Skocz do zawartości

Ile nasze państwo wydaje na kościół

moskit

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kazek, Nuta- nieźle i konkretnie :)

Z tego co pamiętam, na początku lat 90 Mazowiecki do spółki z Suchocką podpisali konkordat. W 1997 roku Hare Kryszna wygrało sprawę w Sądzie najwyższym na Węgrzech. Odparli zarzuty, że są sektą i jako "legalna" religia zaczęli dostawać jakieś niewielkie pieniądze z podatków.

Kupili sobie za to wielką farmę koło Balatonu gdzie założyli swoją Świątynię.

Jakie kwoty mogą być u nas na kościół który jest jedyną słuszną religią w tym kraju? Może to być irytujący temat ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

tomku, jedno nie wyklucza drugiego. To tak jak przypowieść o ateiście co to olejkami kogoś wysmarował i pomocy udzielił, mimo iż dwóch wierzących przeszło i nie pomogło. Ateista? zapytali wszyscy ździwieni, a On im coś tam ble ble (mądrego)

Jednak razi mnie wybiórcze traktowanie grup społecznych, bo to modne i cool.

a dodam cos od siebie :piwo:

jadac kosciol nie zapomninajmy iz sa jednym z najwiekszych wlascicieli nieruchomosci w polsce. w poznianiu maja multum kamienic. az sie poswiece i spytam kumla ktory pracowal przy socjalnych mieszkaniach i mial dane. ale powiem wam ze szczeka mi opadla. oprocz tego maja mnostwo ziemi, np nie wolno budowac marketow w centrach miast. chyba ze np kosciol jest wlascicielem i wydzierzawi (tesco :)

pracowalem w kosciele, byl zbudowany na 14 wiecznym zmentarzu krzyzackim. bylo sporo wykopow, ale kosciol oszpecony. mnostwo cennych znalezisk (np szkielety czarownic :) ksiadz kazal zakonczyc prace bo ludzie nie dawali wystarczajaco co laska na slubach i chrztach

na mszy (raz bylem :) powiedzial ksiadz iz jestesmy jako kraj zalewani przez czarnuchow, arabow, zydostwo i inne nieczyste rasy grozece kosciolowi katolickiemu.

ja tam kocham kosciol ;)

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Ten filmik to bullshit a'la wywody Palikota nt. kościoła. Mimo, że nie jestem katolikiem to potrafię dostrzec ile KK robi rzeczy pożytecznych dla społeczeństwa i jak doskonale radzi sobie wyręczając państwo w wielu zadaniach.

Jak w każdej organizacji, zawsze się znajdą czarne owcy rzutujące na całą organizację, ale tworzenie sobie opinii na jednostkowych występkach jest bezsensowne i płytkie.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

MMP sporo racji, łatwo koniunkturalnie wrzucać tego rodzaju zarzuty. Zauważ jednak, że kościół (specjalnie z małej) przyznaje się coraz częściej do rzeczy do których nigdy by się przyznał kiedyś. Stalo się tak m. in. dzięki mediom, chodzi o powszechne molestowanie seksualne. Aktualny papież (ex. hitlerjugend) zamiast zgłaszać podobne przypadki na prokuraturę wysyłał księży "karnie" do innej parafii :)

Retorycznie zapytam o ilu sprawach my nie wiemy? Mam znajomego który od lat lansuje hasło, że kościół jako organizacja przestępcza powinien zostać zdelegalizowany.

Myślę, że jeszcze dowiemy się na ich temat wiele... Aczkolwiek, jak twierdzisz, należy uważać na zarzuty pod publiczkę.

P.S. MMarek: w Twoim podpisie- "Takie są moje zasady. A jak się panu nie podobają, to mam też inne."- genialne!

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ostatnio przejeżdżałem przez biedne wsie i małe miasteczka na południu Polski. Budynki, które tam widziałem wyglądały na pustostany przeznaczone do rozbiórki. Jednak dym ulatniający się z kominów sugerował, że są zamieszkałe. Co ciekawe wśród tej biedy i nędzy budynek kościoła wyglądał nad wyraz okazale. Zwróćcie uwagę, że w każdym mieście budynek kościoła jest jednym z największych i najbardziej okazałych.

W moim mieście są 2 kościoły [oczywiście nawet centrum handlowe jest mniejsze]. Jeden Ksiądz ma domek jednorodzinny, pozostali żyją sobie w wypasionym segmencie w centrum miasta [a dokoła nich bloki]. Jak to jest, że ludzie, którzy nie pracują, nie wychowują dzieci, ślubujący oddanie Bogu a nie pieniądzom są aż tak bogaci?

Nie byłoby w tym nic złego, gdyby to nie było dotowane z moich podatków.

Kościół to taka sama firma jak każda inna. Ma cennik swoich usług, z pewnością nie działa charytatywnie. Nie rozumiem dlaczego oni nie płacą podatków. A już dotacje kościoła z podatków ludzi pracujących i zakładających rodziny to najzwyklejsza kradzież. Jeżeli ktoś chce płacić za obietnice, że po śmierci pójdzie sobie do nieba to jest to jego indywidualna sprawa i reszta społeczeństwa nie powinna się na to przymusowo dokładać.

Panowie życie jest piękne :rotfl:.

A takie pytanie z innej beczki czy można wierzyć w Boga ,życie po śmierci wedle pisma świętego a sr**ć na te ich budynki i tych przepasionych buców? Każdy mi mówi że jestem nie pobożny, więc nie wiem czy jestem ateistą czy nie?

Nie wierz ludziom, zaufaj sobie, szczególnie w tak ważnej sprawie jaką jest wiara :)

Ja uważam się za katolika, jednak nie utożsamiam się z organizacją "kościół". Uważam, że żeby pójść do nieba trzeba być dobrym człowiekiem, nie krzywdzić innych, nie robić nic złego innej osobie i pomagać ludziom w potrzebie na miarę swoich możliwości. Niestety według kościoła praktycznie nie jestem katolikiem bo:

- nie wierzę w spowiedź (będę robił źle, pójdę do spowiedzi, odmówię pokutę i mam być święty? Totalna bzdura, trzeba być ciągle dobrym człowiekiem i takie oczyszczenie to według mojej opinii to o kant pupy roztłuc)

- jestem za eutanazją (nie mówię o innych, tylko ja bym chciał mieć taką możliwość, gdybym był np. "warzywem" po wypadku itp.)

- uznaję antykoncepcję (ostatnio słyszałem, że używanie prezerwatywy w małżeństwie to grzech śmiertelny :rotfl: )

Co do tych prezerwatyw, to w ogóle pompa. Ostatnio był ksiądz po kolędzie u mojej znajomej (ma męża) i się pyta czemu nie mają dzieci i czy używają antykoncepcji. Ona że ich nie stać na dziecko i tak używają antykoncepcji. Ten zaczął gadać że to grzech śmiertelny i że dzieci to prawie obowiązek każdego małżeństwa itp. na co moja znajoma powiedziała "To niech ksiądz da nam na ubranka, pieluszki i opiekunkę a z chęcią będziemy mieć dzieci". Nie minęło 3 minuty i już w drzwiach stał aby uciec :)

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności