Skocz do zawartości

Rodzaj domeny a jej "moc"

Elias

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem pewien że to pytanie już padło, ale nie mogłem szukajką nic znaleźć.

Zastanawiam się czy domeny .pl są lepiej postrzegane niż np. waw.pl, czy ma to jakiekolwiek znaczenie. Nie ukrywam, że chodzi mi tu o finanse oczywiście... Wiem, że strony dla ludzi lepiej stawiać na .pl bo bardziej prestiżowe i w ogóle, ale mi chodzi tylko o aspekt googlowski.

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

Podobno regionalne są gorzej postrzegane niż zwykłe .pl

Tak samo mówi się że .info mają mniejszą wartość od reszty globalnych.

Tak się mówi, ale czy tak jest, na 100% nikt Ci nie powie, można się tylko domyślać że minimalna różnorodność w wartościowaniu domen przez Google istnieje.

Jeżeli chodzi o Google to nie ma to większego znaczenia. Natomiast tak jak już sam zauważyłeś domeny .pl są bardziej, jak to ująłeś prestiżowe. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na .pl

Różnica w cenie nie jest wcale taka wielka, a .pl to .pl, a nie jakieś .waw.pl :)

A dlaczego Google traktuje regionalne gorzej od .pl ? moim zdaniem jest to spowodowane cena, ludzie dla smietnikow i zaplecz przewaznie uzywaja domen jak najtanszych, ludzie chcacy otworzyc powazny portal nie beda wybierac regionalnych domen.

Nie przez śmietnik jaki można pod tymi domenami spotkać, a przez fakt, że domena .pl jest domeną najwyższego poziomu (TLD). Regionalna taką nie jest.

Różnica w cenie nie jest wcale taka wielka, a .pl to .pl, a nie jakieś .waw.pl :)

Chyba coś Ci się pomieszało ;).

Zbuduj zaplecze na .pl a na waw.pl i zobaczysz ile zaoszczędzisz.

Jeżeli chodzi o aspekt googlowski, tudzież finanse to bierz regionalne.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź, bo jakoś jej zrozumieć nie mogę :)

12 godzin w robocie robi swoje ...

Przedłużenie domeny regionalnej = 16 zł, .pl = 50 zł x 100 stron zaplecza to wychodzi 3400 różnicy ;).

Wróć do tego jutro jak nie rozumiesz po pracy :)

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności