Skocz do zawartości

Im więcej linków, tym niższe pozycje...

Wojt26

Rekomendowane odpowiedzi

mwrona Google zwraca coraz większą uwagę na inne czynniki poza linkami. Lepszy jest zdecydowanie post Gregi niż kogoś, kto odpowiada na większość pytań nie wnosząc niczego sensownego do dyskusji. Akurat może dzięki tej wypowiedzi ludzie początkujący w pozycjonowaniu nie będą wierzyć w to, że wystarczy założyć konto na pierwszym lepszym SWLu i dopalić swoją stronę.

A co wnosi do dyskusji tamten post, że się wtrącę?

Jeśli ktoś chce założyć konto w swl to niech zakłada i dopali swoją stronę, czasem to wystarczy, czasem nie. Dopóki ktoś początkujący nie dopala czyjejś strony, jest ok. Wracając jednak do tematu - twierdzenia "google zwraca większą uwagę na to, a mniejszą na tamto" bez żadnych argumentów i przez osobę z 40 postami na karku robią więcej zamieszania niż posty "nic nie wnoszące".

Pytanie jest proste - czy przez syfiaste linki można zaszkodzić stronie, czy mają one zerową wartość, czy jednak coś dają? Odpowiedź nie jest taka prosta.

Może przyczyna to bany na marne katalogi i mimo linkowania spadek ilości bl ?

• Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

gibki strasznie się obruszyłeś. ok. sorki za off-top. w sumie mój post faktycznie niczego nie wniósł. Żeby ten wniósł coś nowego dorzucam moją opinię:.

Na części pozycjonowanych przeze mnie stron pojawiły się spadki w okolicach 2-3 marca. Założyłem, że na zapleczach poleciały bany, jednak całe szczęscie tak się nie stało.

Zacząłem ostro linkować z innych zaplecz przez większość marca. Stronki praktycznie nie drgneły z miejsca a nawet kilka regularnie co kilka dni spadało po parę oczek w wynikach. Po ponad 2 tygodniach praktycznie zatrzymałem przyrost nowych linków. Zacząłem wzmacniać linki, które zdobyłem w przeciągu dwóch tygodni i stare linki z innych stron zapleczowych. Jednocześnie uzupełniłem lub poważnie zmodyfikowałem treść na stronach, które zanotowały spadek (część klientów miała na stronie akapity zerżnięte żywcem od konkurencji, czego wcześniej nie zauważyłem). Po kolejnych dwóch tygodniach 70% stron wróciła na swoje miejsca lub wskoczyła nawet wyżej. Reszta pomału pnie się w górę. Jakie z tego wnioski?

1. Sądzę, że zaplecza i wszystkie inne strony na których znajdują się nasze linki, mimo tego, że w większości są dość mocne jakimś cudem przekazują mniej mocy na konkretne artykuły, które zyskują na mocy dopiero po podlinkowaniu.

2. Gugiel zaczął dawać więcej punktów za kontent i jeżeli ten czynnik jest bardzo kiepsko przygotowany, obojętnie co będziemy robić i jak pozycjonować stronę, będzie spadać w wynikach.

Dlatego linki z Seokatalogów i innych stron przekazują znacznie mniejszą moc. Spadki pojawiają się regularnie, ponieważ Gugiel może przeliczać moc kierowaną z poszczególnych stron jakimiś etapami i link po linku tracąc na mocy przekłada się na regularny spadek pozycji. Skupcie się na dopaleniu istniejących wpisów i poprawcie optymalizację strony oraz kontent na niej a pozycja zacznie iść w górę.

To oczywiście moja opinia i być może nie wszyscy się z nią zgodzą. u mnie się sprawdza i jest poparta konkretnymi testami na około 30-40 pozycjonowanych stronach, które zanotowały w ostatnim czasie spadki.

Kilka z tych stron niestety poleciało w wynikach i nie chce wrócić. Cały czas nad nimi pracuję. Jeżeli pojawią się jakieś nowe wnioski z pewnością się nimi z Wami podzielę.

....twierdzenia "google zwraca większą uwagę na to, a mniejszą na tamto" bez żadnych argumentów i przez osobę z 40 postami na karku robią więcej zamieszania niż posty "nic nie wnoszące".
Czy ilośc postów świadczy o wiedzy danej osoby ? ;)
Zdradziłeś nam sekret o którym nikt wcześniej nie wiedział. Google docenia wartościową treść i walczy z SWLami. Może odkryjesz jeszcze rąbka tajemnicy i napiszesz że warto zdobywać linki naturalne ? ;)
Twoją ironiczną wypowiedź nie będę komentował, gdyż odnoszę wrażenie iż nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Google nie musi walczyć z SWL, wystarczy że zna wartość strony linkującej i kilka jeszcze innych "drobnostek" ;)

Pisałeś "...Google docenia wartościową treść...". Raczysz mi wytłumaczyć jak algorytm w/g Ciebie rozróżnia wartościową treść od tej mniej wartościowej ?

Bo kolejne wrażenie jakie odnosze to iż powołujesz się na coś o czym nie masz za wiele pojęcia. W sumie to nie wrażenie, to pewność B)

Oczywiście że liczba postów o niczym nie świadczy. Tylko jeśli rzucasz ogólniki, to przynajmniej poprzyj je przykładem, jakoś uzasadnij. I nie odbieraj mojego posta jako atak, tylko weź pod uwagę, że wypowiadasz się na temat podstawowej kwestii, a hasła typu linki to nie wszystko, google bierze pod uwagę inne czynniki itp to, hmm, w zasadzie nie wiem, czemu taka wypowiedź ma służyć. Piszesz to dla początkujących? Wyjaśniłeś coś? Nie. Tylko o to sie spinam :)

Google po prostu korzysta dodatkowo z kilku nowych "factorów" o których w tym temacie ani raz nikt nie wspomniał.
Nowy silnik google skutecznie przesiewa swl-e
Skutecznie ocenia wartość linku na podstawie wielu czynników,
obniżono natomiast wagę anchora w url-u/domenie, ale to tylko malutka część zmian
Nowy algo jest tak zaprojektowany

Spoko, masa "konkretów", pewników. A może jakiś przykład? A jeśli wiesz, ale nie powiesz, to po co to piszesz?

Ogólnie na przestrzeni ostatnich lat można zauważyć, że Google ma taką tendencje ciągłego ulepszania tego co jest już wcześniej dobre, i te ulepszenia nie koniecznie zawsze wychodzą na dobre. Ciągle coś grzebią i zmieniają i jest coraz więcej wyników z d..y - im bardzie algorytm skomplikowany tym więcej błędów będzie popełniał.

• 2 miesiące temu...

czy ktoś jeszcze odczuwa przy niektórych frazach takie "działanie" ? albo odczuwał, ale znalazł receptę na to zjawisko ? a może ktoś przeanalizował dokładniej i doszedł do wniosku, że inne czynniki sprawiają iż wydaje się, że strona spada pomimo dodawania linków ?

Po tym co dzieje się od marca cięzko jakiekolwiek wnioski wyciągnąć. Dla przykładu domena która w marcu poleciała o sredni 60 pozycji w dół teraz dostał pr 5 z 0 . Inna która od lat siedziała na randki randka w top 10 dostała dodatkowe linki ale na te dwa słowa kluczowe poleciała w piz...du. Jak kiedyś można było coś zakładać przy jakichśdziałaniach tak teraz to dopiero zaczeła się ruletka. A wracając do tematu to co wydaje mi się że zauważyłem to linki właśnie z katalogów w ostatnim okresie mogą obniżać pozycję (moje odczucie)

A wracając do tematu to co wydaje mi się że zauważyłem to linki właśnie z katalogów w ostatnim okresie mogą obniżać pozycję (moje odczucie)

ja nie zauważyłem tego - jeśli tak by było to linkowanie konkurencji ze słabych katalogów byłoby bardzo pożądaną usługą na PiO :) Rzeczywiście czasami algorytm może coś źle przeliczyc ale docelowo algorytm Google robiąc małe zamieszanie ale nie moze szkodzić docelowej stronie, słabymi linkami. To byłby gwóźdź do trumny wyszukiwarki. Ignorować linki może ale karać za nie raczej nie

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Cóż, najgorsze jest to, że na prostsze frazy obecnie google ustawia syfiaste wpisy z katalogów na całe top10, a nie stronę docelową, oczywiście zawsze tak było (jednak nie na taką skalę), ale w ostatnich czasach co obserwuję, nie jest już wcale fajne.

No i fakt faktem, trzeba poczekać sporo na przekazanie mocy.

A pozycje nie lecą może w dół przez katalogi, konkurencja linkuje mocniej czy coś, lepsza optymalizacja itd. wahania google (różne DC), jednakże wiele fraz nie da się już w taki sposób wybić katalogami, przynajmniej tymi co są, one już chyba przekazują moc, jeden raz na 1000 wpisów.

A pozycje nie lecą może w dół przez katalogi, konkurencja linkuje mocniej czy coś, lepsza optymalizacja itd. wahania google (różne DC)

ja piszę o takim przypadku że obserwuję od dajmy na to miesiąca około frazę na pozycjach 11-13 i chcę lekko ją podbić. dodaję więc około 5-10 linków na subiektywnie rzecz biorąc dobrych stronach i zaraz potem strona spada mi na 20-30 pozycję. Kicha :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności