Skocz do zawartości

Staty od Googla

melassa

Rekomendowane odpowiedzi

A dasz więcej opini jak je miałeś ? Zalezy ma dużym opisie tych statystyk, bo chciabym mieć jedne z lepszych a te są ładnie przejrzyste i z tego co widzę, dość profesjonalnie wykonane.

Są niezbyt dokładne, czasem potrafią obciążyć serwer do granic możliwości, przy logach rzędu kilku mega strona prawie nie chodzi i trzeba czyścić je, Google indeksuje adres do statów (w JS), ale możesz ustawić hasło. Ogólnie, dość słabe, no chyba, że masz po 100 osób/dobę... Teraz mam inne, za 60$/rok, IMO lepsze od gemius.pl.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zanim zauważył u mnie, że jest skrypt mineło prawie 18h, a w ciągu kilku godzin przybyło im ponad 50000 userów (niektórzy pewnie z kilkoma stronami do monitorowania). Więc pewnie serwery im siadają.

Fajny początek tygodnia mają ich admini od serwerów i sieci. Współczuję im.

Marcin

Mam pierwsze wyniki - b. interesujące są te staty.

Najbardziej ciekawe są dane z konwersjami - super sprawa dla firm prowadzących sprzedaż przez net.

Statystyki są b. dokładne - można nawet się dowiedzieć z jakich dzielnic W-wy do ciebie na stronkę przychodzą (stat.pl tego nie ma)

Minie sporo czasu zanim wszystkie możliwości się przeanalizuje.

Polskie Szlaki.pl - społecznościowy portal wycieczek po Polsce

Całkiem fajne te staty googla, juz pojawiły się u mnie pierwsze statystyki.

Tylko mam problem aby podejrzeć z jakich fraz wchodzą z onetu :P.

Jak te staty będą na wystarczająco dużej ilości stron i zaczną to brać pod uwage przy ustalaniu wyników, to wszystkie strony "ala spam i miernej jakości" wylecą bardzo szybko, nieźle to wymyślili...

...

te dzielnice mnie rozwalaja- w platnej wersji pewnie beda podawac ulice, nr domu, plec i srednie miesieczne zarobki internauty

az mi sie przypomniala taka grafika "google w przyszłosci" z serwisem zdjecia satelitarne twoich wrogow :P

Sens stawiania precli jest taki że jak Google da nam bana na domenę do której linkujemy to będą musieli nam oddać samolot.

Co do onetu - to najprawdopoboniej polskie wyszukiwarki (wp.pl, onet.pl) są brane jako zwykłe refferery więc nici z fraz.

Ale możliwości sa ogrmone. O niebo większe od stat.pl. Mozna pokazać wykres dziennych wejść ludzi z Flashem 8 zainstalowaną.

Poza tym można też kombinacje robić - np. Flash 8 i jakieś słowa kluczowe.

Tylko interpretacja będzie problematyczna :P

Polskie Szlaki.pl - społecznościowy portal wycieczek po Polsce

Nie jestem przekonany co do tego czy w przyszłości wyniki z tych statów będą brane pod uwagę przy ustalaniu wyników organicznych w G. Jeśli czynnik ten zostanie włączony do algorytmu to nie powinien raczej mieć dużego znaczenia, no bo co ze stronami które po prostu tych stat. nie maja i nie zamierzaja instalowac? No chyba, ze G. (jak ktos tu chyba juz napisal) stanie sie komercyjnym "zamknietym kregiem" a nie globalna wyszukiwarka. Chociaz to tylko gdybanie, z Google to nic nie wiadomo ;)

W tym momencie google wie ile userzy u nas siedza jak często powracają ( i w jaki sposób ci powracający userzy znaleźli się u nas, z jakich fraz ), ile generują odsłon i mase masę informacji, zdziwiłbym się gdybym następnym krokiem nie było włączenie tych informacji do algorytmu wyszukiwarki.

To jest Pewne tak jak to, że oddychamy.

Na dobrych stronach można chyba śmiało instalować, statystyki nie powinny przemawiać na naszą niekorzyść.

...

No mam już dostęp do danych i tylko utwierdziłem w przekonaniu, że na tym etapie nie nadaje to się do pracy. Posługując się konwersjami słów, tu mam tylko słowa googlowe.

Może coś w filtrach... ale nie sądzę

[edit] patrzę na te filtry i jest jakaś nadzieja...

podobnie jak piernik, także nie potrafię podpiąć AdWords

[edit] dzięki imrahil już potrafię, ale coś mi to raczej nie działa

Oczywiście bardzo ładnie to wszystko wygląda, jednak myślę ze największą siłą tych darmowych urchinów jest chyba bezprecedensowa kampania edukacyjna klientów.

Google Analytics wraz z Conversion University sprawi, że rynek znów dostanie powód do wzrostu.

[edit] a co do wykorzystywania tych danych przy algorytmie... to chyba oczywiste, pytanie tylko jak to wykorzystają aby ci co ze statów nie korzystają na tym nie cierpieli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności