Skocz do zawartości

Filtr, zawirowanie co się dzieje?

-macgyver-

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie kilka stron w sobotę wróciło na swoje pozycje a dzisiaj znowu spadek. Coś się dzieje i trzeba czekać. Szczególnie dostały po du**e stosunkowo młode domeny od niedawna pozycjonowane. Kilka starszych domen, które od długiego czasu zajmowały czołowe pozycje poleciało o kilka oczek w dół.

Każdy ma jakąś swoją teorię ale jedno jest bardzo zauważalne. Idą ciężkie czasy. Filtry się sypią jak z rękawa i nawet trudno konkretnie znaleść powód. Przynajmniej na kilku moich domenach. Z kolei na kilku innych filtr powiedzmy zasłużony za... :) jednak domeny dość stare 2 -3 lata i znalażł się pomocnik do filtra lub nawet kilku pomocników. Finanse wiadmo najbardziej opłacalna tematyka i trzy domeny pozycjonowane na bardzo rentowne keywordy siedziały sobie w topie bardzo długo aż kogoś to cholernie zaczeło w dołku uwierać.

Pomógł więc "filtrowi".

-Pozycjonowanie czarne, pozycjonowanie białe każdy walczy o pozycje ale za sranie sobie na wzajem po kalesonach to trzeba by było poprostu rozstrzeliwać :)

No cóz nie ma co płakać tylko pewnie zabrać się za te "białe witrynki" które pomogły moim "czarnym witrynkom" osiągnąć multitop i poprawić sobie humor :) Skoro teraz takie metody się stosuje to znaczy że za bardzo skupiłem sie na pozycjonowaniu i przeoczyłem "nowe metody zdobywania top 10". Trzeba nadrobić :)

Z tego co zauważyłem bardziej premiowane są wartościowe witryny, pozycjonowane wartościowymi linkami. MFAy linkowane śmieciami lecą na łeb.

Tu miała być sygnatura...

Ja zauważyłem coś przeciwnego, ale to obserwacja tylko na dwóch stronach, więc dość mały zakres porównawczy. Jedna strona, do której prowadzą tylko linki stałe, głównie SEOkatalogi, precle i kilka z mocniejszych witryn, bez SWL-i, itp. poleciała mi poza top 100 na 7 z 8 fraz, które obserwuję (frazy łatwe). Druga strona to postawiony spam z generatora treści - w listopadzie przyłożyłem na niego 10k punktów w Seomatiku, zdjąłem je na początku stycznia - w chwili obecnej do strony nie prowadzi żaden link. Fraza bardzo łatwa, dwuwyrazowa, 7kk wyników, ale nikt się na nią nie pozycjonuje. Strona jest obecnie na 2. miejscu. Co ciekawe, jeden z wyrazów składający się na frazę w ogóle nie występuje na stronie. Google spam zostawiło w topie, a bardziej wartościową witrynę (prawdopodobnie) zafiltrowało.

Myślałem, że to chwilowe wahania wyników w Google, jednak mija prawie miesiąc i nie widzę zmian, mój serwis to stronka typu Q&A, świetnie się pozycjonowała na długi ogonek, ilość fraz jaką tworzyli userzy była niesamowita:)

Najważniejsze w tym wszystkim było to, że serwis posiada tematyczne linki, trochę wpisów w katalogach i brak jakichkolwiek technik uznanych przez Google jako brzydkie.

Site strony trzyma się cały czas na tym samym poziomie, około 40k, najwięcej wejść z Googla jak na ironie, to wejścia userów wpisujących nazwę domeny do wyszukiwarki... Wywaliłem "najpopularniejsze tagi", wywaliłem wszystko co mogło się kojarzyć z DC, i wypełniłem formularz o ponowne rozpatrzenie, czekam, zmian nie widzę i szczerze zaczynam wątpić, że one nastąpią.

Mój przypadek, tak mi się wydaje jest bardzo podobny do dywagacji Grzegorza - https://antyweb.pl/wojny-google-nie-wygra-b...z-farmy-tresci/

Powstaje natomiast pytanie co z serwisami, które przypadkowo podchodzą pod definicje “farmy treści”. Mam tutaj na myśli chociażby serwisy typu Q&A (ask, yahoo answers mahalo itp), których pytania bez żadnej odpowiedzi świetnie indeksowane są przez Google (miliony wpisów) i znajdują się bardzo wysoko w wynikach wyszukiwania (ze względu na formę pytającą).

Rozumiem, że są strony, które mają większą wartość merytoryczną, są dłużej w sieci, więcej linków o większej mocy i jakości, ale wyciąć 99% wyników... Widzę, że w Serpach w większości na frazy na które miałem najwięcej wejść nie znajdują się dobre i merytoryczne treści ale ich generatory - powiem krótko, źle się porobiło :)

Czekam teraz na jakiś cud, serwis dalej rozwijam, pracuje, zachęcam użytkowników do pracy, ale coś czuje, że to już nie ma sensu.

Normalnie pogrom. Już mi ręce opadły :huh: Domena wskakuje na dwa tygodnie i filtr. Zadnych zakazanych technik, delikatne pozycjonowanie unikalna treść i ku-wa filtr. Co to sie dzieje? Czy ja coś googlowi zrobiłem i ma do mnie jakąś prywate? :P

W tym momencie już nie mam pojęcia jak robić żeby nie załapać filtra. Z kilku domen zrobiłem 301 na nowe lekko zmienione odnośniki wszystko niby cacy i pomogło... na 3 tygodnie i filtr. Jeszcze ze dwa dni i zostanie mi tylko jakieś badziewie randkowe na którym gó**o można zarobić.

Koniec świata :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności