Skocz do zawartości

Google wyświetla wyniki dla innego słowa niż podane w zapytaniu

jokrasa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Proszę mi coś zasugerować. jakie mogę podjąć działania w związku z nietypową sytuacją.

Otóż.

Wyszukując frazę sunchez , Goole wyświetla mi wyniki dotyczące słowa sanchez.

Mimo, że strona www. sunchez jest wstępnie pozycjonowana na to słowo, które dla klienta jest numerem jeden i to na tym w dużej mierze mu zależy.

Pisałem do google, ale nie dostałem odpowiedzi.

Czy muszę brać się również za pozycjonowanie słowa sanchez ?

Podobny przypadek jest na altavista.

Poprawnie zaś tylko wp

Pozdrawiam.

To tylko moje przypuszczenia. Powodem tej sytuacji jest większa popularność słowa "sanchez". Algo Google uznaje, że zrobiłeś literówkę i podaje wyniki dla popularniejszego słowa. Taka sytuacja będzie występowała do czasu aż słowo "sunchez" stanie się popularniejsze.

Wg statystyka AdWords przy ścisłym dopasowaniu i dla Polski:

sanchez - 40500

sunchez - 58

Ale oczywiście mogę się mylić :(

Kolega Nowywseo już właściwie napisał o co chodzi. Ja dodam tylko tyle, że nie chodzi tutaj raczej o proporcje jednego słowa względem drugiego, tylko ogólnie o popularność słowa "sunchez", które do tej pory jak widać nie występowało w sieci. No niestety, skoro taką nazwę wybrał sobie klient, to masz dodatkową robotę w postaci podlinkowania słowa "sunchez". Zazwyczaj nazwa firmy wskakuje na TOP1 niejako automatycznie, a tutaj będziesz miał trochę pracy aby tak się stało. Niestety nie wiem ile linków i jakich trzeba dodać, aby Google przestał podpowiadać, że może chodzi o "Sanchez". Chyba jeszcze nikt tutaj nie robił takich testów, dlatego musisz linkować i obserwować co się dzieje. Zadbaj też o resztę zabiegów SEO tj. dodanie strony do GWT, dodanie mapy strony, dodanie do DMOZ itp.

PS. Jeden z moich klientów miał taką właśnie upierdliwą sytuację, że nazwa firmy była bardzo podobna do innego popularnego słowa w branży. Przez to po wpisaniu nazwy firmy pojawiało się zupełnie co innego. Dopiero po kilkunastu tygodniach pozycjonowania sytuacja się poprawiła tzn. znikła podpowiedź Google. Ciekawostka - zmiana zaszła tylko w Google.pl, w innych wersjach językowych Googla nadal podpowiada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności