Skocz do zawartości

Chcę zainwestować - pożyczki do wyłudzenia?

Content

Rekomendowane odpowiedzi

Wkurza mnie pakowanie wolnego kapitału w lokaty bankowe i zastanawianie się czy odsetki chociaż dogonią inflację. Rozmyślam więc coraz częściej nad większym procentem bo 21% a tyle dają pożyczki społecznościowe. Natknąłem się jednak w sieci na to: https://www.kredythipoteczny.pc.pl/2010/12/...lecznosciowych/ i od razu trochę odechciało mi się. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w inwestowaniu na portalach pożyczek społecznościowych? idzie zarobić czy raczej straty są?

"kolega" z artykułu to idiota. Bycie "przekręciarzem" to decyzja na całe życie wykluczenie z normalnego funkcjonowania, a nie przekręt na mieszkaniu. Twierdzi, że komornik mu nie zlicytuje mieszkania - dokładnie tak, ale przecież może mu wejść na konto, zablokować płace, samochód. Są ludzie, którzy zakładają życie z przekrętów, ale tak naprawdę nie mogą mieć normalnego życia z przychodami i posiadaniem własności.

Jeżeli zostawi sobie mieszkanie z pewności wcześniej czy później je straci - Prawnik który windykuje dla mnie należności nie boi się 1000 zł , a w przypadku kiedy jest pewność, że dłużnik ma własność - mieszkanie i nie oddał pożyczki warto zaryzykować wysokie koszty bowiem i tak w całości zostają przeniesione na dłużnika. Warto egzekwować od złodzei nawet 1000 zł, żeby nauczyć ich porządku. Dodam, ze pomysły typu zakupienie mieszkania na mamę, konkubinę czy zonę mogę nie uchronić przed sprawnymi prawnikami.

Są ludzie, którzy zakładają życie z przekrętów, ale tak naprawdę nie mogą mieć normalnego życia z przychodami i posiadaniem własności.

Tym niemniej tak funkcjonują. Dla Ciebie i dla mnie to nie do pomyślenia, bo cenimy sobie legalną własność i stabilizację ale wiele osób ma taki charakter, że wręcz nie mogą żyć bez przekrętów i kombinowania.

co do inwestowania+ to nie cyuj tego tematu :).

wysokosć odsetek oznacza często w praktyce ryzyko finansowe. Zobacz np rynek Rynek Obligacji i porównaj oprocentowanie z ratingiem im niższy tym oprocentowanie wyższe. Czyli 25% na społecznościówkach oznacza spore ryzyko - możliwe jednak do rozdzielenia przez podział na wiele pożyczek.

Zgodze sie w pelni z mrtn. Jak robisz przekret to nie bedziesz mogl spac spokojnie przez wiele lat, bo komornik i wierzyciel Cie bedzie bacznie obserwowal i np. przeprowadzi egzekucje po 3 latach jak juz myslisz, ze wszystkich zmyliles.

Poza tym moze sie okazac, ze uda sie zainteresowac prokurature te sprawa i wtedy jeszcze moze doisc odpowiedzialnosc z kodeksu karnego za oszustwo.

Natomiast sama mysl pomyslu wydaje sie mozliwa do przeprowadzenia. Tym bardziej jakby ktos zaciagnal taka ilosc pozyczek w sumie 500zl. Pozniej nawet jakby kilku tylko staralo sie odzyskac swoja kwote to wystarczy, ze ich splaci i jest czysty, wiec by wyszedl na plus.

I w artykule jest neiscislosc odnosnie kosztow zastepstwa procesowego. Wg. ustawy wynosza one 50zl, ale to nie znaczy, ze prawnik czy radca sobie nie policzy wiecej, bo licza sobie wiecej za tzw. przygotowanie sprawy / oblsuge prawana / porade itp. Wiec nie jest tak, ze ktos sie zajmie taka sprawa za 50zl.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

I w artykule jest neiscislosc odnosnie kosztow zastepstwa procesowego. Wg. ustawy wynosza one 50zl, ale to nie znaczy, ze prawnik czy radca sobie nie policzy wiecej, bo licza sobie wiecej za tzw. przygotowanie sprawy / oblsuge prawana / porade itp. Wiec nie jest tak, ze ktos sie zajmie taka sprawa za 50zl.

Stawka za zastępstwo procesowe - sporządzenie pozwu już zawiera w sobie składniki o których piszesz tj. "obsługa prawna" i "przygotowanie sprawy".

EDYCJA: Tak na marginesie, to niektórzy pożyczkodawcy sami proszą się o kłopoty proponując pożyczki osobom już zadłużonym: https://pamietnikwindykatora.pl/2011/01/17/...walic-z-kokosa/

@Content - chyba nigdy nie byles u prawnika :) Teoretycznie zawiera, ale to jest tylko wg. ustawy. Zapewniam Cie, ze kazdy sobie doliczy dodatkowe koszty i nie zaplacisz za to 50zl :) Tego jestem 100% pewien, bo doskonale wiem jak wyglada praca w kancelarii. Nikt Ci nie napisze pozwu za 50zl i jeszcze bedzie za tyle jechal do sadu Cie rezprezentowac.

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

@Content - chyba nigdy nie byles u prawnika :) Teoretycznie zawiera, ale to jest tylko wg. ustawy. Zapewniam Cie, ze kazdy sobie doliczy dodatkowe koszty i nie zaplacisz za to 50zl :) Tego jestem 100% pewien, bo doskonale wiem jak wyglada praca w kancelarii. Nikt Ci nie napisze pozwu za 50zl i jeszcze bedzie za tyle jechal do sadu Cie rezprezentowac.

No właśnie i dlatego problem w tym zacytowanym artykule jest realny bo "Nikt Ci nie napisze pozwu za 50zl i jeszcze bedzie za tyle jechal do sadu Cie rezprezentowac." I teraz zobacz: prawnik może sobie doliczyć kilkaset złotych ale wierzyciel w nakazie zapłaty nie będzie miał tego zasądzonego do zwrotu. Czy w takiej sytuacji warto uzyskać nakaz zapłaty kiedy wierzyciel wyda na to np. połowę kwoty pożyczki której udzielił bez możliwości odzyskania jej od dłużnika?

O.K., wiem też że można stosować krotność (np. 4 krotność) stawki minimalnej zastępstwa procesowego czyli np. 200 zł. zamiast 50 zł. ale wiem też że sądy nie są raczej skore do zasądzania takiej krotności.

EDYCJA: Po prostu prawnik da wierzycielowi do zrozumienia aby spadał na drzewo bo takim detalem nie ma czasu się zajmować i tyle...

Dodam, ze pomysły typu zakupienie mieszkania na mamę, konkubinę czy zonę mogę nie uchronić przed sprawnymi prawnikami.

A co sprytny prawnik zrobi? Gdyby [ nierzetelny partner ] darował, przepisał na którąś z nich, to owszem, jest do dyspozycji skarga pauliańska. Jednak w przypadku zakupienia od razu na kogoś, marne szanse na dobranie się do takiej nieruchomości.

Prawnik który windykuje dla mnie należności nie boi się 1000 zł

Pewnie ma od Ciebie wiele poważniejszych spraw, to nie wypada mu odmawiać ;-) Stały klient, jak to się mówi.

A co sprytny prawnik zrobi? Gdyby [ nierzetelny partner ] darował, przepisał na którąś z nich, to owszem, jest do dyspozycji skarga pauliańska. Jednak w przypadku zakupienia od razu na kogoś, marne szanse na dobranie się do takiej nieruchomości.

To nie ma znaczenia, czy kupisz od razu na kogos innego, czy pozniej przepiszesz. Tak samo latwo bedzie to odebrac.

Ja mam konto na kokos.pl i finansowo.pl ale występuje tam głównie jako pożyczkobiorca - na początku również jako pożyczkodawca. Osobiście uważam, że jest to dobry sposób na zarobek - oczywiście jeśli mamy trochę wolnego kapitału.

Poprzeglądaj w szczególności finansowo, praktycznie w każdej "aukcji" oprócz procentu pożyczkobiorca proponuje dodatkowy bonus i często niemały. Ostatnio chcąc pożyczyć 500 zł na 30 dni musiałem zadeklarować, że oddam 540 zł. Oferując mniejszy bonus nikt nie był zainteresowany udzieleniem wsparcia.

Zawsze pewne analizy sportowe. O tym czym są pożyczki społecznościowe i czy warto z nich korzystać.

Jest jeszcze jedna kwestia, o której z tego co widzę nikt nie wspomina - kochany urząd skarbowy i niezastąpieni "życzliwi" ..

1. Kupując coś, na co nas nie stać, stajemy się potencjalną ofiarą urzędników, a im lepiej nie rzucać się w oczy. Pożyczanie pieniędzy osobom niespokrewnionym, również jest regulowane przepisami prawa.

2. Kwestia przepadku mienia i wszelkich drób uzyskanych w sposób "nielegalny" ma być w końcu uregulowany. Jak znam życie do tematu wrócą w okolicach wyborów. Nie mniej jednak, jeśli nawet wezmą się za to w przeciągu najbliższych 10 lat, to "sztuczki" z mieszkaniami i innymi długoterminowymi inwestycjami, nie są najlepszym pomysłem.

@-->->----

Content, owszem, ale mam na myśli te zmiany w ustawach i przepisach, które obiecują czy tam zamierzają wprowadzić kolejne ekipy rządzące, jakie mają uderzać w szarą strefę. Temat często przewija się w mediach, kiedy policja odniesie kolejny spektakularny sukces w postaci rozbicia zorganizowanej grupy przestępczej. Generalnie chodzi o to, żeby dobrać się do majątku wszelkiego rodzaju "ubogich", zdanych na łaskę , niepracujących żon itp. Tylko sami wiecie .. w jednym kraju żyjemy ..

@-->->----

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności