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności