Skocz do zawartości

Jaka narodowość?

FiKaS

Jaką narodowość zadeklarujesz?  

152 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką narodowość zadeklarujesz?

• polską
      112
    • śląską
      11
    • inną (niemiecką, kaszubską, ukraińską etc).
      3

Rekomendowane odpowiedzi

przestancie te dziecinady z autonomią. Czasy plebiscytów już minęły. I tak wszyscy wiedzą że nic z tego nie będzie. Pomorze też moze zaraz wykrzykiwac podobne dyrdymały. MAmy UE , nikt nikogo do niczego nie przymusza, nie podoba sie w PL sio do niemiec lub gdziekolwiek chcecie

• Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wszystkie definicje są umowne ale nie zmienia się ich w zależności od upodobań. Językoznawstwo naukowe nie używa tych terminów zamiennie ponieważ posiadają one różne zakresy, mieszają je co najwyżej "językoznawcy" z for dyskusyjnych. Definicje języka, dialektu i gwary nie posiadają jednakowego zakresu co sprawdzić można nawet w słowniku synonimów.

Na przykładzie kaszubskiego: https://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7855 Jest to jednocześnie język, gwara, dialekt i etnolekt.

Kompletna bzdura. Załączam mapę Księstwa Opolskiego (kolor zielony) aby każdy mógł się przekonać o "rzetelności" referowanej tu wiedzy historycznej.

Silesia.jpg

Nie będe udzielał się w dalszej części wątku, proszę tylko wszystkich czytających ten temat o niepowielanie zasłyszanych bzdur oraz pisanie o własnych odczuciach nie przypisując im argumentów lingwistycznych, historycznych czy z zakresu jakiejkolwiek nauki, jeśli nie posiadacie elementarnej wiedzy w tym zakresie i nie macie poparcia w literaturze.

Mapka z XII wieku? Nie wiem dlaczego tak wyciąłeś mapkę z wikipedii, ponieważ Plątnogii był jednym z książąt śląskich.

Tutaj natomiast mapka z początku XIII wieku:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...a_1206-1217.jpg

--

Adek, a co jeśli chce być u siebie?

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Przecież wystarczy zwykła decentralizacja, autonomia to już jest tylko czysta polityka. nikt na świecie nie przyznaje autonomii regionom ot tak sobie, zazwyczaj wynika to ze względów różnic narodowościowych. Właśnie dlatego RAŚ tak to podnosi, inaczej cała koncepcja byłaby bez sensu.

Odnośnie decydowania za kogoś to gwarantuję Ci, że z racji na liczbę ludności to Podlasie czy Lubelszczyzna jest rządzona przez obcych. Śląsk obok Warszawy ma największa siłę przebicia w naszej polityce, takie są fakty... Dodatkowo Śląsk ma wielkie zakłady pracy i co dwa lata robi rozpierduchę w stolicy skutecznie utrzymując niewydolny system. Na stronie którą masz w stopce jest zbiór pustych frazesów, zajmijcie się prawdziwymi problemami, wtedy na pewno będziecie mieć zwolenników . :spam:

Odnośnie płatnych autostrad to chyba to PO przy tym kombinuje, robi machlojki z tymi pseudoobwodnicami... Nie powinniście narzekać, to dzięki tej partii RAŚ wypłynął w ostatnim czasie na szersze wody...

Odnośnie mojej osobistej wrogości to mylisz się, dla mnie Was czyli narodowości śląskiej, języka śląskiego po prostu nie ma, więc jak mogę czuć nienawiść do niebytu? Po prostu mieszkam na terenie gdzie jest o wiele gorzej ale ludzie siedzą tu cicho, pewnie są rozsądniejsi, może mają bardziej rozwiniętą świadomość narodową (Ty napisałeś chyba że takiej nie masz). Porównywanie sytuacji po wojnie, stosunków niby polsko-śląskich i Katynia to niestety kolejne naciąganie historii. Nam narzucono pewien system, stosunki społeczne, przecież duża liczba oficerów przez pierwsze lata po wojnie była po prostu Rosjanami pod przykrywką. Pamiętasz o Rokossowskim? Rosjanie mieli komunę ale to był ich system, tak samo jak Niemcy żyli w III Rzeczy ale to oni ją wykształcili i administrowali.

Znam kilku mieszkańców Śląska którzy według Ciebie zapewne podpadaliby pod Ślązaków w sensie narodowości i oni do Polaków pretensji większych nie mają. Po prostu robicie teraz propagandę, uogólniacie polskie obozy, polskie wojsko mordujące Ślązaków, macie wsparcie i kasę na to, komuś na tym zależy aby skłócić polskie regiony.

dla mnie takie hasła z autonomią to pokłosie tego że slask był pruski, niemiecki i może ktoś mieszkający w nim czuje sie lepszy gorszy. Jak wiemy po 2 wojnie zmieniły się granice, my dostaliśmy min slask ale zabrali nam wschód, były wysiedlenia , przesiedlenia i tyle. Pozostaje nam się z tym zgodzić lub nie, napewno zaakceptować. Jest wiele regionów w polsce czy na świece które posługuja sie swoimi dialektami, mają taką czy inną hisotrię.

A powstawanie ruchów .. każdy ma do tego prawo, ruch poparcia palikota, kononowicza to czemu nie autonomii tegoż czy innego regionu. Tak naprawde nikt nie traktuje tego poważnie (Politycy, Rząd, Polacy), no moze jedynie poza samymi piszącymi :spam: A sama ankieta jest tendencyjna bo nie ma czegoś takiego jak narodowość sląska (no moze tylko w mniemaniu osób popierająych tą incjatywe) a porównywanie jej do narodowości Polskiej jest conajmniej nie na miejscu.

Przecież wystarczy zwykła decentralizacja, autonomia to już jest tylko czysta polityka.

Yyyy, przecież autonomia to skutek decentralizacji...

nikt na świecie nie przyznaje autonomii regionom ot tak sobie, zazwyczaj wynika to ze względów różnic narodowościowych. Właśnie dlatego RAŚ tak to podnosi, inaczej cała koncepcja byłaby bez sensu.

Różnic narodowościowych? Wątpliwe, to może mieć tylko na wpływ na ukształtowanie granic regionu, zwykłe związki historyczne pomiędzy miastami.

Odnośnie decydowania za kogoś to gwarantuję Ci, że z racji na liczbę ludności to Podlasie czy Lubelszczyzna jest rządzona przez obcych.

Nie przeszkadza Wam to?

Śląsk obok Warszawy ma największa siłę przebicia w naszej polityce, takie są fakty...

Patrząc z perspektywy mieszkańca Katowic, to jest zupełnie odwrotnie.

Na stronie którą masz w stopce jest zbiór pustych frazesów, zajmijcie się prawdziwymi problemami, wtedy na pewno będziecie mieć zwolenników . :)

RAŚ to stowarzyszenie celowe, a nie partia polityczna.

Odnośnie mojej osobistej wrogości to mylisz się, dla mnie Was czyli narodowości śląskiej, języka śląskiego po prostu nie ma, więc jak mogę czuć nienawiść do niebytu?

Nie mówię, że nas nienawidzisz, ale nie pozwalasz nam decydować o sobie. To tak jakbym zaczął Ci wmawiać, że jesteś narodowości podlaskiej, dla mnie możesz być kim chcesz i ja z tego problemu robić nie będę. Ty starasz mi się udowodnić, że moja narodowość nie istnieje, podobnie jak język.

Znam kilku mieszkańców Śląska którzy według Ciebie zapewne podpadaliby pod Ślązaków w sensie narodowości i oni do Polaków pretensji większych nie mają. Po prostu robicie teraz propagandę, uogólniacie polskie obozy, polskie wojsko mordujące Ślązaków, macie wsparcie i kasę na to, komuś na tym zależy aby skłócić polskie regiony.

Skąd wniosek, że osoba narodowości śląskiej = pretensje do Polaków. Widzisz inaczej myślimy, Ty mówisz "według Ciebie zapewne podpadaliby pod Ślązaków w sensie narodowości", ja nie mówię, że ktoś należy do narodowości śląskiej, polskiej czy jakieś innej, pozwalam mu się samemu zdecydować.

dla mnie takie hasła z autonomią to pokłosie tego że slask był pruski, niemiecki i może ktoś mieszkający w nim czuje sie lepszy gorszy. Jak wiemy po 2 wojnie zmieniły się granice, my dostaliśmy min slask ale zabrali nam wschód, były wysiedlenia , przesiedlenia i tyle. Pozostaje nam się z tym zgodzić lub nie, napewno zaakceptować. Jest wiele regionów w polsce czy na świece które posługuja sie swoimi dialektami, mają taką czy inną hisotrię.

A powstawanie ruchów .. każdy ma do tego prawo, ruch poparcia palikota, kononowicza to czemu nie autonomii tegoż czy innego regionu. Tak naprawde nikt nie traktuje tego poważnie (Politycy, Rząd, Polacy), no moze jedynie poza samymi piszącymi :)

Ale autonomia śląska jest tradycją polską, a nie pruską czy niemiecką :spam:

Adek, no i 123 000 osób które na nas zagłosowały ;)

Na przykładzie kaszubskiego: https://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7855 Jest to jednocześnie język, gwara, dialekt i etnolekt.

W podanym tekście nie ma stwierdzenia, że jest to "język, gwara, dialekt i etnolekt równocześnie". To, że istnieją różne na dany temat stanowiska nie oznacza, że wszystkie są prawdziwe. To tak jakby twierdzić, że bóg równocześnie jest i nie ma ponieważ istnieją ludzie wierzący i ateiści.

Tutaj natomiast mapka z początku XIII wieku:

Przedstawiłeś mapkę z lat 1206-1217 kiedy Księstwo Opolskie o którym pisałem nie istniało, znajduje się na niej Księstwo opolsko-raciborskie.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Adek, ale ja mówię o głosowaniu w wyborach, a nie w necie :spam:

Ba, w 2002 roku narodowość śląska zdeklarowało 170 000 osób

Posługiwanie się językiem śląskim 70 000 osób.

Mimo tych deklaracji, nie znalazło to odzwierciedlenia w prawodawstwie i tu jest główny problem.

Veal, podobnie jak z j. śląskim, są różne stanowiska, zupełnie jak z j. kaszubskim. Tylko, że j. kaszubski ma pokrycie w ustawie, dzięki czemu dba się o tej język. Skrót myślowy, księstwo opolsko-raciborskie traktuje na równi z opolskim, ze względu na władców, stolicę, symbolikę i historię tego regionu.

tak na marginesie, przed wojną polske zamieszkiwało 3 miliony żydów, co stanowiło spory procent całej populacji zamieszkującej nasz kraj i nikt wtedy nie mówil że jestesmy nawet w jakiejś części autonomią Izraela :spam: A nikt chyba nie zarzuci Zydom tego że nie są narodowoscią, nie maja kultury, tradycji, swojego jezyka itp

Wystarczy zdecentralizować administrację, opodatkowanie itp. Autonomia to wyłączenie się z ogółu w pewnych zakresach... to zupełnie coś innego niż decentralizacja w rozumieniu administracyjno-samorządowym. Mylisz się tutaj niestety.

Odnośnie wybory narodowości to oczywiście, na papierze możesz wpisać nawet Marsjanin ale pewnych spraw nie da się oszukać. Prawo może dopuszczać istnienie ufoludków, jaszczurowatych i innych ale pochodzenie masz jedno. Możesz oczywiście czuć się kimś innym niż tym kim się urodziłeś ale potrzebne do tego są pewne procesy socjalizacji itp. Realnie wybrać można sobie dowolnie tylko obywatelstwo (oczywiście z dostępnych opcji), zwrot wybór narodowości to raczej jakiś błąd językowy w sensie znaczenia, przecież nie mogę z dnia na dzień stwierdzić dowolnie bo tak mi się podoba, że jestem Niemcem czy Francuzem...

Rozumiem, że eksperci których RAŚ opłaca zdecydowali, że jest język śląski, że jest narodowość śląska ale byli też tacy naukowcy co podpisywali się pod stwierdzeniem, że istnieje rasa germańska... Do lat 70-tych Światowa Organizacja Zdrowia w oficjalnych dokumentach uważała homoseksualizm za chorobę, pojawiło się lobby i kaska i teraz homo są pod ochronką. Po prostu wszystko zależy od możliwości danej grupy...

Ale autonomia śląska jest tradycją polską, a nie pruską czy niemiecką

Hehe, widziałeś przedwojenną mapę Polski? Jak myślisz dlaczego województwo śląskie zostało tak okrojone? Narzucono nam autonomię dla Śląska, więc Polacy poszli po rozum do głowy i maksymalnie zmniejszyli ten zakres. :spam:

mmp nikt nie narzuca zakazów społecznościom regionalnym, nawet powiedziałbym że pięknie jest jechać w kaszuby czy na sląsk i uslyszeć inny język, czy poznawać nową kulture. No ale pielegnujcie to z z uszanowaniem terytorialnosci i prawa w której się znajdujecie/znajdujemy. Szczególnie że teraz mamy UE. Historia śląska i ludzi jest dramatyczna, zgadzam się ze 100 lat temu był on zdecydowanie bardziej niemiecki niż Polski no ale po wojnie dużo się zmieniło i zapewne zostanie tak jeszcze długo (nie chce pisać że do następnej wojny bo mam nadzieje że takowa nigdy nie nastanie).

Hehe, widziałeś przedwojenną mapę Polski? Jak myślisz dlaczego województwo śląskie zostało tak okrojone? Narzucono nam autonomię dla Śląska, więc Polacy poszli po rozum do głowy i maksymalnie zmniejszyli ten zakres. :spam:

Myslisz ze w Jałcie o czymkolwiek decydowali Polacy?

tak na marginesie, przed wojną polske zamieszkiwało 3 miliony żydów, co stanowiło spory procent całej populacji zamieszkującej nasz kraj i nikt wtedy nie mówil że jestesmy nawet w jakiejś części autonomią Izraela :spam: A nikt chyba nie zarzuci Zydom tego że nie są narodowoscią, nie maja kultury, tradycji, swojego jezyka itp

Adek, ale autonomia regionu, nie ma żadnego związku z narodowością.

Wystarczy zdecentralizować administrację, opodatkowanie itp. Autonomia to wyłączenie się z ogółu w pewnych zakresach... to zupełnie coś innego niż decentralizacja w rozumieniu administracyjno-samorządowym. Mylisz się tutaj niestety.

Może w takim razie wytłumaczysz różnicę, ponieważ dla mnie definicja autonomii i decentralizacji jest w zasadzie prawie identyczna.

Odnośnie wybory narodowości to oczywiście, na papierze możesz wpisać nawet Marsjanin ale pewnych spraw nie da się oszukać. Prawo może dopuszczać istnienie ufoludków, jaszczurowatych i innych ale pochodzenie masz jedno. Możesz oczywiście czuć się kimś innym niż tym kim się urodziłeś ale potrzebne do tego są pewne procesy socjalizacji itp. Realnie wybrać można sobie dowolnie tylko obywatelstwo (oczywiście z dostępnych opcji), zwrot wybór narodowości to raczej jakiś błąd językowy w sensie znaczenia, przecież nie mogę z dnia na dzień stwierdzić dowolnie bo tak mi się podoba, że jestem Niemcem czy Francuzem...

Zasadniczo możesz, ponieważ definicja narodowości jest subiektywna.

Rozumiem, że eksperci których RAŚ opłaca zdecydowali, że jest język śląski, że jest narodowość śląska ale byli też tacy naukowcy co podpisywali się pod stwierdzeniem, że istnieje rasa germańska... Do lat 70-tych Światowa Organizacja Zdrowia w oficjalnych dokumentach uważała homoseksualizm za chorobę, pojawiło się lobby i kaska i teraz homo są pod ochronką. Po prostu wszystko zależy od możliwości danej grupy...

Tylko by stwierdzić czy istnieje dana narodowość nie potrzeba żadnych naukowców, jest to wola ludzi którzy się z czymś identyfikują. Potrzebni są jedynie politycy by wpisać daną narodowość do ustawy.

Ale autonomia śląska jest tradycją polską, a nie pruską czy niemiecką

Hehe, widziałeś przedwojenną mapę Polski? Jak myślisz dlaczego województwo śląskie zostało tak okrojone? Narzucono nam autonomię dla Śląska, więc Polacy poszli po rozum do głowy i maksymalnie zmniejszyli ten zakres. :)

Kto Wam narzucił, przecież to Polacy zdecydowali się przyznać autonomię woj. śląskiego przed plebiscytem, by przekonam mieszkańców tego regionu do siebie.

mmp nikt nie narzuca zakazów społecznościom regionalnym, nawet powiedziałbym że pięknie jest jechać w kaszuby czy na sląsk i uslyszeć inny język, czy poznawać nową kulture. No ale pielegnujcie to z z uszanowaniem terytorialnosci i prawa w której się znajdujecie/znajdujemy. Szczególnie że teraz mamy UE. Historia śląska i ludzi jest dramatyczna, zgadzam się ze 100 lat temu był on zdecydowanie bardziej niemiecki niż Polski no ale po wojnie dużo się zmieniło i zapewne zostanie tak jeszcze długo (nie chce pisać że do następnej wojny bo mam nadzieje że takowa nigdy nie nastanie).

Adek, ale właśnie chodzi o to, że nie pozwala się pielęgnować tradycji regionalnych, ponieważ jest to decyzja stricte polityczna i j. śląski jest poszkodowany względem kaszubskiego czy niemieckiego.

1) Tak w ogóle to jaki % mieszkańców Górnego Śląska chce tej autonomii? Z tego co wiem, to mieszkają tam zarówno ludzie uważający się za Ślązaków, jak i ludzie uważający się za Polaków. Podobno też jedni za drugimi zbytnio nie przepadają.

2) Sonda jest okropnie tendencyjna i pokazuje strasznie egoistyczne podejście. Polacy, Ślązacy i "ta cała reszta"? W temacie taki popis znajomości (wątpliwej zresztą) historii, a nie potrafimy wymienić wszystkich narodowości? Czemu niemiecka ma być łączona z kaszubską, ukraińską itd? Może tamte narodowości nie zasługują na wyodrębnienie?

3) Polska nie jest podzielona na Bundeslandy jak Niemcy, tudzież na Stany jak USA, dlatego do przyznania autonomii dla specjalnie jednego regionu nie dojdzie.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności