Skocz do zawartości

Transfer domeny

pele

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak często można transferować domenę.

Obecnie mam kilka domen w nazwie ale cena przedłużenia jest za wysoka czy mogę domenę przetransferować tam gdzie jest taniej zapłacić np za przedłużenie o 3 lata i powrotem przenieść do nazwa.

Oczywiscie mozesz sobie transferwac ile chcesz, nawet kilka razy na miesiac. Tylko wez pod uwage, ze jak kupiles domene w nazwa za 1 czy 10zl to zapewne kupiles ja w promocji i zgodnie z jej zasadmi jak dokonujesz transferu to najpierw musisz zaplacic zwykla cene domeny bez promocji.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Jeżeli domena jest w promocji to jej tak łatwo nie przeniesiesz. Ale po co przenosić, przedłużać i znowu przenosić? nie lepiej zostać np. w dropped?

Jak firma bankrutuje to te domeny przejmuje inna firma i nadal jestes wlacicielem. Np. domenami .pl zarzadza NASK jakby ktos zbankrutowal i by nie bylo chetnych na przejecie to pewno by NASK jakis konkurs rozpisal i ktos by to przejal.

Szczegolowo nie wiem, ale juz widzialem jak 2 firmy bankrutowaly i zawsze domeny wtedy byly przekazywane do jakiejs innej i ona wyslala maila, ze teraz u niej sa domeny.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Jak firma bankrutuje to te domeny przejmuje inna firma i nadal jestes wlacicielem. Np. domenami .pl zarzadza NASK jakby ktos zbankrutowal i by nie bylo chetnych na przejecie to pewno by NASK jakis konkurs rozpisal i ktos by to przejal.

Szczegolowo nie wiem, ale juz widzialem jak 2 firmy bankrutowaly i zawsze domeny wtedy byly przekazywane do jakiejs innej i ona wyslala maila, ze teraz u niej sa domeny.

Wielkie dzięki za wyjaśnienie tej kwestii. Zawsze się trochę bałem trzymać domeny w jakiejś firmie krzak w obawie przed tym właśnie problemem. Przez to starałem się mieć domeny w jakiejś poważnej instytucji typu NetArt. Jednak cena przedłużenia polskich domen jest trochę za wysoka, tracę na tym zupełnie niepotrzebnie.

W sumie wszystko zależy od domeny. W przypadku .pl nie ma problemu, transfer jest bezpłatny - możesz przenosić ile chcesz razy. W przypadku globalnych i eu jest gorzej - przy transferze opłacasz przedłużenie domeny obowiązkowo, według stawki firmy DO której przenosisz. Zwykle jest to opisane jako opłata za transfer. Minusem transferu domeny .eu jest obcięcie jej ważności. Nowy rok ważności jest naliczany od dnia transferu.

W przypadku .pl nie ma problemu, transfer jest bezpłatny - możesz przenosić ile chcesz razy.

Ciekawe to, co piszesz, bo mając domenę w o12 chcę ją przenieść (domena z .pl), ale zanim podadzą mi kod, to żądają najpierw opłaty za przedłużenie domeny wg cennika ich firmy.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Obecnie w o12.pl trzymam 3 domeny, w tym jedną kupioną w promocji, a drugą normalnie, ale jeszcze jej nie przedłużałem - więc owszem, zgadzam się, że w tym wypadku trzeba zapłacić, bo regulamin taki punkt zawiera. Ale trzecia domena była przedłużana już dwa razy, nie była kupiona w promocji, a wciąż nie otrzymałem do niej kodu autoryzującego, bo "muszę wykupić ponownie przedłużenie, abym mógł ją przenieść". W regulaminie nie ma słowa o takiej sytuacji - opłaty dodatkowej wymaga jedynie sytuacja, gdy domenę przenosi się po raz pierwszy (o promocji zresztą też nie jest tam ani słowem wspomniane).

Co gorsza, na moje maile dotyczące wyjaśnienia tej sytuacji pozostają bez odpowiedzi.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności