Skocz do zawartości

Płatne "Seokatalogi"

szczalpi

Rekomendowane odpowiedzi

@mitrok

jak Ci to wytłumaczyć? Np. zrobisz misternie stronę z programami, dodasz fajne reklamy by zachęcały do klikania - a tu nagle się dowiadujesz, że powstają strony z bezpośrednim dostępem do pliku na twoim serwerze. nie przeszkadza to w prowadzeniu "interesu"?

Tak, seoki dobrze się"jeszcze" indeksują - po 2 dniach od przejechania dodawarką, można było wyłapać kilkadziesiąt wpisów - co też uczyniłem. Ja wiem swoje - zapewniano ścisłą moderację - okłamali. Więc są podstawy do tego, że się nie wierzy w jakość.

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Powielony opis w 100 seokach faktycznie będzie nie do wychwycenia, ale jak zrobie przejazd identyczny za pomocą seobohatera po 400 seokach, z takim samym opisem do każdego, to będzie to identyczna sytuacja. Też tego nie wychwycicie przy moderacji.

Ja co jakiś czas przeglądam kilkadziesiąt najstarszych wpisów w katalogach i wywalam nieunikalne (jeżeli strony przeciętne) lub poprawiam (jeżeli strona jest tak ciekawa, że chcę ją mieć w katalogu). To dotyczy katalogów bezpłatnych, gdyby ktoś zapłacił za wpis, nie podchodziłbym do niego z taką dezynwolturą.

Natomiast co do płatnych katalogów i śmiania się z właścicieli... Mam katalogi prawie wyłącznie bezpłatne, moderuję je starannie, poprawiam opisy dla wartych tego stron, dodaję kategorie, gdy widzę, że istniejące nie są dość precyzyjne. Walka ze spamem nie jest nawet taka straszna; mam paru "ulubionych" katalogujących, tak że po adresie email widzę, że opis będzie do wywalenia, choć sprawdzam dla porządku. Jednak z czasem tych spamowych wpisów robi coraz więcej, po kilkadziesiąt dziennie i zastanawiam się nad minimalnymi opłatami, rzędu 50 gr - 1 zł, w katalogach, które mam od około roku, bo nie działa żadna captcha - ale trudno mi się zdecydować na tak samobójczy krok.

Trudno mi uwierzyć, że dodawarka z "siecią neuronową" jest w stanie odpowiedzieć na securimage z pytaniem "jak ma na imię robert kubica", więc ktoś siedzi, wpisuje te captche i jednocześnie marnuje pieniądze na powielone wszędzie opisy, bo przecież ja to wyrzucę. Nie rozumiem tego. A nawet nad formularzem dodawania napisałem, że opis ma być unikalny.

Zdaję sobie sprawę, że unikalność opisu działa głównie na korzyść właściciela katalogu, ale skoro katalog jest bezpłatny i inwestuję choćby w dobry hosting i domenę główną, którą przedłużę, to sądzę, że mogę stawiać akurat taki wymóg.

Natomiast uruchomiłem ostatnio katalog płatny na przechwyconej domenie z dość wysokim PR i zrobiłem to z pełną premedytacją nie odczekując owych zgredowych "2-3" lat. I od razu dostaję maile pouczające mnie, że z takim podejściem to długo katalog nie podziała, że cena za wysoka (a jest to 5 zł netto), że coś tam jeszcze... Czy taki wujek dobra rada nie ma niczego innego do roboty? :-)

Nadal nie widzę różnicy pomiędzy automatem a seobohaterem. Nawet lepiej że Sylwin to moderuje (przynajmniej tak twierdzi), bo jak ktoś będzie jechać seobohaterem do wszystkich z tym samym opisem to już nikt tego mu nie zmoderuje :P

Różnica jest taka (tzn. żywię nadzieję, że taka jest), że jak ktoś kataloguje Seobohaterem, to ceni swoją pracę nieco wyżej i wkłada na starcie więcej pracy w synonimizację tekstu. Choć wydaje mi się, że Google prędzej czy później przeznaczy część mocy obliczeniowej na "pozalingwistyczną" analizę tekstu i zacznie wychwytywać marną synonimizację. Nie wiem co wtedy będzie :-)

Profesjonalne moduły dla Prestashop.

@mitrok

jak Ci to wytłumaczyć? Np. zrobisz misternie stronę z programami, dodasz fajne reklamy by zachęcały do klikania - a tu nagle się dowiadujesz, że powstają strony z bezpośrednim dostępem do pliku na twoim serwerze. nie przeszkadza to w prowadzeniu "interesu"?

Oczywiście że przeszkadza. Tyle że nie wszystkie seoki mają adsense i nie wszystkie są zakładane tylko po to żeby zarabiać na reklamach i nic więcej. Dlatego cały czas twierdze że to zbieżność faktów a nie celowe działanie właścicieli katalogów, którzy nagle utracili źródło utrzymania.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

No widzisz zaczynamy się powoli zgadzać. To jedziemy dalej... skoro bierzesz już pod uwagę pewien odsetek ludzi myślał że darmowy katalog się sam utrzyma, mógł z tego powodu wpłacić drobne opłaty, skoro straci z reklam (jednak zgodzę się, że na palcach policzyć) - jednak chyba większa część, obawia się spamu - a skoro "sieci neuronowe" obchodzą wszystko, prócz płatności - to zostaje ta opcja jedyną zaporą.

Natomiast uruchomiłem ostatnio katalog płatny na przechwyconej domenie z dość wysokim PR i zrobiłem to z pełną premedytacją nie odczekując owych zgredowych "2-3" lat. I od razu dostaję maile pouczające mnie, że z takim podejściem to długo katalog nie podziała, że cena za wysoka (a jest to 5 zł netto), że coś tam jeszcze... Czy taki wujek dobra rada nie ma niczego innego do roboty? :-)

sam pisze tego typu wiadomości do takich osób jak Ty- dla mnie przechwycone PR i pobieranie opłat za dodanie strony to typowe zdzierstwo (sam dodaję wpisy płatne bo cenie robotę właścicieli ale przy takim podejściu ręce mi opadają). Guzik zrobiłeś aby katalog był wartościowy a od razu liczysz na zyski, przez takie osoby potwierdza się doktryna mojego znajomego kiedyś stałego bywalca tego forum którą cytuje ; "Na PiO coraz więcej dzieciarni nie mającej nic wspólnego z tworzeniem dobrych katalogów więc przestałem się tam udzielać ponad rok temu".

sam pisze tego typu wiadomości do takich osób jak Ty- dla mnie przechwycone PR i pobieranie opłat za dodanie strony to typowe zdzierstwo (sam dodaję wpisy płatne bo cenie robotę właścicieli ale przy takim podejściu ręce mi opadają). Guzik zrobiłeś aby katalog był wartościowy a od razu liczysz na zyski,

Nie widziałeś katalogu, nie wiesz ile włożyłem w niego pracy i skąd go dodatkowo podlinkowałem. Poza tym masz rację - chcę sprawdzić, czy tak potraktowany katalog potrafi być dochodowy. Wolno mi !!! Jak PR spadnie to spadną i ceny za wpis, ale przynajmniej katalog nie zniknie.

przez takie osoby potwierdza się doktryna mojego znajomego kiedyś stałego bywalca tego forum którą cytuje ; "Na PiO coraz więcej dzieciarni nie mającej nic wspólnego z tworzeniem dobrych katalogów więc przestałem się tam udzielać ponad rok temu".

Postaraj się trzymać choćby minimalny poziom dyskusji, wszystkim będzie wtedy przyjemniej.

Profesjonalne moduły dla Prestashop.

sam pisze tego typu wiadomości do takich osób jak Ty- dla mnie przechwycone PR i pobieranie opłat za dodanie strony to typowe zdzierstwo (sam dodaję wpisy płatne bo cenie robotę właścicieli ale przy takim podejściu ręce mi opadają). Guzik zrobiłeś aby katalog był wartościowy a od razu liczysz na zyski,

Nie widziałeś katalogu, nie wiesz ile włożyłem w niego pracy i skąd go dodatkowo podlinkowałem. Poza tym masz rację - chcę sprawdzić, czy tak potraktowany katalog potrafi być dochodowy. Wolno mi !!! Jak PR spadnie to spadną i ceny za wpis, ale przynajmniej katalog nie zniknie.

przez takie osoby potwierdza się doktryna mojego znajomego kiedyś stałego bywalca tego forum którą cytuje ; "Na PiO coraz więcej dzieciarni nie mającej nic wspólnego z tworzeniem dobrych katalogów więc przestałem się tam udzielać ponad rok temu".

Postaraj się trzymać choćby minimalny poziom dyskusji, wszystkim będzie wtedy przyjemniej.

może i brutalne ale szczere: poziom dostosowuję do Twojej odpowiedzi w tym poście - dziwnym trafem nikt z szanujących się właścicieli katalogów nie bierze udziału w tej dyskusji więc odpowiedz sobie samemu.

No bo o czym tu dyskutować !!!. Wolny, kraj, wolny rynek. Poczekajmy też jak nowy algorytm potraktuje polskie katalogi.

Szczerze to nawet się cieszę ,że jest takie zatrzęsienie nic nie wartych "sełoków". Pogłębia się dystans między dobrymi katalogami a "sełokami", które są co tu dużo mówić: zwykłymi farmami linków pod przykrywką katalogu. Zwykli ludzie czy pozycjonerzy po pewnym czasie nauczeni doświadczeniem wiedzą ,że zgłoszenie strony do katalogu typu wypiździorek.pl stworzonego wczoraj na przejętej z dropped.pl domenie jest stratą czasu i kasy. Oczywiście nie jest to wina skryptu ale sposobu w jaki jest wykorzystywany. Dochodzi już do absurdów takich jak wyskakujące co chwila usługi sprzedaży list katalogów. Jest takie zatrzęsienie katalogów, że ludzie są komuś skłonni zapłacić aby odsiał spamiarki i wybrał najlepsze. Ja zdania nie zmienię, w Polsce jest góra 20-30 katalogów gdzie warto dodać stronę.

Ja również mam wielu Wujków Dobra Rada, którzy piszą i się żalą: "a że drogo" , "że sie nie opłaca" , "przecież jest tysiące seoków darmowych czy po 2zł". Droga wolna, nikt nikogo nie zmusza a wspomnianych przeze mnie wypiździorków.pl jest od groma. Wysoko opłata to najlepsza blokada antyspamowa oraz skuteczna zachęta do zapoznania się z regulaminem. Strony niekomercyjne przyjmuję zaś za darmo bo zależy mi na posiadaniu w zbiorach jak największej liczby dobrych hobbystycznych serwisów.

Dido - może aż do 30 bym się nie ograniczał, bo tyle jest naprawdę świetnych katalogów. Do tego dochodzi jeszcze conajmniej 100/150 naprawdę dobrych katalogów do których opłaca się dodać i drugie tyle przyzwoitych, ale często nieopłacalnych. Jest jeszcze sporo fajnych tematycznych katalogów - tutaj sprawa ma się lepiej, bo one są zazwyczaj stawiane z głową i w jakimś celu.

Co do wysypu - każdy robi jak chce. Większość widzi w tym łatwą kasę, ale to indywidualna sprawa, czy chce opłatę, czy też nie i za co rząda - wolny rynek, nikt płacić nie każe.

Ci co stawiają katalogi z głową, mają i będą się mieli dobrze. Niestety tych jest nie wielu. A i dodam, że takich katalogowych syfiarzy było tu swego czasu kilku i te seokatalogi już leżą odłogiem, bo okazało się, że jakość > ilość !!!

sam pisze tego typu wiadomości do takich osób jak Ty- dla mnie przechwycone PR i pobieranie opłat za dodanie strony to typowe zdzierstwo

Mnie się wydaje, że powody są zgoła inne - lub wybiórczo podchodzisz do ździerstwa. Przykładem może być średnio droga restauracja, gdzie serwują niezbyt dobre dania idziesz także do tego lokalu, nic nie zamawiasz i wytykasz wysokie ceny? Chyba nie, ja także omijam i w nich nie jadam. Będąc nad morzem także chodzisz po knajpach i mówisz właścicielom, że pobieranie 6 zł za Lecha to zdzierstwo? Nie? No to jakie powody tobą kierują, że tu jesteś skłonny spamować moralnymi wywodami skrzynkę pocztową moderatora, a tu przechodzisz obojętnie? Odpowiedzi mogą być tylko dwie.

1. Jesteś tchórzem i w oczy nie umiesz powiedzieć prawdy, wolisz to robić w miarę na odległość i anonimowo. Coś w deseń tych "bohaterów" co na murach piszą HWDP.

2. Po prostu żal Ci d.... ściska i nie potrafisz ominąć katalogu szerokim łukiem, bez próby dowartościowania swojej osobowości, że wytkniesz zdzierstwo. Tutaj jednak znów trzeba się cofnąć do punktu nr. 1 - czy wszędzie tak reagujesz, jak masz żal?

Najśmieszniejsze jest to, że w stopce reklamujesz bezwstydnie większych zdzierców, którzy w moim mniemaniu - są w tym mistrzami. Nieruchomości i kredyty - w sumie to mnie skłoniło do tej wypowiedzi. Ciężko zrozumieć, że jest wolność na tym rynku i nawet w katalogu z banem mam prawo pobierać opłaty za dodanie wpisu.

Witam

Co się dzieje z właścicielami seokatalogów ? Wszyscy próbują tworzyć nowo powstałe seekatalogi jako płatne. Czy to ma sens, jeżeli strona dopiero co powstała ? Wg mnie przecież nikt nie doda swojej strony do katalogu.

POzdrawiam

Na moj chlopski rozum to dodawanie do nowopowstalych katalogow ma najwiekszy sens, poniewaz z czasem one beda bardziej wartosciowe a wpisy drozsze , wiec jak czytam posty ze to bez sensu to mam wrazenie ze jestem na forum rolniczym i rozmawiamy o uprawie ziemniakow .

Jesli ktos pisze ze bez sensu jest dodawanie do katalogow to ma pojecie ale o tym jak zrobic sobie herbate a nie o tym co pisze.

Wiec prosze przeniesc takie posty na forum dla rolnikow.

Kancelarie Prawne caly Swiat Solicitor Right Solicitors UK - Zapraszamy do Bed and Breakfast Exmoor

@uk: no to wole uprawiac to pole i te ziemniaki.

Ja umiem zrobić herbate - umiesz rozpoznać wartościowy katalog ?

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@uktopwebsites - założenie dość optymistyczne, poprawniej byłoby napisać, że część z nowych katalogów ma szansę na zostanie wartościowymi katalogami.

Wg. mnie te szanse są mniejsze, jeżeli katalog od 1szego dnia jest płatny.

Te szanse aktualnie są tym bardziej mniejsze, że kilka dni temu zauważyłem dla wielu serwisów (także katalogów) masakrujący spadek "site" - nawet stukrotny (no ale to już temat na osobny wątek).

Dlatego przekształcenie nowego katalogu w wartościowy jest coraz trudniejsze.

Site skacze ostatnio nie tylko na katalogach. Innych serwisów też to dotyczy. Za jakiś czas pewnie wszystko wróci do punktu wyjścia.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności