Skocz do zawartości

Rozszerzenie domeny - aktualizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum jest trochę wpisów na temat najlepszego rozszerzenia dla domen zapleczowych (w tym jedna w bardzo starym przyklejonym temacie), jednak trudno znaleźć jakieś aktualne i rzetelne wiadomości. Poniżej wklejam kilka pytań na ten temat i liczę na to, że odezwą się te osoby, które dobrze znają się na rzeczy.

1. Czy domena .PL nadal uważana jest za najmocniejszą z punktu widzenia pozycjonowania?

2. Czy zaraz po niej są domeny regionalne i funkcjonalne .PL (np. nazwa.warszawa.pl, nazwa.net.pl)?

3. Co z domeną .EU, która geograficznie też odpowiada naszej lokalizacji?

4. I na koniec pytanie o subdomeny - czy pozycjonują się dużo gorzej niż domeny główne czy tylko nieznacznie gorzej?

1. A była kiedykolwiek tak postrzegana? Wg. mnie nie była i nie jest.

2. Regionalne i funkcjonalne nie są gorzej traktowane od innych. Regionalki, krajowe, globalny, funkcjonalne - wszystkie według mnie są traktowane tak samo. Nie dotyczy to wyjątków jak domen *tk, *co.cc itp.

3. EU. traktowana jak każda inna,. Domena nie ma wpływu na geolokalizacje.

4. W ogóle nie muszą się gorzej pozycjonować. Chociaż to trochę pytanie względne. Są sytuacje, kiedy może być gorzej np. w momencie gdy na domenie są jakieś zafiltrowane śmieci. Mam jedną bardzo fajną 3 literówkę, w której stawiałem kiedyś przez głupotę katalogi i inne śmieci pod swl. Szkoda, bo teraz żeby zaindeksować jakiś ambitniejszy serwis w tej fajnej domenie musze sie niezle namęczyć,a co dopiero wypozycjonowac na jakieś sensowne pozycje. Google te domenę i wszyskie subdomeny traktuje po prostu teraz z jakimś dużym dystansem.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Ad 1) W jednym z przyklejonych wątków w dziale "Dla początkujących" jest takie zdanie: "kupujesz domenę (najlepiej ze słowami kluczowymi w treści, dobrze, jeżeli z .pl". Temat jest z 2005 roku, więc miał prawo się przedawnić :P

Ad 4) Pomijam już ryzyko związane ze złapaniem bana na domenie głównej, ale całe zaplecze postawione na subdomenach jednej domeny to chyba jeszcze gorzej niż całe zaplecze na jednym IP? A tak przy okazji - czy ban na subdomenie aaa.domena.pl ma jakikolwiek wpływ na subdomenę bbb.domena.pl?

Słowa kluczowe w nazwie domeny się nie przedawniły ;] W mojej ocenie nie ma różnicy dla wyszukiwarek jaka to jest domena ale jest za to różnica w postrzeganiu przez ludzi. Jak ktoś kupuje PL to masz większą pewność np. przy katalogach, że nie zniknie on tak szybko z sieci niż domena regionalna. Domeny regionalne są dużo tańsze i zazwyczaj stawiane jest na nich zaplecze.

Ban na jedną subdomenę nie ma wpływu na drugą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności