Skocz do zawartości

Jakie metody najskuteczniejsze przy promowaniu, pozycjonowaniu nowego portalu

Zybex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Myślę że temat może się wydać dla wielu doświadczonych uzytkowników na tym forum do wywalenia do kosza, lecz mam pytanie do doświadczonych użytkowników. Z pomocą tego forum udało mi się w miarę skutecznie wypozycjonować moją stronę, jednak jest to strona typowo usługowa, choć powiem że myślałem że będzie gorzej. Teraz mam inny problem, stworzyłem nowy portal informacyjny oparty na Joomla 1.5 (najłatwiejszy do konfiguracji), używam wbudowanego modułu przyjaznych linków, gdyż Joomla generuje strasznie zawiłe linki i kompletnie bezwartościowe. Kolejny problem w tym że jest już portal o takiej treści, który ma naprawdę baaardzo dużo wejść, ostatnio z ich ofertą dostałem screen z Google Analitics, i nie ukrywam że liczby są imponujące sięgające 200 000 dziennie. Zdaję sobie sprawę że z nim nie ma co konkurować, ale interesuje mnie głównie aby nie być w ogóle odwiedzanym portalem, żeby chociaż 5%-10% tej wartości uzyskać. Portal ten istnieje od 2002 roku i był jedyny przez długi czas i stąd ten wynik. OK więc, czy uważacie, że ma to wogóle jakiś sens, czy na takiego mocarza już nic nie pomoże i raczej kilkadziesiąt odwiedzin to max na co mogę liczyć?? Pytam ponieważ pozycjonowanie strony firmowej z usługami jest chyba jednak bardziej proste do wykonania, a portal co coś innego, znalazłem kilka tekstów ale wszystkie maja po 3-4 lata a wiadomo że metody pozycjonowania zmieniają się bardzo szybko. Nie wiem z jakimi kosztami trzeba się liczyć porywając się na coś takiego i jaki może byc tego efekt, oraz co mogę sam zrobić ???

Dzięki za pomoc z góry

Pozdrawiam

Jedyne skuteczne metody na wygryzienie silnego konkurenta to:

-ruch

-treść

-maksymalna optymalizacja

-systematyczność treści

-jakość portalu i webusability

Przy tym tak na prawdę pozycjonowanie nie jest potrzebne ale by uzyskać powyższe, należy się bardzo napracować lub użyć trochę sprytu..

Pamiętaj też, że PDFa ze statami można spreparować w jakieś 2 minuty. Jak dla mnie jest na odwrót, to portal łatwiej wypozycjonować.

Zatrudnij redaktorów i niech piszą, zleć optymalizację, zajmij się w tle SEO, dopicuj grafikę i użyteczność a boty nie będą z Twojego portalu wychodzić.

Poza tym czas.. dla Google też jest ważny, wszystko w swoim czasie.

Dzięki Tomaan za odpowiedź, myślę że screen w formacie PNG nie był spreparowany, chyba ciężki spreparować taki screen z google analytic, poza tym wiem że portal jest odwiedzany baaaardzo często, po prostu przyzwyczajenie ludzi do marki i poniekąd szacun dla Twórcy, ponieważ w odpowiednim czasie go stworzył i był to dobry pomysł. No właśnie jak napisałeś, ruch no i teraz jak ten ruch zdobyć, aby ludzie wchodzili muszą o istnieniu portalu wiedzieć. Wydaje mi się że właśnie google nie jest tu tak super ważne ponieważ ludzie wchodzą zazwyczaj bezpośrednio lub wpisują w gogle samą nazwę portalu, po prostu przyzwyczajenie i chciałbym troszkę ich przyzwyczajenia zmienić ;) może nie wszystkich no ale jakiejś części. i tu właśnie szukam jakiegoś skutecznego patentu.

Dzięki Tomaan za odpowiedź, myślę że screen w formacie PNG nie był spreparowany, chyba ciężki spreparować taki screen z google analytic, poza tym wiem że portal jest odwiedzany baaaardzo często, po prostu przyzwyczajenie ludzi do marki i poniekąd szacun dla Twórcy, ponieważ w odpowiednim czasie go stworzył i był to dobry pomysł. No właśnie jak napisałeś, ruch no i teraz jak ten ruch zdobyć, aby ludzie wchodzili muszą o istnieniu portalu wiedzieć. Wydaje mi się że właśnie google nie jest tu tak super ważne ponieważ ludzie wchodzą zazwyczaj bezpośrednio lub wpisują w gogle samą nazwę portalu, po prostu przyzwyczajenie i chciałbym troszkę ich przyzwyczajenia zmienić ;) może nie wszystkich no ale jakiejś części. i tu właśnie szukam jakiegoś skutecznego patentu.
Podpowiem Ci dalej: Social Media ;)

To łatwy sposób na zdobycie free ruchu, Facebook, NK, YT, Wykop, aktywność w portalach tematycznych, fora internetowe, troszkę spamu u konkurencji nie zaszkodzi, blogi, komentowanie i przede wszystkim serwisy wspierające Start-Upy. Domena na tablicy rejestracyjnej, Demotywatory, Komixxy i masa innych miejsc.. to są właśnie powody dla których programiści nie mogą być dobrymi pozycjonerami - marketingowcami :)

OK więc, czy uważacie, że ma to wogóle jakiś sens, czy na takiego mocarza już nic nie pomoże i raczej kilkadziesiąt odwiedzin to max na co mogę liczyć??

To zależy od tematyki portalu np. istnienie kilku portali ogłoszeniowych ma sens, bo ludzie zazwyczaj dodają na kilku portalach, ale np. forum o tej samej tematyce może nam nie wypalić.

FCE - sprawdź jak zdać FCE

czasy angielskie - wszystkie czasy angielskie

miesiące angielski - miesiące po angielsku

W początkowej fazie rozwoju portalu ( 1 miesiąc ) warto zainwestować w mailing ponieważ może on przynieść lepszy efekt ( przede wszystkim na początku szybszy niż googiel )

Niektórzy mówią, że dobry programista django jest na wagę złota. Zapraszam Cię na mój blog prawiący o informatyce.
Najlepsze suchary w sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności