Skocz do zawartości

Prawa do domeny

pele

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież sprawa o pospolite słowo jest z góry przegrana. Słyszeliście, żeby UPS wytoczył proces na przykład producentowi zasilaczy? To tak jakbym sobie ja zastrzegł słowo "caffe" a potem chciał pozwać wszystkie kawiarnie.

Najpierw to trzeba udowodnić złe intencje osoby rejestrującej domenę. Jest biznes, witryna która pewnie jakiś czas działa... no i gdzie tu złe intencje, że gość sobie nazwał kawiarnie kawiarnią? :)

Ciekawe jak z kontrpozwem w takiej sytuacji, bo jeśli zaproponują "ugodę" to może dałoby się to podciągnąć pod jakąś próbę doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzania mieniem. W każdym razie odeślij ich na https://sjp.pwn.pl/slownik/2520472/sielanka i niech spadają na drzewo.

mmr88 - bo ? przeciez tylko sugerowałem/podpowiadałem co sprawdzić.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ja już jestem w trakcie zastrzegania nazwy "Świeże Ziemniaki" i biorę się za warzywniaki...

a tak poważnie to jak to jest z tym czasem zastrzeżenia?

Jak w sieci istnieje boogle.pl boogle.com boo-gle.pl każda należąca do innej firmy to jedna z nich może nagle sobie zastrzec boogle i strofować pozostałe?? Chyba nie można zastrzec nazwy, która już istnieje i jest używana przez inne podmioty??

Słyszałem, że UPS "zastrzegł" sobie prawa do koloru brązowego

To jak ja teraz będziemy korzystać z WC :)

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

• 2 tygodnie później...
Witam

Postanowiłem nadpisać i zasięgnąć porady.

Otóż klient zgłosił się do mnie z następującym problemem.

Pierwszy raz mam z czymś takim odczynienia więc pytam o poradę.

Sprawa dotyczy domeny.

Klient prowadzi pensjonat. (nie będę tu podawał pełnej nazwy domeny)

Ma wykupioną domenę www.???-sielanka.pl od 3 lat, gdzie sielanka to nazwa jego pensjonatu.

Pare dni temu dostał od pewnej firmy a dokładnie z jakiejś tam kancelarii prawniczej która to reprezentuje tą firma że nie może używać tej nazwy i żądają przekazania tej domeny twierdząc że maja pełne prawa do tej nazwy sielanka. Szukając w necie przynajmniej kilka stron innych obiektów hoteli ozywających tej samej nazwy więc dziwne jest dla mnie jak można zastrzec sobie jakąś tam nazwę i żądać oddania domeny która była wolna 3 lata temu i została legalnie wykupiona.

Ronie dobrze mogę sobie zastrzec nazwę np jakiegoś dużego hotelu i potem żądać od nich zaprzestania używania tej nazwy lub żądać jakiegoś haraczu.

Jesli ktos sobie to zastrzegl to ma prawo do domeny ( chocby nie byl jej wlascicielem ) - niestety . ( chocby inny prowadzil dzialalnosc pod ta nazwa . )

Mozna to wysadzic bardzo szybko . ( aczkolwiek nie wiem czy w Polsce )

Zasugerowalbym skorzystanie z dobrej firmy prawniczej ( np Zorin Legal z Moskwy ) zorinlegal.com

Kancelarie Prawne caly Swiat Solicitor Right Solicitors UK - Zapraszamy do Bed and Breakfast Exmoor

Jesli ktos sobie to zastrzegl to ma prawo do domeny ( chocby nie byl jej wlascicielem ) - niestety . ( chocby inny prowadzil dzialalnosc pod ta nazwa . )

Zasugerowalbym skorzystanie z dobrej firmy prawniczej ( np Zorin Legal z Moskwy ) zorinlegal.com

wiec skoro mam domene "drukarnia.org.pl" to kazda drukarnia w Polsce moze mnie wysadzic w powietrze ??

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

wiec skoro mam domene "drukarnia.org.pl" to kazda drukarnia w Polsce moze mnie wysadzic w powietrze ??

Mowimy o nazwie a nie o slowach pospolitych , czyli wezmy dla przykladu ( jesli jest firma Mark and Spencer i ona sobie pracuje przez lata i nie ma swojej strony internetowej ani domeny , ma zastrzezona nazwe a ktos kupi domene ( markandspencer.com albo cokolwiek to ten ktos jest z gory przegrany mimo ze udowodni ze nie kupil tej domeny w zlych zamiarach . Przegrany mam na mysli straci prawa do domeny po procesie sadowym lub moze to zrobic wczesniej - zeby uniknac kosztow, poprzez dogadanie sie z firma na odsprzedaz tejze domeny za jakas kwote z zarobkiem ktora to cena zostanie zaakceptowana przez nabywce . Ta cena to oczywiscie - ja bym zasugerowal cena nizsza niz przeprowadzenie procesu sadowego zeby taka domene odzyskac . I wszyscy beda szczesliwi.

Kancelarie Prawne caly Swiat Solicitor Right Solicitors UK - Zapraszamy do Bed and Breakfast Exmoor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności