Skocz do zawartości

subdomena czy katalog?

shpyo

Katalog czy subdomena?  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Któro lepsze?

• Katalog
      8
    • Subdomena
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj shpyo

Niedawno miałem ten sam problem tylko w moim przypadku chodziło o rozbudowany katalog stron

z podziałem na regiony (globalny).

W ostateczności stwierdziłem, że lepiej będzie na katalogach.

Jak będziesz miał 500 subdomen to i tak nie będzie wstanie ich wszystkich dobrze wypozycjonować.

Faktycznie katalogowanie za automatu i inne tego typu zrobią swoje, ale głównie ruch będzie LT.

Tak da się, ale zachowując wszystko w jednej domenie masz swobodny przepływ "mocy" między podstronami.

1.Jeden duży serwis ma tą zaletę, że ma ogromną możliwość złapania dobrego LT.

2.Do tego, każda nowa podstrona, która się w nim znajdzie ma większa szanse na złapani szybkiego indexu.

3.Jak postawisz np. 500 subdomen o tej samej budowie/strukturze to masz w pewnym stopniu DC w obrębie jednej domenie.

4.Zarządzanie z jednego panelu czy z kilku? To zależy od rozwiązania panelu.

5.Duże mocne serwisy dodając jakieś ogłoszenie łapią szybką wysoką pozycje na niszowe frazy.

Też miałem kiedyś ten problem i postawiłem to rozwiązać na jednej domenie.

W tej chwili mój projekt jest w fazie rozwoju, ale na dzień dzisiejszy mogę Ci powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania.

Oczywiście podstawa to dobra optymalizacja i linkowanie wewnętrzne, ale to już kwestia wyobraźni kodera.

1. LT?

2. Ok, tutaj masz rację

3. Struktura ma wpływ na DC? Pierwsze słyszę, myślałem, że chodzi tutaj o treść, a ja na serwisie mam unikalną - tworzoną przez dodających.

4. no jasne, że z jednego :)

5. tutaj jest to kwestia rss, mapy xml i pingowania.

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

Katalogi.

Duża liczba subdomen z podobną treścią (a tak będzie na starcie - wszystkie kategorie puste) = automatyczny filtr dla wszystkich, od czasu wprowadzenia algorytmu mayday.

Późniejsze pozycjonowanie katalogów będzie tańsze niż subdomen - subdomeny trzeba bardziej linkować, bo są dla Google niezależne.

Jest limit wyników na subdomenę, ale to nie przeszkadza, bo raczej nie istnieją frazy dla których miałoby się pojawiać wiele miast jednocześnie.

Subdomeny można przekierować na katalogi, żeby użytkownicy mieli proste adresy, ale nie były one indeksowane w Google.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności