Skocz do zawartości

[porada] - Serwis internetowy - oceny, komentarze - problem

lamer22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam do was pytanie, ponieważ prowadzę serwis internetowy, na którym prezentowane są dane kontaktowe firm z konkretnej branży.

Każdy kto wejdzie na stronę może zostawić swoją opinię oraz ocenić daną firmę.

Zgłosiła się do mnie jedna z tych firm i nakazała usunięcie ich wpisu pod pretekstem słabych ocen. Zagrożono przy tym, że jeśli wpis nie zostanie usunięty sprawa zostanie przekazana kancelarii prawnej.

Jak się odnieść do tego? Czy mam obowiązek usunięcia takiego wpisu skoro prezentowane są tam jedynie dane teleadresowe? Użytkownicy nie muszą się rejestrować w serwisie aby zostawić komentarz czy dokonać oceny firmy.

Dzięki wszystkim za pomoc!

To nie prawda, że przeprowadzki bywają ciężkie i męczące.

Przede wszystkim musisz mieć adnotację, że prezentowane opinie są prywatnymi opiniami użytkowników i że administrator strony nie ponosi za nie odpowiedzialności. Wątpię jednak, żeby to rozwiązało problem do końca.

Musiałbyś zasięgnąć profesjonalnej porady prawnej, no chyba, że mamy prawników tutaj na PiO. Być może ktoś miał tutaj podobną sytuację i będzie mógł się podzielić informacjami jak sprawa przebiegła.

Oczywiście nie mogą ci nakazać usunięcia opinii z powody zbyt niskich ocen. Jednak wolność słowa w jakimś tam stopniu jeszcze istnieje i każdy może wyrazić swoją ocenę, opinię. Byle nie było oszczerstw i pomówień, bo to już nie są opinie.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

zapomniałem jeszcze dodać, że "afera" jest przez oceny nie przez komentarze.

Komentarz jest jeden pozytywny.

Oceny są w 3 kategoriach w skali 1-5. Średnia wychodzi dla danej firmy około 2,5 w każdej kategorii i tu "jest problem" wg firmy.

Badają chyba czy masz miękkie podbrzusze, widza zapewne, że strona amatorska, nie stoi za nią żadna firma, to wystraszy samo wspomnienie o sądzie. Sprawę mają przegraną, więc to czyste zastraszanie. Walnij na jakieś forum prawne, to ci ludzie powiedzą.

nie jestem prawnikiem więc nie potraktuj tego co piszę poważnie

W Polsce mamy prawo do wolności słowa - (oczywiście są pewne ograniczenia - ale chdzi tutaj o strony np: rasistowskie nawołujące do przemocy)

zobacz np: serwis oceń lekarza - każdy ma prawo oceniać

praca Suwałki - oferty pracy w Suwałkach

ogłoszenia Suwałki - oferty nieruchomości, spzeęŧ elektroniczny, dla domu

imprezy Suwałki - wystawy, koncerty, kino, festyny

jeśli firma robi halo z powodu gwiazdek we wpisie to już chyba lekkie przegięcie...

Ja bym ich olał, jak mają tyle ambicji i środków żeby z taką pierdołą iść do sądu to nawet brak gwiazdek nie pomoże im już w zmianie wizerunku

Fotografia ślubna Lublin - zapraszam na stronkę.

Poczytaj: ślub, wesele, fotografia ślubna, oraz inne elementy związane z organizacją przyjęcia weselnego.

Stary blog, nowe zdjęcia ślubne.

Witam,

ogólnie to ja mam podejście typowo luzackie jeśli chodzi o takie groźby. Rozumiem jakby były jakieś perfidnie nieczyste komentarze lub też oceny z jednego IP to można się "burzyć". Działam jednak w ramach AIP i stąd ogólnie mój temat, bo nie chciałbym aby wyszedł jakiś niepotrzebny kwas. Mamy w AIP biuro porad prawnych, wysłałem do nich zapytanie jak powinienem się do tego ustosunkować, zobaczymy jaka będzie odpowiedź.

pozdrawiam!

Jak się odnieść do tego? Czy mam obowiązek usunięcia takiego wpisu skoro prezentowane są tam jedynie dane teleadresowe? Użytkownicy nie muszą się rejestrować w serwisie aby zostawić komentarz czy dokonać oceny firmy.

Ignoruj. Nie masz żadnego obowiązku usuwania czegokolwiek, jeśli treść publikowana na Twoim serwisie nie łamie polskiego prawa, bądź też nie obraża uczuć religijnych. Opinie/oceny są z natury subiektywne - każdy ma prawo ocenić dowolną firmę, tak jak mu się to żywnie podoba.

Skoro firma ma z tym problem, to nie najlepiej świadczy o tej firmie.

jak już będziesz miał tą odpowiedź to się nią podziel :)

Przede wszystkim najpierw niech osoba, która się z Toba kontaktowała udowodni, że jest upoważniona do tego typu działań z ramienia tej firmy.

A jak już udowodnią... hmmm firm jest tak dużo w każdej branży, że skoro nie chcą to nie.. dla jednego wpisu masz poświecać tyle swojego czasu? zwłaszcza, że za tą wizytówkę w Twoim serwisie pewnie Ci nie zapłacili ?:) bez przesady... dowiedz się na przyszłość jak sprawa wygląda prawnie i usuń ich wpis w cholere ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności