Skocz do zawartości

Jaka narodowość?

FiKaS

Jaką narodowość zadeklarujesz?  

152 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką narodowość zadeklarujesz?

• polską
      112
    • śląską
      11
    • inną (niemiecką, kaszubską, ukraińską etc).
      3

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Autonomia tak, narodowość Śląska tak, uznanie mniejszości Niemieckiej tak ale konflikt między nami ,a Polakami stanowcze NIE !

Ja sam zadeklaruję narodowość Śląską z opcją Niemiecką. Faktycznie autonomia nam wszystkim się przyda ale musimy pamiętać aby nie doprowadzić do żadnego konfliktu w regionie bo my tutaj jesteśmy jedną wielką rodziną europejską i nie możemy już doprowadzić do bratnich wojen!.

W najbliższym czasie będziemy musieli walczyć przeciwko muzułmanom i nie możemy pozwolić sobie na konflikty wewnętrzne bo bądź co bądź ale Polska to jest nasze państwo i powinniśmy o nie dbać niezależnie od naszej narodowości ponieważ leży to w naszym wspólnym interesie i mówię to jako Ślązak - Niemiec.

Skuteczne i sprawdzone pozycjonowanie stron metodami wyłącznie white seo. Dobrej jakości polski ekogroszek z KWK Juliusz. Klimatyzacja i wentylacja liderseo.de

mówię to jako Ślązak - Niemiec.

slazak niemiec bo?

1. Lepiej byc niemcem niż Polaczkiem?

2. Masz korzenie niemieckie? Jesli tak to rodzina w czasie II wojny w orły czy gapy celowała?

Ja czuje sie 100% Polakiem i chce mieszkac w tym kraju, Ty czemu się męczysz ? :)

Mieszkam na śląsku, rodzina też tu mieszkała, czy obecnie chcę autonomii? No nie wiem do końca. Wiem natomiast dlaczego niektórzy tego chcą.

Stereotyp ślązaka jest w Polsce ogólnie taki:

- leci z kijem na warszawkę i podpala opony

- każdy na niego łoży, żeby mógł opływać w dostatku

- to niemiec

- kopalnie w których pracuje to trupy do których wszyscy dopłacają, a górnik zarabia krocie i tylko 25 lat

Kto też twierdzi, że nie ma tu odrębnej kultury, języka, lub po części własnej tożsamości śląskiej, ten bęcwał, który chyba tu nie gościł. Nie wiem dlaczego, jednak wśród prawdziwych ślązaków, ta świadomość jest, jednak obok bycia ślązakiem, każdy czuje się Polakiem. Pewnie zdarzały się przypadki wejścia do SS, jednak częściej zabierano do wermachtu - jednak to marginalne i nie należy zapominać, że ten rejon także walczył już nie raz, za nasz kraj - co ogólnie jest często pomijane i bardziej słychać o grupkach sabotażystów z Kielecczyzny, niż ślązakach. Także ślązak to nie niemiec.

Co do rentowności kopalń, to już kpina. Tak będzie zawsze, gdy centrala kieruje kopalniami, poprzez swoich ludzi w spółkach węglowych. Być może bilans wyjdzie na minus, jednak wielu się nakradnie, poprzez setki firemek żerujących na węglu. Za przykład może posłużyć zwykła śruba, która dostała atest do górnictwa i kosztuje kilkanaście razy więcej, od takiej samej (w100%) śruby bez atestu. Lub choćby bardzo ładny przykład telefonu simens (chyba jak pamiętam) - który składał się z 2 słuchawek (coś ala krótkofalówki) i moja firma 12 lat temu, płaciła za to 9tyś zł ! Konstrukcyjnie takie same to koszt 800zł - ale bez atestu.

Co do pracy to częściowo się zgadzam, że nie wszystkim należy się po 25 latach emerytura - powinna tu być gruntowna reforma i podział stanowisk w kopalni, które do tego uprawniają. Kto twierdzi inaczej, to znów bęcwał, który chyba nie był nigdy "na dole" i zobaczył jak wygląda praca prawdziwych górników, nawet w naszych czasach!

Dla mnie to dziwne, stereotyp ślązaka jest bardzo mocny i raczej ślązak uważany jest mentalnie za inną nację, jednak gdy się podniesie kwestię autonomii, zaczynają zmieniać zdanie.

mówię to jako Ślązak - Niemiec.

slazak niemiec bo?

1. Lepiej byc niemcem niż Polaczkiem?

2. Masz korzenie niemieckie? Jesli tak to rodzina w czasie II wojny w orły czy gapy celowała?

1. Nie wiem kim lepiej jest być ale uważam że lepiej jest być Europejczykiem który dba o swój kraj zamiast chorym z nienawiści do innych narodów szowinistycznym idiotą.

2. Mam korzenie Niemieckie w 100% i moja rodzina w nikogo nie celowała bo dziadka zostawili ze względu na to że był inżynierem górnictwa i pomagał Żydom.

Skuteczne i sprawdzone pozycjonowanie stron metodami wyłącznie white seo. Dobrej jakości polski ekogroszek z KWK Juliusz. Klimatyzacja i wentylacja liderseo.de

jasne, wszyscy są teraz święci. Motyw z pomaganiem żydów jest teraz na topie, tylko czemu 90% z polskich 3 milionów poszło do gazu .

Co do szowinizmu to nie ja chce pokazać swój indywidualizm i zademonstrować swą inność odrębność. Mieszkam w Polsce, jestem dumny z tego że jestem Polakiem, ciesze sie też ze moj kraj należy do UE, tyle :)

Ja sam zadeklaruję narodowość Śląską z opcją Niemiecką.

Tak z czystej ciekawości - jak u ciebie ze znajomością języka niemieckiego w porównaniu ze znajomością polskiego? !!!

W najbliższym czasie będziemy musieli walczyć przeciwko muzułmanom i nie możemy pozwolić sobie na konflikty wewnętrzne

Polacy nie będą musieli w najbliższym czasie walczyć z Muzułmanami, natomiast Niemcy to owszem - tu się oczywiście zgodzę.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Stereotyp ślązaka jest w Polsce ogólnie taki:

- leci z kijem na warszawkę i podpala opony

- każdy na niego łoży, żeby mógł opływać w dostatku

- to niemiec

- kopalnie w których pracuje to trupy do których wszyscy dopłacają, a górnik zarabia krocie i tylko 25 lat

tak sobie czytam ten wateki nagle sie dowiaduje o tym co wg slazakow ja i moi znajomi myslimy o nich... a najsmieszniejsze jest to ze twoje wyobrazenie o naszych myslach o tobie jest bledne

jesli chcesz znac jaki stereotyp funkcjonuje o Was to juz pisze:

- przewrazliwienie

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Myślę, że gdyby tylko to było fizycznie możliwe, większości Ślązaków-Ślązaków, Kaszubów-Kaszubów itd. ich dziadkowie czy pradziadkowie szybko by parę kwestii wytłumaczyli. Między innymi to, że byli Polakami-Ślązakami, Polakami-Kaszubami i niejednokrotnie woleli zginąć w walce lub dostać od innych nacji kulkę w tył głowy niż dać się przekonać, że jest inaczej.

Pomijam tu osoby, których korzenie wywodzą się z innych niż polskie - to oczywiste.

[...] my tutaj jesteśmy jedną wielką rodziną europejską i nie możemy już doprowadzić do bratnich wojen!

Bez urazy - ale to już rozłożyło mnie na łopatki. Albo przegapiłeś parę wątków z kilku tysięcy ostatnich lat miłującej się "europejskiej rodziny", albo zatrzymałeś się na epoce LSD, koszul w kwiatki, Lennona i wolnej miłości.

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

jasne, wszyscy są teraz święci. Motyw z pomaganiem żydów jest teraz na topie, tylko czemu 90% z polskich 3 milionów poszło do gazu .

Co do szowinizmu to nie ja chce pokazać swój indywidualizm i zademonstrować swą inność odrębność. Mieszkam w Polsce, jestem dumny z tego że jestem Polakiem, ciesze sie też ze moj kraj należy do UE, tyle !!!

90%? to chyba do Izraela wyjechało. Co do drugiego zdania to aż mi się komentować nie chce bo nie masz pojęcia co to jest szowinizm i mylisz go z indywidualizmem. Poza tym w Polsce mieszkam i czuję się u siebie.

Co do języka to prowadzę dość popularny kanał Niemiecki na YT i regularnie koresponduję z rodakami zza odry i nysy. Poza tym mam klientów i działalność gospodarczą w DE ,a na dodatek prowadzę kilka katalogów Niemieckich tak więc z językiem nie mam problemów bo na co dzień go używam.

Polacy nie będą musieli w najbliższym czasie walczyć z Muzułmanami, natomiast Niemcy to owszem - tu się oczywiście zgodzę.

Jesteśmy w europie i to się dotyczy nas wszystkich białych europejczyków ,a problem z islamem w Polsce zaczyna rosnąć coraz bardziej przez nasze kobiety. Moja dziewczyna (Polka) też sprowadziła abdulaha do Polski i o mało co źle skończyła, ale udało się jej pomóc i wykurzyć go z naszego kraju.

1. Widziałem jak studenci farmacji z Katowic, prawdopodobnie Turcy lub Kurdowie, napadli brutalnie na grupkę licealistów.

Powód: jeden z licealistów się przyglądał.

Skopali chłopaków do nieprzytomności, resztę gonili chyba przez pół miasta.

2. Na sali wykładowej wydziału socjologii student z Pakistanu niezadowolony z wykładu profesorki, wyzwał ją od "dziwki" i gdy skrytykowała jego zachowanie pobiegł ją pobić. Na szczęście Polacy i Ślązacy - Niemcy go powstrzymali.

3. Tego Simona Mola wszyscy znają tez muslim.

Inny murzyn w Katowicach zgwałcił z kolegami przynajmniej 6 dziewcząt w wieku 14-27 lat. Dodatkowo był nosicielem wirusa HIV. Uważali, że mają do tego prawo, u nich w kraju kobieta nie ma prawa odmówić, mogą ja wtedy zabić.

4. Algierczyk pociął nożem twarz dziewczynie z Zabrza, gdyż postanowiła z nim zerwać ,a znam ją osobiście bo się koleguje z moją dziewczyną. Pewnie by ją zabił, gdyby głośnego płaczu z okna nie usłyszał sąsiad, który wezwał patrol policji.

5. Arabowie zabili homoseksualistę na ulicy w Katowicach... bo był homoseksualistą.

6. W łodzi muzułmanin zamordował Polkę.

7. libanczyk zamordował Polkę ponieważ za mało zarabiała.

8. W Warszawie turek zabił Polaka.

To tak na szybko ale znalazłoby się tego więcej, tak więc nie kłóćmy się ze sobą ze względu na narodowość bo wszyscy jesteśmy europejczykami i mamy zbyt wiele wspólnego ,a wojen już stoczyliśmy zbyt wiele między sobą.

@sleaquit

No to chyba nie wiesz co to stereotypy, a do tego mieszasz swoich znajomych, którzy pewnie o tym nie wiedzą, że podpierasz się ich zdaniem.

Pewnie także nigdy nie słyszałeś tych wypowiedzi nigdy w życiu, gdzie przytaczają takie opinie o ślązakach? Bo już w tym wątku było ich chyba ze trzy, przewrażliwienie?

W niemczech krążył stereotyp polaka złodzieja, też przewrażliwienie? Czy pisząc, że krążył taki stereotyp, twierdzi się także, że tak wszyscy nasi sąsiedzi myśleli?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności