Skocz do zawartości

Chcę zainwestować - pożyczki do wyłudzenia?

Content

Rekomendowane odpowiedzi

wysokosć odsetek oznacza często w praktyce ryzyko finansowe. Zobacz np rynek Rynek Obligacji i porównaj oprocentowanie z ratingiem im niższy tym oprocentowanie wyższe. Czyli 25% na społecznościówkach oznacza spore ryzyko - możliwe jednak do rozdzielenia przez podział na wiele pożyczek.

Ryzyko można by prawie całkiem wyeliminować udzielając pożyczki pod zastaw a przede wszystkim pod hipotekę.

Content, tylko, że pożyczka pod zastaw, dotyczy kwot .. nazwijmy je wysokimi. Zwróć uwagę ile osób, chociażby na forach gotowych jest pożyczyć, na umowę, ale zastawów boja się jak diabeł wody święconej. Niestety, jesteśmy narodem pt. na "każdego kozaka, znajdzie się większy kozak". Za firmami typu (słynna firma pożyczająca na wysoki procent) stoi sztab prawników. Osoba fizyczna ma pod górkę chociażby dlatego, że masz dość ograniczoną możliwość sprawdzenia wiarygodności "klienta" - jeśli trafi do kruka, ok, jeśli jeszcze tam nie trafił ... Jest też kwestia upadłości konsumenckiej i wiele haczyków.

Całkowicie zgadzam się z tobą w kwestii oszczędzania w naszym kraju - to delikatnie mówiąc kpina. Na dzień dzisiejszy bardziej opłaca się kupić nowy sprzęt, lub cokolwiek "dla siebie" aniżeli wkładać kasę do banku.

Co do samego pożyczania:

swego czasu ( w 2007 ) pożyczyłam koleżance 10 tys - umowa, notariusz, wyliczone odsetki itp itd - wiesz jak mnie załatwiła ? Dziś spłaca po 150 zł miesięcznie, od 2010. Tak zarządził sąd, w którym to cała sprawa "się zakończyła". Wszystko dzięki temu, że mercedes którym jeździ jej własnością jej męża, podobnie jak jej "etat", którego dziś nie ma.

Zabezpieczyłam się na wszelkie dotychczas znane sposoby, pożyczyłam osobie którą znałam i której nigdy nie posądzałbym o jakiekolwiek sztuczki, chociażby przez wzgląd na wspólnych znajomych. GŁUPIA BYŁAM

@-->->----

Trochę off top się zrobił, autor pytał o pożyczki społecznościowe, a nie przekręty.

Kilka miesięcy temu zacząłem w kokosie i moje wrażenia jak do tej pory jak najbardziej na plus. Dwie pożyczki i obie spłacane terminowo. Ktoś wspomniał o ryzyku - moim zdaniem jest tutaj tak samo jak z ryzykiem na Allegro. W kokosie masz komentarze, rating, historie spłacania poprzednich pożyczek, limity i weryfikacje i to wystarczy, żeby wybrać w miarę zaufanego pożyczkobiorcę. Ogólnie polecam, choć sam jestem dopiero początkujący w tym temacie.

Co do inwestycji w ogóle - lokaty bankowe nie mają (moim zdaniem) najmniejszego sensu. Jest giełda, metale szlachetne, fundusze i tym bym się na Twoim miejscu zainteresował.

Co do inwestycji w ogóle - lokaty bankowe nie mają (moim zdaniem) najmniejszego sensu. Jest giełda, metale szlachetne, fundusze i tym bym się na Twoim miejscu zainteresował.

Szukam czegoś bez ryzyka, z pewnym zyskiem a z tymi wyżej to różnie bywa...

To nie jest taki intratny interes - pożyczasz komuś kogo nie znasz. Portal pożyczkowy jakoś sprawdzi pożyczającego ale gwarancji nie daje.

A jak ktoś nie odda kasy? To tylko droga cywilna - kosztowna i dłuuuuga.

Nie pożyczaj - Portale/serwisy pożyczkowe

https://www.favore.pl/forum/finanse-prawo-u...owe,1091,0.html

To nie jest taki intratny interes - pożyczasz komuś kogo nie znasz. Portal pożyczkowy jakoś sprawdzi pożyczającego ale gwarancji nie daje.

A jak ktoś nie odda kasy? To tylko droga cywilna - kosztowna i dłuuuuga.

Trzeba by samemu ich sprawdzać, ale jak? Dobrze an tym wyjdzie chyba tylko pożyczkodawca który pracuje w ZUS - wstuka do systemu PESEL i będzie wiedział czy faktycznie pracuje i ile zarabia potencjalny pożyczkobiorca. Oczywiście nie wolno tak sprawdzać, ale wiadomo jak to jest "nie wolno ale można".

Weblam - chyba nawet nie sprawdziłeś tego co piszesz. Windykacją zajmuje się portal pośredniczący w pożyczkach (przynajmniej tak jest w kokosie - o innych się nie wypowiadam), a nie pożyczkodawca. A pożyczkobiorcę sprawdza nie tylko portal pożyczkowy, ale także - w przypadku weryfikacji finansowej - wyspecjalizowane firmy. Z jednym się zgodzę - gwarancji nie masz, tak samo jak na giełdzie, rynku złota, w funduszach, a nawet w banku (bank też może upaść) czy w przypadku obligacji (firma/państwo może stać się niewypłacalne)

Wracając do tematu:

Widzę, że chciałbyś żeby inwestycja dawała Ci 15-20% w skali roku, a jednocześnie nie było żadnego ryzyka. Tak pięknie to niestety nie ma. Bezpieczne są lokaty i obligacje skarbowe, czyli 4-5% w skali roku.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to lokaty strukturyzowane z gwarancją kapitału, czyli coś pośrodku. Może tego spróbuj?

Struktury nie dają gwarancji zysku. Jedynie mogą mieć ochronę kapitału - czyli pewność, że nie stracisz pieniędzy, które włożyłeś (ale realnie stracisz, bo inflacja Ci je zeżre, jeśli zupełnie nic nie zarobisz).

Ja mam złe doświadczenia z social lending. Niby jakiejś drobne kwoty. Ale powiedzmy dałem 5 pożyczek to 1 nie wróciła... Zatem zysk z pozostałych nie wiem czy pokrył całość operacji.

Natomiast powiem Ci krótko - nie ma zysku bez ryzyka. Jak mówisz, że takiego szukasz, to marnujesz czas. Mały zysk, to małe ryzyko. Ale 15-20% w skali roku to duży zysk, zatem musi być obarczony dużym ryzykiem.

Według mnie to świetny pomysł na wyłudzanie pieniędzy. Tak na prawdę to takich małych kwot nawet nie trzeba oddawać, bo co pójdzie ktoś do prawnika + na policję i będzie 2 lata czekał na proces o 300 złotych? O ile mnie pamięć nie myli to na kwoty poniżej 300 policja nawet nie przyjmie zgłoszenia (jak cię ktoś okradnie na ulicy na kwotę niższą od tego to zgłoszeń z tego co wiem nie przyjmują, więc możliwe, że tu jest tak samo)

To byłby fajny sposób na zarabianie pieniędzy... gdyby portale gwarantowały zwroty pożyczek po pokazaniu kwitu, że sprawa trafiła na policję. Inaczej to się skończy tym, że "inwestor" będzie prowadził 150 spraw o oddanie 200 złotych, albo któregoś razu ktoś mu nie odda 20k i tak się skończy "inwestowanie". Albo na zszarganych nerwach albo na transakcji która położy cały biznes (+ zszarganych nerwach)... a jak wiadomo zdrowie jest najważniejsze :)

Równie dobrze to można "na gębę" pożyczać. Wystarczy forum kokos poczytać - zabezpieczenia żadne a ludzie wciąż gadają o "ryzyku inwestowania". Ryzyko? Przy pożyczkach na parę groszy i marny procent? WTF? Już lepiej dać na 5% konto oszczędnościowe, niby parę procent mniej - ale przynajmniej nie ma ryzyka, że cię ktoś "od tak" okradnie.

Takie coś to najgorsza forma inwestowania - nie możesz minimalizować strat. Albo 10%-15% zysku, albo strata całości kapitału. Gdyby to było porządnie zrealizowane (porządna weryfikacja a 1 dzień po terminie odsetki karne albo komornik, pod zastaw dajmy na to domu)... to wtedy miało by to sens.

Ja tam nie wiem, czy zamrożenie swojego kapitału i zastanawianie się każdego dnia... odda... nie odda... jest takie fajne.

Ja tam nie wiem, czy zamrożenie swojego kapitału i zastanawianie się każdego dnia... odda... nie odda... jest takie fajne.

Ostatecznie postanowiłem spróbować ale na niewielką skalę. Potraktuję to jak taki większy totolotek. Jednak postaram się w miarę możliwości maksymalnie prześwietlić pożyczkobiorców.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności