Skocz do zawartości

Zaliczki Google a podatek

Darknes

Rekomendowane odpowiedzi

UP: Olaboga :<<

Bardzo optymistyczna odpowiedz, jednak czy us kiedykolwiek Cie wezwal abys wytlumaczyl sie z jakis zarobkow?:)

Jesli bedzie tak jak mowisz to bardzo bym sie cieszyl.

nie, nie obracam taka gotowka aby ktokolwiek z us mogl sobie moja skromna osoba glowe zawracac :( a bledow w zeznaniach na razie tez sie nie doszukali, jak sie doszukaja i mnie wezwa to normalnie az pojde do nich i sie bede tlumaczyl, a co! 3 lata w kiciu w te czy w te...

Panowie i jeszcze taka dygresja poki pamietam - czy trzeba zalatwiac certyfikat rezydencji czy cos takiego aby nie placic podwojnego podatku tj. w polsce i irlandi ?

Zbumpuje zapytanie bo dygresji troche wdarło Nam się w temat :placze:

Co do błędów księgowej to niewątpliwie masz racje.

Tylko prawde mowiac niż tu napisałem szukałem pomocy w kilku biurach rachunkowych w moim mieście (licencjonowanych - przyklejone adresy w us w moim miescie) - i 1 babka stwierdzila ze mialem co miesiac placic straszac mnie ze bede musial pisac tlumaczenie ze tego nie zrobilem i placic dodatkowe odsetki, stwierdzilem ze ma nierowno, wiec poszedlem do kolejnego biura - tam natomiast mi powiedzialno ze bez certyfikatu rezydencji sie nie odbedzie cos mowi mi o google adwordsie ze zeby nie placic tu i tam (podwojengo opodatkowania) to musze o takie cos wystapic - mysle sobie "co ten gosc gada", od poczatku tlumacze mu ze uczestnicze w adsense - dlatego nie wiem czy ja zle rozumiem czy on :| Stwierdzil rowniez ze moge raz w roku sie rozliczyc. nastepnie poszedlem do trzeciego biura w ktorym babka juz wogole nic nie wiedziala i jak mowilem jej o czyms takim jak druga stopa opodatkowania vat to patrzyla na mnie jak na św terese :|

Jesli ktos jest w stanie osadzic ile w powyzszym prawdy to bylo by milo.

• 3 tygodnie później...
@przemeks, powyższy wpis jest dla osoby nie prowadzącej DG

Tak jeszcze odnośnie odliczania 20%, jako kosztów uzyskania przychodu. Wypowiedź Pani Anny Ryś (wypowiadającej się w imieniu AdTaily na forum GoldenLine.pl):

Jeżeli dostaniesz pieniądze od AdTaily, odejmujesz od tego 20% (koszty uzyskania przychodu), następnie obliczasz z tego podatek 18% i kwotę, którą otrzymasz wpłacasz na konto US do 20 dnia następnego miesiąca.

Taka procedura odprowadzania podatku została "wypracowana" przez Spółkę AdTaily za sprawą korespondencji z instytucjami państwowymi, które orzekły, że metoda ta jest jak najbardziej prawidłowo. Tu macie nawet orzeczenie Sądu Administracyjnego w tej sprawie:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0E1C54EBE1

Skoro więc AdTaily tak należy rozliczać, to i AdSense pod to podchodzi, bo działa według tego samego mechanizmu.

• 2 tygodnie później...
@przemeks, powyższy wpis jest dla osoby nie prowadzącej DG

Tak jeszcze odnośnie odliczania 20%, jako kosztów uzyskania przychodu. Wypowiedź Pani Anny Ryś (wypowiadającej się w imieniu AdTaily na forum GoldenLine.pl):

Jeżeli dostaniesz pieniądze od AdTaily, odejmujesz od tego 20% (koszty uzyskania przychodu), następnie obliczasz z tego podatek 18% i kwotę, którą otrzymasz wpłacasz na konto US do 20 dnia następnego miesiąca.

Taka procedura odprowadzania podatku została "wypracowana" przez Spółkę AdTaily za sprawą korespondencji z instytucjami państwowymi, które orzekły, że metoda ta jest jak najbardziej prawidłowo. Tu macie nawet orzeczenie Sądu Administracyjnego w tej sprawie:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0E1C54EBE1

Skoro więc AdTaily tak należy rozliczać, to i AdSense pod to podchodzi, bo działa według tego samego mechanizmu.

a czy nie jest czasem tak ze adtaily samo odprowadza od Nas podatek ? w koncu ucinaja nam te 18% przy wyplacaniu pieniazkow na konto a pod koniec roku wysylaja pit.

Mam jeszcze 1 pytanie na zakonczenie tematu jesli z reklam wyciagam bardzo duze pieniazki to czy MUSZE zalozyc DG ? glownie chodzi o google - czy jesli mam po pare tys miesiecznie z googla i rozliczam sie z niego to czy musze miec wlasna DG.

Nie musisz :) Ale mogą cię o to zapytać, gdy wpadniesz im w oko (im wyższe zarobki tym zapewne wyższe prawdopodobieństwo). Wówczas będziesz musiał im opowiedzieć co nieco o AS i przekonać, że zgodnie z prawem nie masz obowiązku zakładania DG.

Nie musisz ;) Ale mogą cię o to zapytać, gdy wpadniesz im w oko (im wyższe zarobki tym zapewne wyższe prawdopodobieństwo). Wówczas będziesz musiał im opowiedzieć co nieco o AS i przekonać, że zgodnie z prawem nie masz obowiązku zakładania DG.

a czy fakt ze uzyskuje stale miesieczne dochody nie sprawia ze staje sie to dzialalnoscia gospodarcza? szczegolnie ze wynosza srednia krajowa ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności