Skocz do zawartości

Z jakiego antywirusa korzystacie ?

ArTh00r

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż kiedyś tylko wszedłem na strone jasio [pl]. Sklep odzieżowy shackowany- ściągały mi się wirusy. Więc teoria mądrego korzystania z internetu nie sprawdza się zawsze

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
... nie sprawdza się zawsze

Nie ma bezpiecznego korzystania z internetu gdy programy których używasz do jego przeglądania posiadają luki.

Wystarczy nieaktualna wersja Adobe Flash / Adobe Reader / Quick Time czy innego popularnego programu czy rozszerzenia,

a odwiedzenie zwykłej strony ( np. Pajacyk.pl który przez kilkanaście godzin infekował użytkowników, nawet PiO jednego dnia )

i bez żadnego klikania można złapać wirusa, często nie mając o tym zielonego pojęcia!

Programy antywirusowe są o tyle dobre w takich wypadkach, że nawet gdy coś będzie mogło wykorzystać lukę,

w jeszcze nie zaktualizowanym oprogramowaniu to sygnatury rozpoznają zagrożenie i uchronią system.

Aktualnie antywirusy aktualizują bazy nawet kilka razy dziennie,

wybierając program firmy która błyskawicznie reaguje na nowe zagrożenia możemy uchronić swoje dane i często pieniądze.

Skraca to maksymalnie okres, w którym system jest narażony na nowe, nie znane jeszcze wirusy/trojany/malware.

Atakowane są głównie najpopularniejsze rozwiązania ze względu na potencjalny zasięg infekcji, stąd np. Linux / Mac

jest podatny na mniejszą ilość zagrożeń.

Metody infekcji zmieniają się tak szybko jak ewoluuje technologia i rozwijają się systemy. Kiedyś wystarczyło nie uruchamiać nieznanych programów,

teraz można podłączyć nieaktualny system Windows do sieci i w mgnieniu oka zostać zainfekowanym.

Comodo Internet Security Premium - w jednym antywirus + firewall, szybciutko chodzi, praktyczny interfejs, dla niego porzuciłem Avasta w którym nie spodobał mi się ostatni upgrade programu, który zabił to co podobało mi się w poprzedniej - praktyczność

Co do skuteczności JEDEN KIJ, w jednym teście czytam, że ok żeby na innym portalu przeczytać zgoła odmienne recenzje

:( pieprz.ny marketing

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności