Skocz do zawartości

Monitoring pozycji algorytm.

Hirek

Rekomendowane odpowiedzi

Odpaliłem już pierwszą w miarę stabilną wersję mojego systemu monitoringu. Sprawdzanie robię póki co 8 godz. Sprawdzam pozycję przez proxy.

No i oczywiście jest problem bo wyniki się rozjeżdżają ze względu na różną geolokalizację proxy. Raz mam stronę na 202 pozycji , a raz na 184 pozycji potem już na 198 pozycji itd.

Jak rozwiązać tą sprawę ? Może dać więcej sprawdzeń na dobę i odrzucać skrajne pomiary ? Do tej pory uśredniałem wynik ze wszystkich pomiarów. Ale się teraz zastanawiam czy to słuszne podejście.

A może pokazywać dwie wartości na wykresie ?

Ostatecznie określę geolokalizację proxy w bazie tak aby sprawdzał tylko przez Polskie serwery.

Zwracana pozycja zależy nie tylko od geolokalizacji klienta, ale też i tego z jakim DC się połączysz na co nie mamy wpływu, chyba, że wywołujemy nie po nazwie domeny, ale bezpośrednio IP DC co też wydaje mi się nie do końca jednoznaczne.

Największe różnicę są właśnie dla odległych pozycji .... ale kogo w zasadzie obchodzi różnica kilku pozycji oscylujących w okolicy 200 stej :D

Do czasu jak gooogle nie udostępni jakiegoś API [może to nigdy nie nastąpi] nie ma na to jednoznacznego sposobu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ale kogo w zasadzie obchodzi różnica kilku pozycji oscylujących w okolicy 200 stej

No mnie obchodzi bo często zdarza mi się zaczynać pojawiać w wynikach wyszukiwania w okolicach top 500 zanim dojdę do top 10.

Będę mógł porównywać dzięki temu działania seo i mierzyć efekty wprowadzanych zmian.

:P

Opracuję jakiś algorytm wyliczania pozycji w oparciu o odrzucenia skrajnych. Uśrednianie wyników przy próbie statystycznej 6 to troszkę oszukiwanie

samego siebie.

Ciekawe jak interpretujecie swoje wyniki. :D

Dobra Panowanie ja zauważyłem kilka istotnych spraw przy sprawdzaniu pozycji które mają wpływ na odczyt pozycji:

- liczba wyników jaka ma się pokazać 10 , 100 - jest różnica w pozycjach nawet przy top 10 - istotne różnice

- geolokalizacja - istotne różnice.

- konstrukcja linka tworzącego zapytanie - brak obserwacji .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności