Skocz do zawartości

Podatek od płatności sms

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem was zapytać jak wygląda kwestia odprowadzania podatku od płatności sms. Z tego, co wiem to Dotpay samo odprowadza podatek, ale zastanawia mnie jedna kwestia, tzn. czy wszyscy właściciele katalogów (z płatnością sms) zakładają firmy? Bo jakby na to nie patrzeć to jest to przewidywana w sposób ciągły sprzedaż usług (a takowa wymaga bodaj DG).

Czy dobrze rozumuję?

Ja mam konto w Dotpay jako osoba fizyczna. Wypłata zgromadzonych z płatności SMS środków odbywa się na podstawie umowy o dzieło i nie ma żadnego problemu.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Czyli twierdzisz, żeby fakt zarobkowania na zasadach Umowy o dzieło zwalnia z obowiązku prowadzenia DG?

Wszystko zależy od interpretacji, ale jeśli przyjmiemy że nie pracujemy na własny rachunek, tylko na zlecenie pracodawcy (Dotpay) i dla niego zarabiamy, a sami dostajemy wypłatę w postaci prowizji od pozyskanych klientów, którzy wyślą SMS, to nie ma obowiązku rejestracji działalności gospodarczej, bo jest to najzwyklejszy stosunek pracy pracodawca-pracownik.

A powiedz mi jeszcze taką jedną rzecz. Czy Dotpay nadal sam odprowadza podatek z dochodów za sms'y? Bo coś czytałem o tym, że Dotpay przejęła jakaś firma z Londynu i teraz nie jest tak kolorowo, jak było kiedyś.

Ja ostatnią wypłatę zrobiłem we wrześniu. Dosłownie 2 dni temu dostałem pocztą od Dotpaya gotowy, wypełniony PIT-11 z wykazem przychodów za 2010 rok, który wystarczy doliczyć do swojego PITu i złożyć do US. Nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło, najlepiej napisz bezpośrednio do biura obsługi klienta Dotpaya.

W kraju, w którym teraz przebywam od dłuższego czasu nie trzeba się rozliczać z drobnych. Do czasu aż nie przekroczy się w skali roku pewnej kwoty ma się spokój. Moje pytanie brzmi... jak jest w Polsce, czy istnieje coś takiego? Po waszych wypowiedziach raczej wątpię ale warto się zawsze zapytać.

O, to rewelacja.

To teraz zróbmy cały proces na przykładzie DotPay. Mam usługę, za którą trzeba zapłacić 2 PLN + VAT co daje nam 2.46 PLN. Na liście transakcji mam 2 PLN za każdego SMSa z czego 0,82 PLN jest dla mnie. To wszystko wiadomo, odjęcie VATu i do tego złodziejskie oprocentowanie musi być potrącone. Jeżeli po zsumowaniu tych wszystkich 0,82 PLN na koniec roku wyjdzie mniej niż 3.091 PLN to nic mnie nie interesuje, nie muszę się rozliczać ani wypełniać i wysyłać do skarbówki żadnych formularzy? Przyjmijmy, że nie mam innych zarobków.

• 4 tygodnie później...

Z tego, co się orientuję to DotPay już nie odprowadza podatku za swoich partnerów. Jak sprawa wygląda w tej sytuacji, czy pieniążki za sms;y rozliczać tak, jak AdSense, tzn. co miesiąc przelew do US (18% pomniejszone o 20% - koszty uzyskania) a na koniec kwietnia PIT zbiorczy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności