Skocz do zawartości

Nowa platforma Sprzedajemy.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Allegro podniosło rękawicę...

wcześniej zauważyliśmy (odpowiedź) już na samej stronie głównej Allegro:

reklama Szerloka.pl 'ala' "handluj w okolicy, kupuj bezpośrednio..."

a teraz poprawki Szerloka i zmiana na Tablica, i jeszcze gdzieś przewinął mi się komentarz grupy allegro że zastanawiają się wprowadzić facebooka, ciekawe że też się akurat teraz zastanawiali, ha ha :)

no i wszystko to że "zbiegło się" z premierą Sprzedajemy.pl <lol>

...no cóż, chłopaki mogą sobie pozwolić z takim kapitałem na wszystko ;) ...na szybką reakcję także, chyba wierzą w Nas bardziej (Allegro) niż niektórzy internauci :)

tam zlecam marketing internetowy i pozycjonowanie stron: bizzit.

wcześniej zauważyliśmy (odpowiedź) już na samej stronie głównej Allegro:

reklama Szerloka.pl 'ala' "handluj w okolicy, kupuj bezpośrednio..."

a teraz poprawki Szerloka i zmiana na Tablica, i jeszcze gdzieś przewinął mi się komentarz grupy allegro że zastanawiają się wprowadzić facebooka, ciekawe że też się akurat teraz zastanawiali, ha ha ;)

no i wszystko to że "zbiegło się" z premierą Sprzedajemy.pl <lol>

...no cóż, chłopaki mogą sobie pozwolić z takim kapitałem na wszystko ;) ...na szybką reakcję także, chyba wierzą w Nas bardziej (Allegro) niż niektórzy internauci :)

Witam wszystkich.

Jako osoba odpowiedzialna za serwis Tablica.pl (wcześniej Szerlok.pl) chciałbym odnieść się do wypowiedzi powyżej.

1. Szerlok/Tablica istnieje już od dawna, reklamy "handluj lokalnie" mieliśmy już kilka miesięcy temu, gdy o sprzedajemy.pl jeszcze nikt nie słyszał.

2. Komentarz dotyczący facebooka nie mówił nic o zastanawianiu się nad funkcjonalnością "social sellingu". Nie wierzymy w sprzedawanie znajomym, wykorzystujemy facebooka jedynie w celach marketingowych. Nigdy nie mówimy nigdy, i jeżeli znajdziemy skuteczną metodę wykorzystania sieci społecznościowych, aby ułatwić sprzedawanie/kupowanie, to na pewno ją wykorzystamy. Uważamy jednocześnie, że połączenie sprzedajemy.pl z FB w obecnej formie, nie jest czymś z czego warto brać przykład.

3. Zmiana nazwy jest zbiegiem okoliczności, a spowodowana jest problemami z poprzednią nazwą, niczym więcej. Oczywiście jest to bardzo ryzykowny ruch (a raczej był), jednak statystyki z ostatnich dni pokazują, że udało się bezstratnie przejść na nową domenę. (Wszystkim osobom z forum, wahającym się czy takie operacje się udają mogę potwierdzić: google świetnie sobie radzi z rebrandingiem.)

4. Powodem inwestowania Grupy Allegro w serwisy ogłoszeniowe, jest fakt zauważenia pewnego trendu, handlowania w okolicy poza aukcją. To że internauci w "Was" nie wierzą, nie jest przyczyną zmiany nazwy na Tablica.pl ;) Osobiście doceniam powstanie Waszego projektu, lubię mieć konkurencję i każdego przeciwnika biznesowego traktuję poważnie, jednak muszę jasno powiedzieć, że w żaden sposób nie wpłynęliście na naszą strategię, którą od dłuższego czasu realizujemy.

pozdrawiam

Tomasz Drożdżyński, Tablica.pl

General Classifieds Director

Allegro Group

Jako osoba odpowiedzialna za serwis Tablica.pl (wcześniej Szerlok.pl) chciałbym odnieść się do wypowiedzi powyżej.

1. Szerlok/Tablica istnieje już od dawna,

w to nie wątpimy ;)

reklamy "handluj lokalnie" mieliśmy już kilka miesięcy temu, gdy o sprzedajemy.pl jeszcze nikt nie słyszał.

To akurat jest nieprawdziwe stwierdzenie nawet wg internautów, którzy sami dali Nam sygnały że allegro reaguje, oceńcie sami:

1. kilka dni po rozpoczęciu przez Nas konkursu Szerlok.pl zmienił hasło ze starego "Szerlok ...darmowe ogłoszenia" na "...handluj lokalnie i bez prowizji"

bodźcem dla allegro mógł być (nie musiał ;)) regulamin, , który musieliśmy uruchomić przy starcie konkursu, w którym było info o "handlu w regionie" etc.

oto hasła Szerlok.pl przed konkursem Sprzedajemy.pl :

14cb5a9108.gif

bdefcd03bc.gif

a to hasło Szerlok.pl po starcie konkursu na Sprzedajemy.pl :

052bb0a5e6.gif

2. Komentarz dotyczący facebooka nie mówił nic o zastanawianiu się nad funkcjonalnością "social sellingu". Nie wierzymy w sprzedawanie znajomym, wykorzystujemy facebooka jedynie w celach marketingowych. Nigdy nie mówimy nigdy, i jeżeli znajdziemy skuteczną metodę wykorzystania sieci społecznościowych, aby ułatwić sprzedawanie/kupowanie, to na pewno ją wykorzystamy. Uważamy jednocześnie, że połączenie sprzedajemy.pl z FB w obecnej formie, nie jest czymś z czego warto brać przykład.

To tak jakby mówić o wyszukiwarce i nie mieć na myśli Google :)

A potwierdzeniem mojej wcześniejszej wypowiedzi jest Twoje (forumowo per Ty) ostatnie zdanie, a którym piszesz że - jak będziecie wdrażać facebooka to nie zrobicie tego jak Sprzedajemy.pl - czytając i wnioskując Twoją wypowiedź:

połączenie sprzedajemy.pl z FB w obecnej formie, nie jest czymś z czego warto brać przykład
3. Zmiana nazwy jest zbiegiem okoliczności, a spowodowana jest problemami z poprzednią nazwą, niczym więcej. Oczywiście jest to bardzo ryzykowny ruch (a raczej był), jednak statystyki z ostatnich dni pokazują, że udało się bezstratnie przejść na nową domenę. (Wszystkim osobom z forum, wahającym się czy takie operacje się udają mogę potwierdzić: google świetnie sobie radzi z rebrandingiem.)

przy kapitale jaki posiada Allegro, i możliwościach sieci serwisów, AdSense... można to zrobić nawet na siłę - tak zgadzam się :)

4. Powodem inwestowania Grupy Allegro w serwisy ogłoszeniowe, jest fakt zauważenia pewnego trendu, handlowania w okolicy poza aukcją. To że internauci w "Was" nie wierzą, nie jest przyczyną zmiany nazwy na Tablica.pl :)

Widzę że Allegro, oprócz monopolu na aukcje internetowe i ogłoszenia lubi mieć także monopol na "głos internautów", ja pozostawiam kwestie wiary w alternatywę allegro samym internautom i za nich wypowiadać się nie będę

Osobiście doceniam powstanie Waszego projektu, lubię mieć konkurencję i każdego przeciwnika biznesowego traktuję poważnie, jednak muszę jasno powiedzieć, że w żaden sposób nie wpłynęliście na naszą strategię, którą od dłuższego czasu realizujemy.

...nawet trochę? ;) patrząc na powyższe argumenty?

pozdrawiam

Tomasz Drożdżyński, Tablica.pl

General Classifieds Director

Allegro Group

ps.czy zajmuje sie "Classifieds General" w serwisie Ogłoszeniowym ?? intryguje mnie same określenie stanowiska:)

pozdrawiamy Allegro

Sławomir Chojnacki

To akurat jest nieprawdziwe stwierdzenie nawet wg internautów, którzy sami dali Nam sygnały że allegro reaguje(...)

Nie można mylić reklamy ze sloganem. Nasze reklamy z hasłami handlu lokalnego pojawiały się już dawno temu. Stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe.

To tak jakby mówić o wyszukiwarce i nie mieć na myśli Google ;)

A potwierdzeniem mojej wcześniejszej wypowiedzi jest Twoje (forumowo per Ty) ostatnie zdanie, a którym piszesz że - jak będziecie wdrażać facebooka to nie zrobicie tego jak Sprzedajemy.pl - czytając i wnioskując Twoją wypowiedź: połączenie sprzedajemy.pl z FB w obecnej formie, nie jest czymś z czego warto brać przykład

Wybacz, ale nie rozumiem co masz na myśli, więc trudno mi się do tego odnieść.

3. Zmiana nazwy jest zbiegiem okoliczności, a spowodowana jest problemami z poprzednią nazwą, niczym więcej. Oczywiście jest to bardzo ryzykowny ruch (a raczej był), jednak statystyki z ostatnich dni pokazują, że udało się bezstratnie przejść na nową domenę. (Wszystkim osobom z forum, wahającym się czy takie operacje się udają mogę potwierdzić: google świetnie sobie radzi z rebrandingiem.)
przy kapitale jaki posiada Allegro, i możliwościach sieci serwisów, AdSense... można to zrobić nawet na siłę - tak zgadzam się :lol:

Wytłumacz mi proszę co ma kapitał i AdSense do bezstratnego rebrandingu pod względem organicznego ruchu z wyszukiwarek? ;) Coś chyba się pokręciłeś.

Widzę że Allegro, oprócz monopolu na aukcje internetowe i ogłoszenia lubi mieć także monopol na "głos internautów", ja pozostawiam kwestie wiary w alternatywę allegro samym internautom i za nich wypowiadać się nie będę

To Ty użyłeś sformułowania, że internauci w Was nie wierzą, ja się tylko do tego odniosłem.

Osobiście doceniam powstanie Waszego projektu, lubię mieć konkurencję i każdego przeciwnika biznesowego traktuję poważnie, jednak muszę jasno powiedzieć, że w żaden sposób nie wpłynęliście na naszą strategię, którą od dłuższego czasu realizujemy.

...nawet trochę? ;) patrząc na powyższe argumenty?

Nawet :)

ps.czy zajmuje sie "Classifieds General" w serwisie Ogłoszeniowym ?? intryguje mnie same określenie stanowiska:)

Allegro Group to nie jest serwis ogłoszeniowy, a tam pełnię taką funkcję. Jestem odpowiedzialny za wszystkie serwisy typu General Classifieds w Grupie Allegro, w tym również za Tablica.pl.

pozdrawiam

td

Nie można mylić reklamy ze sloganem. Nasze reklamy z hasłami handlu lokalnego pojawiały się już dawno temu. Stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe.

nie mylę reklamy ze sloganem, fakt jest taki jak na załączonych obrazkach w poprzednich postach, ocenę pozostawiam internautom, która na pewno będzie bardziej obiektywna od Naszych argumentów

Wybacz, ale nie rozumiem co masz na myśli, więc trudno mi się do tego odnieść.

czego nie rozumiesz w:

"To tak jakby mówić o wyszukiwarce i nie mieć na myśli Google ;)

A potwierdzeniem mojej wcześniejszej wypowiedzi jest Twoje (forumowo per Ty) ostatnie zdanie, a którym piszesz że - jak będziecie wdrażać facebooka to nie zrobicie tego jak Sprzedajemy.pl - czytając i wnioskując Twoją wypowiedź: połączenie sprzedajemy.pl z FB w obecnej formie, nie jest czymś z czego warto brać przykład"

??

mówisz że nie myśleliście o facebooku, jednocześnie mówiąc o wdrożeniu "social buying" itd. = statystycznie to: mówić o wyszukiwarce nie myśląc o google :D

a potwierdza to drugie zdanie - co w tym trudnego do zrozumienia?

Wytłumacz mi proszę co ma kapitał i AdSense do bezstratnego rebrandingu pod względem organicznego ruchu z wyszukiwarek? ;) Coś chyba się pokręciłeś.

nie pokręciłem, kapitał tez ma znaczenie (nie bezpośrednie aby ułatwić Tobie), nie zaczynacie od zera, macie zaplecze serwisów www, narzędzi, personalne, SEO itd.

przecież to nie jest żadne odkrycie, chwała Wam za wiedzę i za to że potraficie to wykorzystać, ale nawet najlepszemu pomoże (i przyśpieszy działania) to co daje wieloletni udział na synku serwisów aukcyjnych, wypracowana marka i finanse (allegro), bo przecież nie wierzymy wszyscy w to że nasze możliwości są porównywalne z Waszymi, za Allegro stoją nie tylko ludzie, stoją także możliwości finansowe,

trudne kwestie SEO, marketingu, reklamy czy widoczności w sieci to chleb powszedni dla wielu użytkowników tego forum, którzy są ograniczeni zasobami, ale ich pasja i hobby pozwala walczyć (nawiązać walkę, próbować?) z dużymi molochami typu allegro (sam Widzisz ze allegro tak odstaje od reszty ze nawet porównanie jest niewspółmierne), takim należy się pochwała za cierpliwość, zaangażowanie, ponieważ dzielący dystans muszą wypracować sami, nie mogą go kupić :D

reasumując: kapitał ma znaczenie, allegro nie ma się co chwalić "że było ciężko" itd. :)

To Ty użyłeś sformułowania, że internauci w Was nie wierzą, ja się tylko do tego odniosłem.

wyrwane z kontekstu porównania do allegro, które zareagowało

ty ująłeś to w innym znaczeniu, echem wypowiedzi marketingowo lepszym dla Was :)

Allegro Group to nie jest serwis ogłoszeniowy, a tam pełnię taką funkcję. Jestem odpowiedzialny za wszystkie serwisy typu General Classifieds w Grupie Allegro, w tym również za Tablica.pl.

Tablica.pl należy do Allegro Group

General Classifieds Director nie w serwisie ogłoszeniowym Tablica.pl tylko w Allegro Group, i tak dla mnie zbyt szerokie określenie stanowiska parząc na Grupę Allegro, a zbyt trywialne patrząc na Tablica.pl i Szerlok.pl ale to tylko moje zdanie.

nie mylę reklamy ze sloganem, fakt jest taki jak na załączonych obrazkach w poprzednich postach, ocenę pozostawiam internautom, która na pewno będzie bardziej obiektywna od Naszych argumentów

Chciałbym tylko przypomnieć, że reklama to jest coś co pojawia się na stronach innych niż Szerlok.pl (np Allegro, Google AdSense, Facebook). Twoje screeny dotyczą sloganów na samym Szerloku.

mówisz że nie myśleliście o facebooku, jednocześnie mówiąc o wdrożeniu "social buying" itd. = statystycznie to: mówić o wyszukiwarce nie myśląc o google ;)

a potwierdza to drugie zdanie - co w tym trudnego do zrozumienia?

To, że mówię coś dokładnie odwrotnego, przeczytaj jeszcze raz. Social buying/selling dla nas nie istnieje, nie będziemy wdrażać takich funkcjonalności, uważamy, że pomysł Sprzedajemy.pl w tej materii jest zupełnie nietrafiony. Facebook to dla nas kanał marketingowy i komunikacyjny z użytkownikami.

nie pokręciłem, kapitał tez ma znaczenie (nie bezpośrednie aby ułatwić Tobie), nie zaczynacie od zera, macie zaplecze serwisów www, narzędzi, personalne, SEO itd.

przecież to nie jest żadne odkrycie, chwała Wam za wiedzę i za to że potraficie to wykorzystać, ale nawet najlepszemu pomoże (i przyśpieszy działania) to co daje wieloletni udział na synku serwisów aukcyjnych, wypracowana marka i finanse (allegro), bo przecież nie wierzymy wszyscy w to że nasze możliwości są porównywalne z Waszymi, za Allegro stoją nie tylko ludzie, stoją także możliwości finansowe,

Rebranding to przeniesienie serwisu z jednej domeny na drugą. Wiąże się to tylko z optymalizacją serwisu i odpowiednimi przekierowaniami 301. Nie ma to NIC wspólnego z pieniędzmi. Nie wiem też jak może mieć na to wpływ udział w rynku aukcyjnym samego allegro.

reasumując: kapitał ma znaczenie, allegro nie ma się co chwalić "że było ciężko" itd. :D

Chwalić się można jedynie sukcesem, nie tym "że było ciężko". To narodowa martyrologia, w której na pewno nie uczestniczymy ;) A co do kapitału, to oczywiście, że ma znaczenie, jednak nie w przypadku rebrangindu, o którym wcześniej mówiliśmy. Zresztą, Sprzedajemy.pl nie może narzekać na brak kapitału, nie każdy startup może sobie pozwolić na rozdawanie samochodów i na inwestorów zagranicznych, o których często wspominacie.

Tablica.pl należy do Allegro Group

General Classifieds Director nie w serwisie ogłoszeniowym Tablica.pl tylko w Allegro Group, i tak dla mnie zbyt szerokie określenie stanowiska parząc na Grupę Allegro, a zbyt trywialne patrząc na Tablica.pl i Szerlok.pl ale to tylko moje zdanie.

Zbyt szerokie określenie :D Przekażę moim przełożonym w takim razie :)

pozdrawiam

td

Chciałbym tylko przypomnieć, że reklama to jest coś co pojawia się na stronach innych niż Szerlok.pl (np Allegro, Google AdSense, Facebook). Twoje screeny dotyczą sloganów na samym Szerloku.

zgadza się, ale skupiłem się na elemencie który Szerlok.pl (Tablica.pl) zmienił w momencie startu Sprzedajemy.pl

To, że mówię coś dokładnie odwrotnego, przeczytaj jeszcze raz. Social buying/selling dla nas nie istnieje, nie będziemy wdrażać takich funkcjonalności, uważamy, że pomysł Sprzedajemy.pl w tej materii jest zupełnie nietrafiony. Facebook to dla nas kanał marketingowy i komunikacyjny z użytkownikami.

internauci korzystają z tej funkcjonalności, dodają dużo ogłoszeń jak na nową platformę, jak narazie serwis się rozpędza...

Rebranding to przeniesienie serwisu z jednej domeny na drugą. Wiąże się to tylko z optymalizacją serwisu i odpowiednimi przekierowaniami 301. Nie ma to NIC wspólnego z pieniędzmi. Nie wiem też jak może mieć na to wpływ udział w rynku aukcyjnym samego allegro.

definicje znamy ;) w temat się już nie będę zagłębiał, odbiega od źródła sama myśl, chyba trudna do przekazania ze względu na Twój patriotyzm (oczywiste) Allegro

Chwalić się można jedynie sukcesem, nie tym "że było ciężko". To narodowa martyrologia, w której na pewno nie uczestniczymy :D A co do kapitału, to oczywiście, że ma znaczenie, jednak nie w przypadku rebrangindu, o którym wcześniej mówiliśmy. Zresztą, Sprzedajemy.pl nie może narzekać na brak kapitału, nie każdy startup może sobie pozwolić na rozdawanie samochodów i na inwestorów zagranicznych, o których często wspominacie.

zgadza się, nie każdy, wynika to z tego że pewnie ktoś (oprócz Allegro) także zauważył nisze

staramy się, ale dalej jesteśmy skromni jeśli chodzi o możliwości naszego konkurenta Allegro Group

Zbyt szerokie określenie :) Przekażę moim przełożonym w takim razie :)

chodziło o to że jeżeli zajmujesz się "ogłoszeniami" w grupie allegro, a bezpośrednio (wg Ciebie) nie jest to związanie z jej serwisami ogłoszeniowymi, więc zastanawiała mnie ta funkcja nie patrząc na szerloka i tablice, wychodzisz na świat z sygnaturką, każdy może zapytać

Tablica.pl (moim zdaniem) ewidentnie kopiuje teraz blocket.se

spójrzcie na te przykłady i oceńcie sami (podaję linki):

strona głowna tablica.pl

strona główna blocket.se

a to jest jeszcze lepsze od porównania stron głównych, zobaczcie sami :)

podkategoria w tablica.pl

podkategoria w blocket.se

można doszukać się nie tylko podobieństw ale także wręcz identycznych elementów graficznych

...to z cyklu "co jeszcze kopiuje" Tablica.pl (Szerlok.pl, należące do Allegro Group) z serwisów Blocket.se (idea, grafika) i Sprzedajemy.pl (idea, polityka)

dzisiaj otrzymałem od jednego z Facebook'owiczów informację o tym że Tablica.pl kasuje wszelkie uwagi internautów o tym że jest plagiatem BLOCKET.se itp.

na dowód otrzmałem także screen, zachęcam do przeczytania usuniętego wpisu:

2c1ebe20d8.png

https://www.freeimagehosting.net/uploads/2c1ebe20d8.png

Pytanie więc do Ciebie (Tomasz Drożdżyński, Tablica.pl):

Dlaczego na facebooku, na funpage Tablica.pl usuwacie takie komentarze ? nie warto wysilić się i odpowiedzieć, skoro twierdzicie inaczej ?

Panowie coolszach i tdrozdzynski idźcie się postrzelać na ubitą glebę (na priv).

tu nikt do nikogo nie strzela, rozmawiamy na tematy które dotyczą wszystkich jako użytkowników naszych serwisów, for, facebooka, i traktowania userów...

rozmowa dotyczy projektów internetowych, dotyczy użytkowników itd. dlatego jest prowadzona na forum (tudzież internetowym)

dlaczego więc rozmowę na forum, dotyczącą produktów dla Nas wszystkich, oceniającą produkty i politykę skierowaną do użytkowników itd. kierujesz na priv ??

Personalne ataki / wojnę na produkty potraktuję bananem.

możesz podać przykład personalnego ataku w rozmowie ? w mojej opinii i zamiarach w ogóle takiego nie było

skąd ten pomysł? komuś przeszkadza to co piszemy w rozmowie?

prosze Cię (moderatora) a argumentację tego co napisałeś.

Witajcie,

dzisiaj otrzymałem od jednego z Facebook'owiczów informację o tym że Tablica.pl kasuje wszelkie uwagi internautów o tym że jest plagiatem BLOCKET.se itp.

na dowód otrzmałem także screen, zachęcam do przeczytania usuniętego wpisu:

2c1ebe20d8.png

https://www.freeimagehosting.net/uploads/2c1ebe20d8.png

Pytanie więc do Ciebie (Tomasz Drożdżyński, Tablica.pl):

Dlaczego na facebooku, na funpage Tablica.pl usuwacie takie komentarze ? nie warto wysilić się i odpowiedzieć, skoro twierdzicie inaczej ?

Nie tylko usuwają komentarze. Zablokowali mi nawet możliwość umieszczania nowych. Taką cenzurę to ja pamiętam jeszcze z czasów kiedy mieszkałem w "kraju rad". Co będzie następne? Zamkniecie moje konto na allegro :) ?

Super jeśli firma może się pochwalić samymi pozytywnymi opiniami na swój temat. Ale jeśli uzyskuje to wskutek manipulacji - pozostaje pogratulować.

Jestem z natury upierdliwy i zdarza mi się krytycznie oceniać różne inicjatywy. Swoje już w życiu widziałem i nie lubię wciskania kitu. Ale po raz pierwszy spotkałem się z tak nieprofesjonalnym podejściem do krytyki.

Przepraszam, że stałem się źródłem dyskusji odbiegającej od głównego tematu,

Marian Kopania

PS: Dziękuję coolszachowi za info o tym wątku

• 1 miesiąc temu...

Witam

Zarówno sprzedajemy.pl jak i tablica.pl są interesującymi projektami.

Ale obecnie mamy takie czasy że nawet 'największy shit' można wypromować

mając przebicie marketingowe i odpowiednie zaplecze finansowe. Za przykład

można podać pseudogwiazdy tvn czy polsat ;).

W każdym razie życzę powodzenia w realizacji projektów :).

I zapraszam na mój hobbystyczny serwis ogłoszeń www.orbo.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności