Skocz do zawartości

Klient nie wywiązuje się z płatności

janekszeryf

Rekomendowane odpowiedzi

Podpinam się pod temat,

w jaki sposób radzicie sobie z klientami, którzy nigdy nie płacą w terminie?

w moim przypadku mam około 40 klientów, średnio po 300zł miesięcznie, terminy płatności po 14-21 dni a i tak zawsze jest opóźnienie, z tego powodu często jestem na granicy płynności. Upierdliwe jest wysyłanie wezwań do zapłaty, krd i komornicy też odpadają, bo dla takich pojedynczych kwot to trochę śmieszne.

US i ZUS nie poczeka i od razu są odsetki karne.

wezwania do zapłaty - potem sąd.

A żeby nie być na granicy płynności to po prostu wydawaj mniej niż zarabiasz. Posiadanie kapitału na mniej niż 3msc działalności firmy to samobójstwo - nie

obsłużysz większego klienta - nie zwiększysz zatrudnienia pod większe zlecenie itd.

(po za wyjątkiem firm produkcyjnych czy handlowych obracających czasami towarem powyżej wartości firmy - ale wtedy są odpowiednie linie kredytowe).

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Udało się

Awaryjnie stawiane, jeszcze sporo pracy wymaga, ale najważniejsza jest treść i załączone pliki.

przedsądowe wezwanie do zapłaty, pozew do sądu i objaśnienie.

ędżoj

Strony internetowe Gorzów

Nieuczciwy kontrahent? Nie wiesz jak napisać wezwanie do zapłaty? daj znać na prv, prawnik zrobi to za Ciebie.

Darmowy katalog stron

@Oliusz - przeczytałem cały Twój artykuł i jedna rzecz mnie tam uderzyła - aby wniosek w trybie nakazowym został rozpatrzony, klient musi oficjalnie przyznać się do tego, że ma dług. Tylko, jak to zrobić jeżeli nie ma z nim żadnego kontaktu?

1. Bo rozumiem że oficjalne przyznanie się to chodzi o to, że klient na piśmie podaje że jest winny tyle a tyle i że zamierza to spłacić w takim a takim terminie? Jeżeli klient nie ma zamiaru wcale tego spłacać to wyegzekwowanie takiego przyznania się jest niemożliwe.

2. Z czym wiąże się postępowanie upominawcze, bo tego nie napisałeś w swoim artykule? Rozumiem, że jeżeli klient nie uznaje swojego długu, to wtedy będzie postępowanie upominawcze, ale co mi to daje i z czym się to wiąże?

3. Jakie są koszta i różnice postępowania w trybie nakazowym, upominawczym i zwykłym?

Twój artykuł wiele mi rozjaśnił, ale ma też kilka luk które wymieniłem powyżej. W praktyce bazując na Twoim artykule nadal nie wiem co powinienem zrobić jeżeli klient zachowuje się tak jak to pisze autor tego wątku.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Blog jest mojej żony, a nie mój.

Co do twoich pytań, to na blogu masz odpowiedzi, chyba wyczrpującą Twoje pytania.

Pozdrawiam

Strony internetowe Gorzów

Nieuczciwy kontrahent? Nie wiesz jak napisać wezwanie do zapłaty? daj znać na prv, prawnik zrobi to za Ciebie.

Darmowy katalog stron

Sorry za post pod postem, ale klient otrzymał wezwanie do zapłaty, nie uregulował jej, wobec tego chcę sprawę skierować do sądu, tutaj moje pytanie do was, co muszę dostarczyć do sądu jakie dokumenty np. raporty z pozycji, faktury, jak ogólnie przedstawić sytuacje, bo wątpię żeby sąd wiedział co to pozycjonowanie, będę wdzięczny za pomoc.

Wszystko co masz w formie papierowej lub elektronicznej:

umowa, faktury, raporty z pozycji, wezwanie do zapłaty z dokumentem potwierdzającym nadanie (najlepiej wysłać polecony z potwierdzeniem odbioru), całość korespondencji pocztowej/e-mailowej z klientem dotyczącej kwestii niezapłaconych faktur.

02-468x90.gif

najlepiej idź z tym do papugi, to jest sąd gospodarczy i takie sprawy szybciutko się odbywają, najgorzej jak koleś złoży później sprzeciw to wtedy normlanie odbywa się rozprawa sądowa, ja aktualnie przez taką opcję przechodzę, sprawa 1 szybciutko się odbywa w posiedzeniu niejawnym, ale w ciągu tam x dni od sprawy można złożyć sprzeciw i koleś mi to zrobił i teraz normalnie jest sprawa w trybie gospodarczym, z zeznaniami itp ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności