Skocz do zawartości

Wzajemne linkowanie stron na jednym hostingu a moc linków

Elegant

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A ja mam swoje nowe przemyślenia w temacie. To, że moja strona leży obok drugiej, do której chcę linkować na jednym hostingu, na jednym IP to jeszcze nic nie znaczy, bo przecież na tym IP jest kilkaset stronek o różnej tematyce. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ta druga strona należy do mnie? Czy Google byłoby aż tak podejrzliwe? Gdyby było, to moc linków ze wszystkich stron na tym IP byłaby zmniejszona, a pewnie stoi tam sporo katalogów, precli oraz poważny stron. Za to strona na innym IP zapewne wygląda lepiej, bezpieczniej, można "chuchać na zimne" i nie ma dylematu, czy link jest osłabiony czy nie. Ważne jest chyba też to, by nie linkować wzajemnie stron na jednym IP no i może - sam nie wiem, jakby jedna strona pozycjonowana i powiedzmy 100 stronek zapleczowych było na tym samym ip, pewnie też nie wygląda tak wspaniale jak gdyby linki były ze stron z różnych IP. Tutaj chodzi mi o to, żeby nie przesadzić.

Warto pomyśleć też nad tym, by tej drugiej strony nie dodawać do Google Analitycs, AdSense i Google Webmaster Tool a jeśli już, to na innych kontach.

Najtańsze domeny i tani dobry hosting www (e-poradnik o domenach i hostingu). Kupuj najtańsze domeny!

Cennik odnowień domen z VAT: .PL - od 42 do 50 zł (IDN 15 zł), .EU - 25 zł, .COM, .NET, .INFO, .BIZ, .ORG - 30 zł, REGIONALNE- 18,45 zł.

ipHosting.pl - kup domenę na hosting seo

A ja dodałem i się nie popisałem (jedno konto Analitycs) ;) Wydaje mi się, że mimo wszystko strona zapleczową korzystnie wpłynęła na stronę pozycjonowaną. Przynajmniej na jedną frazę poszło w górę.

Krótko- może być tak, że zróżnicowanie IP jest szczególnie ważne gdy walczy się o mocne, konkurencyjne frazy. W przypadku tych mniej obłożonych jest to mniej istotne.

Wreszcie- jak proponowałem Ci wcześniej zrób test a wynikami się podziel :P

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Nie mam czasu na test ani motywacji. Zresztą jak taki test miałby wyglądać? Fraza frazie nie równa.

Ja też się nie popisałem, bo tą drugą stronę miałem już dodane w Google Analitycs oraz webmaster tool ale ją jakieś pół roku temu usunąłem.

Najtańsze domeny i tani dobry hosting www (e-poradnik o domenach i hostingu). Kupuj najtańsze domeny!

Cennik odnowień domen z VAT: .PL - od 42 do 50 zł (IDN 15 zł), .EU - 25 zł, .COM, .NET, .INFO, .BIZ, .ORG - 30 zł, REGIONALNE- 18,45 zł.

No to różnicuj zaplecze- część zrób na jednym IP, na razie. Zlinkuj to ze sobą, nie wzajemnie naturalnie i już.

Gdy się finansowo odkujesz postawisz stronki na innych IP i problem z głowy.

Jeśli jednak postawisz drugie zaplecze nie linkowałbym do i z tego pierwszego na jednym IP- pomiędzy zapleczami. Jak ma coś polecieć to niech leci jedno zaplecze mniejsze niż jedno duże (na różnych IP).

Nie wiem czy dobrze kombinuje, pewnie zaraz mnie ktoś poprawi, znaczy się zjedzie :(

tymczasem.

P.S. Jak to nie masz motywacji, to co Cię motywuje? Tak czy inaczej wciąż się coś testuje- a Ty, jak widzę, i tak jesteś ostrożny :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

A ja trzymam kilkanascie zapleczy na jednym koncie google webmasters tool. Wszystkie na tym samym IP. I co w związku z tym? Wszystkie zaindeksowane w google, na pozycji mi nie zależy- tylko site. PR- połowa ma 1 chociaż ich nawet nie linkuje. Kilka wzajemnych linków.

Co prawda to tylko zaplecza na site, których nigdy nie ujawniam ale mówię jak jest

Wydaję mi się, że skromnej ilości zaplecza ten sam IP nie jest problemem. Z drugiej strony nienaturalnie wyglądałoby sytuacja, kiedy mocniejsze linki w większości pochodziły z jednego IP. Ale tak, jak ktoś wcześniej wspomniał cały moloch Polki.pl jest na 1 IP i nie jest to problemem (problemem może nie jest, ale może nie ma to takiej siłky, jak gdyby upozorować brak powiązania pomiędzy tymi serwisami) :D

Cała gadka się kręci wokół IP a nikt nie pyta o dane właściciela domeny, do których wgląd (nawet ukrytych) ma Google.

Właśnie, jak ten problem rozwiązać tj. ukryć swoje dane w whois? Rejestrujecie domeny na znajomych i członków rodziny czy jak?

Druga sprawa - jak sprawdzić jakie inne strony są jeszcze na tym samym ip, np. gdybym chciał sprawdzić polki.pl:)? Najlepiej bezpłatnie bo chyba coś takiego jest w dropped.pl ale płatne.

W ovh można to zrobić czy to jest płatne?

/* Takie coś chyba zawsze jest darmowe */

W GoDaddy.com w zależności chyba od ilości domen się za to płaci. Generalnie chyba lepiej tego nie brać, bo później za przedłużenie drogo sobie liczą, ale też chyba do 5 domen czy jakoś tak. Powyżej już jest chyba bezpłatnie.

Odnalazłem tą opcję w OVH, choć działa i jest bezpłatna to i tak widać imię i nazwisko dla domen com itp. No ale ile w Polsce może być gościu o takim samym imieniu i nazwisku? Jak Google ma do tego dostęp to i tak przekichane - pytanie, czy oni tego używają i czy to nie byłoby jakieś nadużycie choć pewnie by się skusili, by nadużyć wykorzystując dane z whois do ich celów.

Moim zdaniem różnicowanie IP, unikanie wrzucania wszystkich stron na jedno konto google itd. to bardziej zabezpieczenie na przyszłość. Szkoda byłoby stracić z dnia na dzień kilkadziesiąt dochodowych stron. Jeżeli już google ma coś banować to lepiej żeby zbanowało połowę tych stron :piwo:

Ukrywanie danych whois jest darmowe dla domen krajowych, natomiast za domeny globalne często pobierane są opłaty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności