Skocz do zawartości

Księgowość online - Co polecacie?

elliot

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, słyszałem o nich sporo dobrego - znajomy ma tam konto od paru lat. Najbardziej podoba mi się opcja automatycznego wysyłania faktur emailem B) - i chyba od razu księgowanie. No i e-deklarację - jak ktoś jest VATowcem, to nie musi latać do US lub płacić za znaczki ;)

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja ze swojej strony mogę polecić INFAKT, korzystam już prawie od roku i jestem zadowolony zarówno z intuicyjnej aplikacji, jak i pomocy profesjonalnych księgowych online. Można albo porozmawiać na chacie albo wysłać maila i w ciągu 15 minut otrzymać odpowiedź. Kilka razy do nich pisałem i zawsze udzielali fachowych porad.

Jakby ktoś był zainteresowany skorzystaniem z INFAKT.pl to zachęcam do rejestracji z linka:

https://www.infakt.pl/polec/infakt/W2UDMlBmAmQFPFUz/link

zarówno polecający jak i osoba która się rejestruje otrzymuje 6 miesięcy gratis.

@elliot księgowość on-line, zdalna czy co tam znajdziesz w ten deseń jest dobra jak nie masz kontroli, jak nie bawisz się w odliczenia, jak nie szukasz oszczędności, wtedy ok, można i tak. Ale jak się gdzieś dupniesz, jak wpadnie Ci kontrola, bo miałeś szczęście i zostałes wylosowany do kontrolki, to zostajesz sam ze sobą i swoimi sprawami księgowymi i kimś z US na karku, a wtedy kto będzie tłumaczył czemu tak a nie tak? ktos przez telefon? Konsultant na czacie? Dobra księgowa to nie tylko osoba, która podpowie co i jak możesz zrobić, ale i osoba, która wie co możesz, a czego nie możesz w tym konkretnym US pod który podlegasz, to w końcu ktoś kto za Ciebie będzie tłumaczył, czemu tak, a nie tak.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Pracuję w agencji interaktywnej 2 lata jako księgowa/kadrowa. Księgowość prowadzę właśnie w serwisie iFirma.pl. System jest w tej chwili mocno zaawansowany (w porównaniu do tego co było około rok temu), że w tej chwili hobbystycznie "uczę się" pozycjonowania, bo mam na to czas.

W działalności gospodarczej gdzie jest jedynie właściciel + 1 pracownik - nie opłaca się wynajmować księgowej. Co innego gdy jest więcej niż 5 pracowników. Sporo więcej papierologii.

Na prawdę, szczerze polecam ifirmę. Jak się czegoś nie wie można popytać. Wchodzi w krew jak alkohol :)

• 2 lata później...

Odświeżam suchara.

Korzysta ktoś z księgowego online? Przesyłanie papierów itp?

Od pewnego czasu moja księgowa zaczęła mnie wqrwiać, wciaż coś marudzi, że faktura za późno, że korekte musi robić (rozliczenie kwartalne WTF?)

Płacę z 550 zł miesięcznie.

Macie jakąś alternatywę? Najlepiej żeby umiał rozliczyć faktury Adwords, Adsens, wiele zagranicznych przy zerowym vacie, itp...

O_o

Ale w księgowości online raczej nie przesyłasz nigdzie dokumentów. Sam musisz wprowadzić faktury/rachunki etc... Tylko, że jak masz sporo tych dokumentów to nie wiem czy takie wprowadzanie nie będzie zbyt czasochłonne. W każdym razie mogę polecić wfirma.pl. InFakt też jest dosyć popularny.

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Ale w księgowości online raczej nie przesyłasz nigdzie dokumentów.

Deklaracje VAT/PIT możesz dać do podpisu dla księgowych z ifirma (wcześniej oczywiście musisz odwiedzić US aby móc upoważnić tych księgowych), którzy następnie przesyłają Twoje dokumenty do US, dlatego jak będziesz trzymał się terminów to praktycznie nie będziesz musiał odwiedzać US

Tak tak, nie skumałem z tym przesyłaniem dokumentów. Faktycznie deklaracje VAT/PIT automatycznie wysyła się do urzędu bezpośrednio z programu.

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

@ szlaf: korzystam od początku działalności z Taxe.pl; to biuro księgowe online i chociaż podstawowe pakiety abonamentowe od dawna przekraczam, to księgowanie dodatkowych dokumentów nie wychodzi drogo. B.dobrze mi się z nimi współpracuje; nikt nie stęka, jak trzeba robić korekty deklaracji, albo odpowiadać na pytania. Jakbyś chciał coś wiedzieć, możesz pisać PW.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Ale w księgowości online raczej nie przesyłasz nigdzie dokumentów. Sam musisz wprowadzić faktury/rachunki etc.

Nie.

Wygląda to tak. Mam od 2 albo 3 lat konto w ifirma.pl

Wystawiając faktury one "same" wprowadzają się do systemu księgowego. Do 5 następnego miesiaca dostarczasz dokumenty kosztowe, przelewy do zus itd. itp.

Na podstawie tych dokumentów księgowa rozlicza.

Potem dostajesz od niej papiery i sobie drukujesz kolejne strony książki.

Ot cała filozofia.

Przy jednoosobowej firmie trudno będzie znaleźć lepsza ofertę niż księgowość internetowa.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Ale w księgowości online raczej nie przesyłasz nigdzie dokumentów. Sam musisz wprowadzić faktury/rachunki etc.

Nie.

Wygląda to tak. Mam od 2 albo 3 lat konto w ifirma.pl

Ja mam w wfirma.pl i wygląda to trochę inaczej. Oczywiście faktury sprzedaży tak jak pisałeś - wystawiam FV więc ona już z automatu pojawia się w systemie. Kosztowe wprowadzam sam wybierając odpowiedni rodzaj wydatku. A jak nie wiem jak zaklasyfikować to pytam pomocy technicznej;) No a z końcem miesiąca system generuje odpowiednie deklaracje. Ja tylko po opłaceniu składek/podatku (bleeeeee) klikam ROZLICZ i ewentualnie wysyłam deklarację (VAT) bezpośrednio z panelu do Urzędu. Ale widzę, że w ifirma też chyba jest analogiczny pakiet (za niecałe 40 zł). A ten, o którym mówisz to chyba pakiet BIURO RACHUNKOWE tak?

A ten, o którym mówisz to chyba pakiet BIURO RACHUNKOWE tak?

tak, ale oni ponoszą odpowiedzialność zgodnie z podpisaną umową jak u żywej księgowej :)

ja tylko daję dokumenty i księgowa sama księguje jak uważa

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności