Skocz do zawartości

Im więcej linków, tym niższe pozycje...

Wojt26

Rekomendowane odpowiedzi

Taki problem, poycjonuje dwie strony na identyczne frazy - nowe domeny, mają ok 3 miesięcy.

Pierwsza (nazwijmy ją strona A: delikatnie dopalana z SWL statycznego (dosłownie 2 linki dziennie),

Druga (strona B ) linkowana odrobinę mocniej ale bez żadnej przesady, stałe linki również w całych serwisach (SWL).

Efekt... od ok. 2 tygodni strona B zaczęła tracić stopniowo pozycje. Doszło nawet do tego, że zrównała sie niemal ze strona A, która to pozycjonowana jest bardzo słabo.

Mimo dokładania co jakiś czas mocniejszego linka, od ok 1,5 miesiąca nie widać było aby strona B pięła sie w wynikach.

Czy macie jakiś pomysł na usprawiedliwienie delikatnego spadku (i jednoczesnie braku wzrostu) mimo dokładania kolejnych linków co jakiś czas?

• Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Raczej ani FSB ani konkurencja.

Też od jakiegoś czasu obserwuję takie zachowania dziwne, a nie korzystam z swli.

Dodanie kilku linków (paru sztuk) powoduje spadek, zbyt wiele razy to zauważałem, by mógł być to przypadek.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Czy macie jakiś pomysł na usprawiedliwienie delikatnego spadku (i jednoczesnie braku wzrostu) mimo dokładania kolejnych linków co jakiś czas?

Najprawdopodobniej strony, na których pojawiają się nowe linki są bezwartościowe, z uwagi na kilka(naście) innych linków wychodzących obok twojego.

Dodanie kilku linków (paru sztuk) powoduje spadek, zbyt wiele razy to zauważałem, by mógł być to przypadek.

A linkowałeś wyłącznie jednym anchorem?

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

A czy aby przypadkiem ten link na cały serwis nie był z pozycjonowaną frazą? Już od dłuższego czasu tak się dzieje, że dodanie linku z pozycjonowaną frazą na cały serwis często powoduje spadki.

Co masz na myśl przez "dodanie linku na cały serwis"?

Do strony głównej, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Linki są zróżnicowane, kilka różnych fraz.

Strony nie są całkiem słabe, są to często witryny ok. Pr=3 z ograniczoną ilością linków wychodzących.

Wiadomo, że linki dodawane w całych serwisach (widoczne na każdej podstronie) są najczęściej właśnie pozycjonowanymi frazami.

Jak się dobrze zastanowię, podobna sytuację mam w przypadku jeszcze jednego serwisu.

Powoli się zastanawiam, czy w ogóle warto dalej linkować :P.

To zależy ponieważ jak linkujesz nowiutką domenę to możliwe że będzie jej pozycja spadać przy dopalaniu coraz to większą ilością linków ale przy starych domenach z historią i PR to raczej nie jest możliwe :)

Skuteczne i sprawdzone pozycjonowanie stron metodami wyłącznie white seo. Dobrej jakości polski ekogroszek z KWK Juliusz. Klimatyzacja i wentylacja liderseo.de

Zwróćcie uwagę, że strony linkowane są naprawde ostrożnie. Co prawda użyty został tutaj swl, jednak są to tylko linki statyczne.

Jeżeli całe 'dopalenie' polega na 2-3 linkach dziennie gdzieś na podstronach różnych witryn oraz raz na 2 tygodnie mocniejszy link w całym serwisie, do tego frazy zróżnicowane, to tutaj nie ma żadnego przegięcia w zakresie linkowania nawet w przypadku nowych domen.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to rzeczywiście niska ocena przez G stron, z których pochodza linki. Jednak gdyby tak było, to wiekszość swli po prostu nie miałaby prawa istnieć. A jak wiemy są i mają sie dobrze.

Mozliwe działania, to chyba jedynie postaranie się o mocniejsze linki spoza swl i czekanie...

Ja zauważyłem coś takiego:

Mam serwis allepremium.pl. Domena z wakacji 2010. zrobiłem tam templatkę i nadal robię oskryptowanie. Wrzuciłem trochę treści i pozycjonuję. Po wszystkie frazy kont premium jakie będę oferował + najważniejsze "rapidshare".

Na początku dodawałem ręcznie do katalogów, anchory "rapidshare" i pozostałe usługi. Pod frazą "rapidshare" była nawet na 9 miejscu. Od października leci regularnie gotlink + precle i katalogi puszczane z publikera.

Pod frazą "rapidshare" spada domena o ok. 3 oczka tygodniowo.

Przyczyny? Przyrost linków niewartościowych które wpłynęły na ilość ale nie na jakość czy może brak dodawanego contentu?

Ja po tych większych zmianach w Google, które miały miejsce kilka miesięcy temu przekonuje się coraz bardziej, że skończyły się drogi na skróty. Żeby była jasność, do niedawna byłem wielkim zwolennikiem SWL, w szczególności statycznego z unikalnym contentem (linkme elite i statlink). Teraz widzę, na przykładzie wielu domen, które pozycjonuje tymi systemami od dawna, że mam ogromne spadki, w tym nawet spadki PR do zera. Innym przykładem jest serwis, który pozycjonuje od równo roku w sposób bardzo ostrożny: ręczne katalogowanie z unikalnymi opisami tylko w katalogach PR=/większy 3. Kilka wpisów w dobrych preclach, kilka zaplecz na ogólnodostępnych blogach (z unikalnym, tematycznym contentem) i stopki w tematycznych i lepszych nie tematycznych forach. Efekt - powoli ale mam stabilne top10 na trudną frazę i jeszcze duże, naprawdę duże pole do pozyskiwania linków.

I naprawdę dochodzę do wniosku, że linkowanie z systemów nie ma sensu, co żeby była jasność mnie mocno martwi. Nie wiem jak jest z tą nową wersją linkme elite z linkami w treści. Może ktoś się wypowie bo "stare" elite losuje już z takich śmieci, że nie sposób się nie dziwić o braku skuteczności. Gorzej ze statlinkiem bo tam trochę wartościowych stron jest ale mocy też już mi żadnej nie przekazuje.

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności