Skocz do zawartości

[startup] seoTXT.pl - Zlecenie tekstów jeszcze nigdy nie było takie proste

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 469
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam wszystkich w nowym roku! :)

Panowie - ja rozumiem, że terminy mogą dobić, sam jestem własnym klientem w tym systemie i też czekam razem ze wszystkimi. To nie jest zautomatyzowana rzecz, więc chyba logiczne jest, że nie przeskoczymy ograniczeń jakie mają pracownicy. Dajcie freelancerowi do napisania 5 tys tekstów to też przecież nie zrobi tego w tydzień.

Wcześniej owszem terminy były fajne, ale były też "zawalane" przez pracowników bo pracownik nie był w stanie podać go realnie - po prostu było to nie wykonalne, z tego względu, że podawał termin i nie wiedział czy to zlecenie dostanie czy nie. Jak ktoś pisze kilka tekstów dziennie to dla niego nie problem, ale jeśli ktoś pracuje jako copywriter pełne 8h dziennie i chce je mieć idealnie zapełnione to system kolejkowy jest tu idealnym rozwiązaniem.

Bierzcie też pod uwagę, że system podaje terminy "bezpieczne", uwzględnia dni wolne od pracy i tak dalej. Większość obecnych pracowników pisze więcej i albo oddają wcześniej większe zlecenia, albo właśnie w ramach nadprogramowego pisania oddają dużo wcześniej małe zlecenia na pojedyncze teksty. Jeśli copywriter ma obecne zlecenie np. "1000 tekstów o pozycjonowaniu" to chętnie robi sobie co 50 sztuk przerwę pisząc 2-3 teksty o czymś innym. Nie możemy tego gwarantować czy robić drugiej kolejki dla małych zleceń bo wprowadziłoby to zamieszanie.

@evolucja - codziennie dostaje przynajmniej kilkanaście zgłoszeń, rozpatrujemy je wg kolejności przysyłania i naprawdę ciężko każdemu odpisać na czas. Jakieś 2-3 tygodnie temu rzeczywiście przestaliśmy od razu odpisywać na zgłoszenia, ale nie pozostaną ode bez odzewu ze względu na to co zaraz napiszę.

Nie odkryję ameryki jeśli powiem, że jedyne wyjście to zwiększenie ilości pracowników i mocy przerobowych tych, którzy już teraz pracują.

W ciągu 1-2 tygodni wejdą w życiu spore zmiany właśnie w temacie rekrutacji. Może to ja zbyt surowo oceniam jakość kandydatów i odrzucam 99% z nich ;). Zmiany będą dwie:

1. System premii dla pracowników, którzy się zaangażują i w danym miesiącu przekroczą określony próg obrotu przy jednoczesnym dotrzymaniu wszystkich terminów i średniej oceny na odpowiednim poziomie - myślę, że niektórych będzie to stymulowało to zwiększonego wysiłku bo będzie można dostać nawet 20% premii do podstawowej pensji.

2. Otworzymy seoTXT na rejestrację dla każdego copywritera. Długo się przed tym broniłem, ale obecnie nie ma innego wyjścia :). Z tym, że cały czas przyświeca nam pierwotne założenie zatrudniania tylko osób powyżej określonego poziomu. Nowy pracownik sam doda przykładowe treści, informacje o sobie, zainteresowaniach czy dotychczasowym doświadczeniu. Po zaakceptowaniu go w systemie będzie mógł pracować na tzw. okresie testowym. Taki pracownik będzie odpowiednio oznaczony przy terminach, będzie miał też limit jeśli chodzi o rozmiar przyjmowanych zleceń, zapewne max 5-10 tys znaków na zlecenie. Po zdobyciu przynajmniej 10 ocen i komentarzy (wprowadzimy na dniach oprócz ocen możliwość skomentowania zlecenia) będziemy podejmowali decyzję czy taka osoba zostaje, czy może jest usuwana, albo w ostateczności zostanie, ale tylko do jakości LITE.

Takie rozwiązanie pozwoli nam w praktyce zautomatyzować rekrutację i przerzucić ocenę jakości pracowników w 100% na klientów - Wy wiecie najlepiej co się Wam podoba, a co nie.

Dodatkowo powinno pojawić się więcej osób z krótkimi terminami na okresie próbnym, więc spokojnie będzie można im zlecać mniejsze zlecenia preclowe. To odciąży obecnych pracowników i dla nich też terminy powinny stać się atrakcyjniejsze.

Myślę, że to optymalny sposób na sprawdzenie dużej ilości copywriterów i skrócenie terminów. Jeśli ktoś chce się starać u nas o posadę to niech poczeka jeszcze te kilka dni i śledzi ten temat - będzie tu informacja o wdrożeniu zmian.

Jeśli te zmiany przyniosą pozytywne efekty to rozwinięta też w końcu zostanie giełda gotowych tekstów, która niby jest od początku istnienia systemu, ale tak jakby jej nie było ;). Po prostu jeśli nie możemy sprostać zapotrzebowaniu na teksty zlecane, to tym bardziej nie ma czasu na pisanie gotowych paczek. Po zmianach do gotowców zostaną dopuszczeni tylko pracownicy z odpowiednim stażem i oceną.

Tak, praca w tym okresie będzie normalnie płatna i rozliczana jak u "pełnoprawnych" pracowników - czyli na zakończenie miesiąca automatycznie pojawia się umowa o dzieło do pobrania w panelu. Drukujesz, podpisujesz, wysyłasz i jak tylko przychodzi robimy przelew.

Naturalnie jak ktoś prowadzi firmę to zamiast umowy wystawia nam fakturę.

No to brzmi ciekawie, po niewypale z Textmarket to może być doskonała propozycja dla copywriterów (seo copywriterów). Jeszcze pytanie co do "Nowy pracownik sam doda przykładowe treści" -> będą to musiałby być treści unikalne, pisane na potrzeby serwisu i nie wystarczy np. przedstawienie portfolio? Czyli taka dodatkowa forma weryfikacji stylu/umiejętności?

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Teksty będą miały być pokazem "umiejętności" i będzie miał do nich dostęp każdy klient. Mi nie przeszkadza, że nie będą unikalne, ale jeśli ktoś je wcześniej gdzieś sprzedał i teraz je tu wklei to może się okazać, że ktoś je sobie weźmie.

Link do portfolio odpada z tego względu, że nadal chciałbym zachować taką "formę" systemu, że zleca się seoTXT i ich pracownikom, a nie firmie XYZ, która zapisała się do systemu. Logiczne jest, że system pobiera prowizje, więc jeśli pracownik podałby link do swojego portfolio czy swoje dane kontaktowe to jest duże prawdopodobieństwo, że będą próby "dogadania się" na boku, a to niestety nie leży w naszym interesie.

Tak, rozumiem, ale chodziło mi raczej o to, że portfolio byłoby do wglądu jedynie dla Waszej firmy w celu np. dodatkowej weryfikacji kandydata :) Łatwiej jest zaufać komuś z doświadczeniem i bezpieczniej "wpuścić go do systemu" jakim jest seoTXT. W końcu lepiej i bardziej wiarygodnie wygląda osoba mogąca się poszczycić jakimś portfolio czy nawet referencjami od klientów niż kandydat wysyłający na maila ze 3 przykładowe teksty napisane na poczekaniu (które niekiedy mogą być nawet jego pierwszymi).

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Tak to wygląda obecnie :) Z tym, że:

- albo potfolio jest do kitu - i to dosłownie :). Jak wspominałem wyżej, kwiatki typu ortografy w przykładowych tekstach (które przecież są wizytówką copywritera) czy przykładowe teksty z synonimami, które mają niedomknięte klamry - komuś się nie chciało nawet tego sprawdzić;

- albo portoflio jest extra, ale stawki 2x większe niż my bierzemy od klientów;

Ja oceniam pracowników dość surowo bo od początku chciałem postawić na jakość - ilość była na zpn :). Ale być może robię to zbyt surowo, dlatego chcę wprowadzić te okresy testowe. Klient przed podjęciem decyzji o zleceniu tekstów konkretnej osobie może zapoznać się z jej przykładowymi tekstami (czyli takim mini portfolio), zobaczyć oceny i komentarze na jej temat z poprzednich zleceń itp.

Więc w sposób naturalny ludzie z kiepskimi tekstami czy słabymi ocenami nie będą dostawali zleceń. Wiadomo, że jeśli klient zobaczy przy pracowniku info, że jest na okresie testowym to dokładniej go "prześwietli" zanim mu cokolwiek zleci.

W tym temacie też proszę o jeszcze chwilę cierpliwości. Jest duży plan na rozwój sieci blogów w myślę ciekawy sposób, ale aby to płynnie działało potrzebujemy duże moce przerobowe u copywriterów. Kiedy uporamy się z tym problemem od razu pójdzie info odnosnie blogów, które myślę zadowoli każdego ;). Wcześniej zaprosimy kilka osób do przedpremierowych testów, ale wszystko po kolei.

Tak mnie podkusiło, żeby sobie sprawdzić jakie precle macie w bazie...

Wyszło, że kilka wyleciało z indeksu, ale najciekawsze jest to z waszego opisu:

Cytat
Na chwilę obecną sieć zawiera 100 domen na 100 adresach IP i planujemy sukcesywnie dodawać kolejne domeny.

Chyba celowo brakuje tam słowa różnych pomiędzy 100 a adresach... Co prawda precli jest 120, ale prawie sto stoi na jednym i tym samym IP. Kolejne 10 na innym, kolejne 8 na innym... No ale Wasz zapis jest prawdziwy :)

Śledź odwiedzających Twoją stronę opartą o WordPress -> Pobierz bezpłatnie WP Tao

@mj - dzięki za zwrócenie uwagi. Nasze precle częściowo oberwały przy banach w sierpniu i teraz przy ostatnim polowaniu na regionalki. W pośpiechu były stawiane nowe domeny i robione 301-ki gdzie ustawialiśmy na seohostingach opcje "losowy ip".

Porozdzielamy to ponownie ręcznie, żeby mieć pewność, że każdy precel jest na innym ip.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności