Skocz do zawartości

zmiana domeny-jak to wpłynie na pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zmieniłem domenę, mającjuż inną całkiem wypozycjonowaną. Oczywiście ze starego serwera z starą domeną wszystko usunąłem tylko zostawiłem przekierowanie 301 na nową domenę. Czy przekierowanie ma jakieś znaczenie w pozycjonowaniu, czy odzyskam moje stare linki (prowadzące na stary adres)? Jeśli nie to co mam robić? Od samego zera, czy jest jakiś inny sposób? Może lepiej usunąc ta nową i próbować "ratować" tą starą (nie ma jej w googlach od paru dni, ale zostały podstrony), a może lepiej jeśli nie będę robił 301 tylko dwie strony o tej samej treści (choć to jest raczej zły pomysł).

Gry, sprzęt, recenzje i poradniki Zagryzacz.pl - blog o multimediach i technologii

Oczywiście ze starego serwera z starą domeną wszystko usunąłem tylko zostawiłem przekierowanie 301 na nową domenę.

Przekierowałeś wszystkie adresy na ich nowe odpowiedniki czy wszystko na stronę główną nowej domeny?

301 będzie przekazywać swoją moc nowej domenie (nie całą, ale większość) tak długo jak przekierowanie będzie prowadziło na nowy adres. Linki będą nadal prowadziły do starej domeny, ale dzięki 301 będą wzmacniały nowy adres. Pozycje też przejdą na nowy adres.

Tak jak Lexy zauważyła dobrą praktyką jest też przekierowanie nie tylko str głównej, a również starych podstron na ich nowe odpowiedniki.

Jeśli myślisz o utrzymaniu dwóch adresów to też jest to dobry pomysł, jednak pod warunkiem, że będą to dwie inne strony, duplikowanie treści mija się z celem.

Oczywiście ze starego serwera z starą domeną wszystko usunąłem tylko zostawiłem przekierowanie 301 na nową domenę.

Przekierowałeś wszystkie adresy na ich nowe odpowiedniki czy wszystko na stronę główną nowej domeny?

w htaccess wpisałem to:

RewriteEngine On

RewriteRule ^(.*)$ https://www.mójadres.pl/$1 [R=301,L]

Nie wiem czy to jest tylko na stronę główną. Wiem, że link na stronę główną ze starej domeny zniknał, a nowy adres prowadzący na stronę główną ma kiepską pozycje (już od paru dni).

Gry, sprzęt, recenzje i poradniki Zagryzacz.pl - blog o multimediach i technologii

Nie wiem czy to jest tylko na stronę główną.

Z takim zapisem wszystko ze starego adresu przekierowujesz na główny adres nowej domeny.

Wiem, że link na stronę główną ze starej domeny zniknał, a nowy adres prowadzący na stronę główną ma kiepską pozycje (już od paru dni).

Po pierwsze, 301 nie zawsze przekazuje pełną moc, po drugie trzeba na efekt chwile poczekać.

Same przekierowanie nic nie da, linkuj nową domenę.

Jeżeli byłby to duży serwis to przydałoby się pojedyncze przekierowania ze starych podstron na nowe.

Pozdrawiam

Zauważyłem dziwne zjawisko. Jak już mówiłem w google zostały jeszcze "niedobitki" z podstron starej domeny. Gdy kliknę na jedno z nich to wyskakuje ta sama podstrona tylko na nowej domenie, a mówiliście, że to będzie przekierowywać tylko na stronę główną. Jak to jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności