Skocz do zawartości

Poprawe aliasy w Joomla 1.5.22

drobny2992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Próbowałem ustawić na mojej stronie aliasy z polskimi znakami. Zrobiłem tak jak jest opisane w tym poradniku: https://forum.joomla.pl/archive/index.php/t-24838.html

Zainstalowałem także dodatek poprawne aliasy ale niestety nic to nie dało. Ani pierwsza opcja ani druga. Wersja mojej Joomli to 1.5.22. Czy macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem??

Jedno rozwiązanie które rozwiąże wszystkie Twoje problemy za Ciebie:

sh404SEF

Niestety płatne rozwiązanie, ale jak chcesz tylko wypróbować czy działa a potem jak Ci się spodoba kupić, to znajdziesz w necie pirata szukaj sh404SEF torrent

:)

Fizyka Dla Każdego - zadania z fizyki wzory z fizyki fizyka dla gimnazjum fizyka dla liceum matura z fizyki

Dla uczniów gimnazjum i liceum oraz studentów przydadzą się dobre wzory fizyka z objaśnieniami symboli

Aby nauczyć się fizyki należy uważnie studiować zadania z fizyki wraz z wyczerpującymi rozwiązaniami

Witam

Próbowałem ustawić na mojej stronie aliasy z polskimi znakami. Zrobiłem tak jak jest opisane w tym poradniku: https://forum.joomla.pl/archive/index.php/t-24838.html

Ale pod tym podanym adresem nie ma mowy o włączeniu przyzjaznych urli, a jedynie o załataniu problemu polskich znaków. Jeśłi chcesz mieć przyjazne urle, to musisz to właczyć w konfiguracji joomli oraz mieć na serwerze .htaccess, zakładając, że serwer obługuje mod-rewrite.

edit

chyba nie bardzo zrozumiałem o co ci chodzi stąd ta powyższa wypowiedź. a jeśli chcesz by w adresach pojawiały się polskie znaki, to przeczytaj polecany przez ciebie wątek raz jeszcze i ze zrozumienie. I zauważ, że tamte dodatki polegają na zamianie np. "ś" na "s", więc jak mają się pojawiać polskie znaki. a po to są te dodatki, bo normalnie joomla "zjada" polskie znaki w aliasach.

Tylko po co Tobie polskie znaki w aliasach?

Aliasy w Joomla! domyślnie tworzone są na podstawie tytułów (sekcja/kategoria/artykuł).

Zaś na podstawie tychże aliasów generowany jest przyjazny adres URL (tylko, kiedy masz włączonego domyślnego SEFa w Joomla).

I tak jak napisał zajacgd, polskie znaki są domyślnie w Joomla wycinane w aliasach.

Wspomniany dodatek (plugin) "Poprawne Aliasy" powoduje tylko to, że polskie znaki nie są wycinane automatycznie, tylko zastępowane znakiem bez polskiego zmiękczenia...).

Więc zamiast przykładowo adres podstrony z wyciętymi polskimi znakami:

www.strona-slubna.pl/najpikniejsze-suknie-lubne.html

będziesz miał URL:

www.strona-slubna.pl/najpiekniejsze-suknie-slubne.html

Polecony Tobie przez speedziarz'a komponent sh404SEF może załatwić sprawę we wszystkich tych aspektach.

Ostatnia darmowa wersja sh404SEF jest do pobrania na mojej stronie.

Tylko nadal nie rozumiem po co Tobie polskie znaki w aliasach? Chcesz mieć polskie znaki w adresach URL?

• 3 miesiące temu...

Jeżeli chodzi Ci o to żeby polskie znaki były w pasku przeglądarki i w aliasach to zastosuj polskie znaki w adresie w pasku adresu w przeglądarce jeżeli jendak zdecydujesz się na standardowe adresy bez polskich znaków ale takie żeby polskie znaki były podmieniane na odpowiedniki bez ogonków użyj obsługi polskich znaków w przyjaznych adresach Joomli polecam metodę z podmianą polskich znaków bo sprawi mniej problemów ale wersja z polskimi znakami też powinna działać u użytkowników końcowych bezproblemowo, działa na Joomli 1.5.22 jak i 1.5.23 i innych.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności