Skocz do zawartości

Podział działki budowalnej

Mar_Dal

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Może ktoś z Was miał już w tym temacie jakieś doświadczenia, ewentualnie trudni się w tej kwestii i będzie na bieżąco z prawem budowlanym/nieruchomości ( jak zwał tak zwał )

Szukał informacji w sieci, ale są one różne. Bajki, opowiadania lub domysły lub informację dość stare.

Mianowicie. Czy jest możliwość podziału działki budowlanej o powierzchni 1000 m. ? W gminie twierdzą, że kategorycznie nie ma, w sieci piszą, że są możliwości, choć jak na wstępnie napisałem, nie jest to takie proste.

Ktoś coś wie ? Jest na bieżąco ?

Pewnie jest to zależne od miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, każda gmina ma swój. Jeżeli u Ciebie w gminie nie pozwalają to może oznaczać, że min. wielkość działki budowlanej musi wynosić powyżej 500 m2.

Mój znajomy ostatnio sprzedawał ową działkę a dokładniej dawne pole zostało przerobione na kilka działek... i powiem Ci że w każdej gminie jest inaczej to liczone co do wielkości. On ma podzieloną działkę dokładnie na jakieś 800m2.

A z kolei drugi z moich znajomych co kupował sobie działkę pod dom w całkowicie innej miejscowości ma działkę o powierzchni góra 500m2.

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

Mar_Dal - tak z ciekawości działkę dzielisz bo stwierdzasz że dla Ciebie taka za duża czy chcesz podzielić na mniejsze i sprzedać 2? Bo ja tak jak patrzę, to 1000 m to minimum żeby jakiś dom postawić i żeby pozostała jeszcze namiastka jakiegoś ogrodu.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

@websign nie działki nie sprzedajemy. Zostaje w rodzinie ale chcemy ją podzielić aby była możliwość postawienia drugiego domu. ( jeśli nie będzie to możliwe to stawiamy bliźniaka )

Co do samej wielkości działki to ciężko jest mi coś jeszcze powiedzieć, ale wydaje się, że przy powierzchni zabudowy 140m takie 500 metrów wystarczy. ( a grilla gdzieś się postawi :P )

U mnie w rodzinie był niedawno zrobiony podział działki, odcięty kawałek ma poniżej 500 m, był jedynie problem z powierzchnią zabudowy, najpierw dali 10% (więc dom nie miałby nawet 50m2 w podstawie), dopiero po odwołaniu przyznali chyba 14%. W MPZP są wszystkie wytyczne co do wielkości działek, zabudowy, itp., więc jeżeli wychodzi mniej to raczej niewielka szansa na przyznanie decyzji o podziale. Jedynie możesz poszukać w najbliższej okolicy działek o powierzchni mniejszej, niż wymagana planem i na tej podstawie złóż wniosek, ew. odwołanie jeśli już składaliście i była odmowna decyzja.

@outofmatrix - Niestety, właścicielem wszystkich gruntów na terenie Polski jest Państwo Polskie a Ty możesz co najwyżej użytkować ich działkę. Mogą Ci powiedzieć jak podzielić działkę, jaki dom wybudować i nawet jak wysoki może być. Bo od tego są plany zagospodarowania przestrzennego, żebyś na swojej działce za bardzo nie szalał. Oczywiście samo pozwolenie na użytkowanie działki kosztuje sporo pieniędzy i nie wiedzieć czemu nazywają to "wykupieniem na własność". Nie możesz na "swojej" działce wybudować niczego bez zgody władz. Zauważ że nawet jeżeli działka jest "twoja" to i tak musisz za nią płacić i spełniać wszystkie wymogi określone prawem.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

@ Darek82. Masz rację - niestety

Nie za bardzo wiem o jakich "ich" Tobie chodzi? Co to za "oni"? Państwo składa się z obywateli i to państwo jest dla obywateli a nie odwrotnie. Od tej socjalistycznej propagandy ludzie już przestali normalnie myśleć i cieszą się jak tylko "oni" im łaskawie na coś pozwolą.

Mianowicie. Czy jest możliwość podziału działki budowlanej o powierzchni 1000 m. ? W gminie twierdzą, że kategorycznie nie ma, w sieci piszą, że są możliwości, choć jak na wstępnie napisałem, nie jest to takie proste.

Możesz podzielić działkę jak chcesz. Jeśli jednak chcesz aby podzielone części mogły być działkami budowlanymi musisz spojrzec do miejscowego planu zagospodarowania. Jeśli z niego wynika, że minimalna działka musi mieć np. 600m2 to wybuduj na działce bliźniaka (jednorodzinny dwulokalowy) tak aby po wybudowaniu móc podzielić działkę pomiędzy lokalami i będzie OK.

Mar_Dal - tak z ciekawości działkę dzielisz bo stwierdzasz że dla Ciebie taka za duża czy chcesz podzielić na mniejsze i sprzedać 2? Bo ja tak jak patrzę, to 1000 m to minimum żeby jakiś dom postawić i żeby pozostała jeszcze namiastka jakiegoś ogrodu.

1000m to duża działka, już 500 wystarczy spokojnie żeby postawić średni domek i mieć ogródek.

@Kleszcz ale podobno po postawieniu bliźniaka i chęci podziału trzeba dodatkowo opłacić podatek od wartości gruntu czy coś takiego.... :/

Chęć podziału zatrzymaj sobie w tajemnicy, od chęci nie zapłacisz żadnego podatku. Podatek od nieruchomosci zawsze płacisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności