Skocz do zawartości

Joomla, kilka pytań

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ wczorajszej nocy zacząłem swoją przygodę z Jooml'ą - jestem świeżaczek, mam kilka pytań do wyjadaczy.

1) Sama joomla zainstalowała mi się bez kłopotów (wersja angielska 1.5.22) ale cokolwiek (pełna wersja spolszczona, wtyczki, moduły) z joomla.pl jest uszkodzone. ZIP się nie otwiera. WTF? Więc pytanie: skąd pobierać ew. jaka może być przyczyna tego, że się nie otwiera. Mają jakąś super-nową wersję ZIP'a, czy jak?

2) Potrzebuje przenieść istniejącą instalację do siebie na lokal'a. Template udało mi się zainstalować ale jak przenieść resztę (dane). Znalazłem kilka wtyczek do backupu ale nie chcą się zainstalować (patrz 1). Może ktoś poleci dobrą wtyczkę i skąd ją wziąć

To na razie tyle, pytań pewnie będzie więcej - powoli się rozkręcam :) Z góry THX za odpowiedzi.

OK, JoomlaPack'a już znalazłem (na stronie twórcy) teraz to się nazywa Akeeba. Zainstalowałem u siebie. Na serwerze nie chce się instalować ze względu prawdopodobnie na prawa dostępu więc instaluje ręcznie (właśnie się pliki kopiują) a na przyszłość kolejne pytanie, a propos instalacji:

?) Czy w celu instalacji wystarczy z panelu wystarczy tymczasowo zmienić prawa dostępu do zawsze tych samych, określonych katalogów, czy też te katalogi są powiązane z instalowanym dodatkiem i co dodatek to innym katalogom trzeba nadawać nowe prawa?

@krzysiuus, myślałem nad taką opcją ale co z użytkownikami??? i z doświadczenia wiem, że przy takim podejściu jest duża szansa, że coś się popie... więc działam z JPackiem na razie, poczekam na efekty

@Mar_del, podstawy bom początkujący a informacje o tym, że prawa dostępu należy zmienić przy dodawaniu dodatków wziąłem ze strony ... joomle'a

https://www.pomoc.joomla.pl/content/view/440/51/

No i ręczna instalacja też się nie powiodła : : is_dir() [function.is-dir]: open_basedir restriction in effect. File(u sciezka do tmp, w ktorym rozpakowane pliki) is not within the allowed path(s): Jakieś rady?

Mar_Del, dzięki zrobiłem zrzut bazy zaimportowałem i działa. Co do błędów przy instalacji modułów, to jest błąd konfiguracji serwera. OpenDir (phpowe) nie ma dostępu do katalogu tmp. W wolnej chwili potestuje, czy ma dostęp gzie indziej i problem z instalacjami modułów powinien się rozwiązać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności