Skocz do zawartości

Zaliczki Google a podatek

Darknes

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie serdecznie,

zauwazylem ze na forum jest bardzo duzo obeznanych osob, przeczytalem multum tematow na ten temat ale nie znalazlem odpowiedzi ktora rozwiazala by moj problem, dlatego licze bardzo na Wasza pomoc.

W ubieglym roku zarobilem z adsens dosyc duzo (tematyka - telefony komorkowe) liczylem sie z tym ze zaplace podatek w przyszlymm roku - jednakze ostatnio ktos mi powiedzial ze w ubieglym roku musialem skladac zaliczki ? i obecnie jestem dosyc zmartwiony bo nie wiem co w zwiazku z tym moge zrobic - nie prowadze dg, bylem przekonany ze za caly zarobek moge zaplacic raz - co teraz powinnem uczynic ? czekaja mnie jakies konsekwencje? bardzo prosze na wszystkie porady i informacje z tym zwiazane, bede Wam bardzo wdzieczny.'

Pozdrawiam

Ja tak miałem, z tym, że w marcu się opamiętałem i wyliczyłem odsetki za cały rok - ostrzegali mnie, że to już będzie kara, ale mój US jakoś się tym nie przejął.

Swoją drogą gdzieś wyczytałem, że taka forma opodatkowania też jest na swój sposób prawidłowa (nadal) - musiałbyś poszukać odpowiednich interpretacji, żeby móc ją motywować - z tym, że z tego, co pamiętam - w tej formie rozliczania nie można było odliczać 20%, jako kosztów uzyskania przychodu.

Na twoim miejscu nic bym nie robił, zostawiłbym tak, żeby jakoś to przeszło. W końcu podatek zapłaciłeś, więc tyle lepiej, niż gdybyś go w ogóle nie zapłacił.

Ja tak miałem, z tym, że w marcu się opamiętałem i wyliczyłem odsetki za cały rok - ostrzegali mnie, że to już będzie kara, ale mój US jakoś się tym nie przejął.

Swoją drogą gdzieś wyczytałem, że taka forma opodatkowania też jest na swój sposób prawidłowa (nadal) - musiałbyś poszukać odpowiednich interpretacji, żeby móc ją motywować - z tym, że z tego, co pamiętam - w tej formie rozliczania nie można było odliczać 20%, jako kosztów uzyskania przychodu.

Na twoim miejscu nic bym nie robił, zostawiłbym tak, żeby jakoś to przeszło. W końcu podatek zapłaciłeś, więc tyle lepiej, niż gdybyś go w ogóle nie zapłacił.

tez nie do kocna :P jestem w trakcie jego placenia, kilka tysiecy sobie na niego odlozylem. Bylem juz w biurze podatkowym by wyliczyla za mnie przychody z adsensa/adtaily jednak przyznala sie babka ze ma maly problem bo nigdy z reklam na stronie nikogo nie rozliczala.

Nie chce po prostu miec jakis problemow przez to, myslalem jeszcze czy nie zadzwonic na infolinie urzedu skarbowego czy cos :|

Jesli ktos ma jeszcze jakies rady/sugestie to chetnie ich wyslucham.

Dziekuje Przemeks za odpowiedz.

Jest na ten temat sporo tematów tu na forum jak i ogólnie w sieci, ale sam też nie mogłem znaleźć informacji które były by idealnie dopasowane do moich potrzeb. Postaram się wytłumaczyć Ci to co mnie powiedzieli w biurze rachunkowym oraz w jaki sposób ja się rozliczam (nie prowadzę DG).

1. Co miesiąc wyliczam zaliczkę z przychodu z AdSense który uzyskam wypełniając PIT-53 (nie trzeba go wysyłać do US, wystarczy składać i trzymać do rocznego zeznania podatkowego).

1.1 W tym picie wyliczam 19% z kwoty którą uzyskałem w danym miesiącu z AdSense i przesyłam (tak, co miesiąc) zaliczkę do US (do 20 dnia danego miesiąca).

2. W okolicach 1 marca zawsze przysyłają mi PITy (PIT-11) z programów partnerskich (polskich) gdzie wcześniej odliczono od wypłaty zaliczki na podatek.

3. Idę do biura rachunkowego zanosząc PITy 53 z całego roku oraz PITy 11 które mi nadesłali z PP.

4. Biuro składa mi wszystko do kupy i robi jeden pit który składam w US.

Tak, Panowie ta wersje rowniez wygooglowalem, jednakze zastanawia mnie co mam zrobic teraz gdy zaliczek nie odprowadzalem? naprawde mam z tym niemaly dylemat, bylem juz w biurze rachunkowym jednak babka sama nie wiedziala za bardzo jak to poskladac - coprawda wspominala ze powinem placic zaliczki jednak mowila tez ze musze miec rowniez dzialalnosc gospodarcza by uzyskiwac comiesieczne przychody z wspomnianego adsensa.

Skomentujcie prosze.

ps.

@shadow_no

ile skasowali Cie za takie roczne rozliczenie?

u mnie trzeci rok leci

co miesiac place zaliczki na koniec skladam roczny, wszystko robi za mnie ksiegowa wiec w pupie mam co dalej bedzie ;p

wazne abys placil i nie panikuj tym US to nie terrorysci tylko zwykli ludzie, ktorzy tez znaja zycie ;D

od zawsze odliczalem sobie 20% ryczaltu, jako fizyczny bez DG, rozliczenie najlepiej zlec komus przez internet, ksiegowe/studenki oglaszaja sie np na allegro, roliczaja pity za 30-40 zl i masz z glowy.

CHyba nie robisz jakis przekretow na setki tysiecy zl, aby zaraz US zrobil ci wjazd na chate :) smiesy mnie te panikowanie , ze zaraz US to i tamto cos komus zrobi :) Jak by tu normalnie ktos obracał miesięcznie 100.000 euro z adsense :P

u mnie trzeci rok leci

co miesiac place zaliczki na koniec skladam roczny, wszystko robi za mnie ksiegowa wiec w pupie mam co dalej bedzie ;p

wazne abys placil i nie panikuj tym US to nie terrorysci tylko zwykli ludzie, ktorzy tez znaja zycie ;D

od zawsze odliczalem sobie 20% ryczaltu, jako fizyczny bez DG, rozliczenie najlepiej zlec komus przez internet, ksiegowe/studenki oglaszaja sie np na allegro, roliczaja pity za 30-40 zl i masz z glowy.

CHyba nie robisz jakis przekretow na setki tysiecy zl, aby zaraz US zrobil ci wjazd na chate :) smiesy mnie te panikowanie , ze zaraz US to i tamto cos komus zrobi :P Jak by tu normalnie ktos obracał miesięcznie 100.000 euro z adsense :aniolek:

Bardzo optymistyczna odpowiedz, jednak czy us kiedykolwiek Cie wezwal abys wytlumaczyl sie z jakis zarobkow?:jezyk1:

Jesli bedzie tak jak mowisz to bardzo bym sie cieszyl.

Obyście się na tej pupie przypadkiem kiedyś nie przejechał :)

Błędy księgowej to twoje błędy. Księgowy nie bierze odpowiedzialności za twoje zeznania podatkowe. W razie nieprawidłowości to ty ponosisz odpowiedzialność :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności