Skocz do zawartości

Male pytanie...

Bucz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio znalazlem w swoich logacha apache'a takie linijki:

[Fri May 14 12:51:55 2004] [error] [client 64.68.82.58] File does not exist: c:/www/robots.txt

[Fri May 14 12:51:59 2004] [error] [client 64.68.82.58] Directory index forbidden by rule: c:/www/

Faktycznie nie mialem w katalogu ze stronami pliku robots.txt. a czytanie katalogow jest zabronione przez odpowiednie regulki. Strona po tej wizycie bota nie ostala zaindeksowana, i tu mam pytanie, czy ktorys z tych bledow mogl miec na to wplyw, czy to raczej przypadek?

Z tego co napisales wnioskuje ze nie utworzyles pliku robots.txt... szkoda.

To taka mala nawigacja tworzona przez Ciebie dla robota..

Daje 90% ze to wlasnie przez to rowniez nie indeksuje tego co chcesz.

Jesli potrzebujesz wiedziec jak to wyglada,

# robots.txt for https://chudkiewicz.com

User-agent: * // co pozwala wesjc wszystkim robotom

Disallow: /stat // nie pozwala zagladac do katalogu stat

noarchive // nie archiwizuje

fotoblog

Prawde mowiac doczytalem sobie juz wczesniej o funkcji i formacie pliku robots.txt ale i tak dzieki za odpowiedz :-) Pytanie moje powinno brzmiec raczej: czy google jest na tyle "kulturalny" ze jak brakuje pliku robots.txt to wogole nie probuje indeksowac strony? I czy brak mozliwosci czytania katalogow jest jakas przeszkoda? (wszak robot porusza sie teoretycznie po linkach znalezionych w dokumencie)

Powiem Ci tak, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś utworzył

ten plik. Złego się nic nie stanie.. a sumienie będziesz miał czyste,

ze postepujesz zgodnie z zasadami.

Jeśli chodzi o to czy brak tego dyskfalifikuje indeksowanie stron,

to nie zgodze się do konca, znam wiele stron o wysokich pozycjach,

bez tego pliku.

fotoblog

Ostatnio znalazlem w swoich logacha apache'a takie linijki:

[Fri May 14 12:51:55 2004] [error] [client 64.68.82.58] File does not exist: c:/www/robots.txt

[Fri May 14 12:51:59 2004] [error] [client 64.68.82.58] Directory index forbidden by rule: c:/www/

Faktycznie nie mialem w katalogu ze stronami pliku robots.txt. a czytanie katalogow jest zabronione przez odpowiednie regulki. Strona po tej wizycie bota nie ostala zaindeksowana, i tu mam pytanie, czy ktorys z tych bledow mogl miec na to wplyw, czy to raczej przypadek?

Nie wydaje mi się, aby to wogóle miało związek z robots.txt. Zobacz na drugą linijkę z logów "Directory index forbidden by rule: c:/www/" - tutaj chciał się dostać do twojego www, ale nie mógł.

Wszystko jest poprawnie, na początku bot sprawdza czy nie jest zabroniony w robots.txt i jeżeli nie jest to idzie dalej, ale był zabroniony dalej.

Jeżeli nie ma pliku robots.txt, roboty domyślnie skanują całą zawartość strony.

Poprawna konfiguracja tego pliku jest najskuteczniejszym sposobem (prawie 100%) na określenie tego, co ma być skanowane.

Mówi się, że roboty Google sczytują ten plik podczas pierwszego wejścia danej doby (o ile wchodzą przynajmniej kilka razy danego dnia) - zresztą częstotliwość sczytywania tego pliku można sprawdzić w logach serwera.

Wszystko jest poprawnie, na początku bot sprawdza czy nie jest zabroniony w robots.txt i jeżeli nie jest to idzie dalej, ale był zabroniony dalej.

No wlasnie i tu nasuwa sie pytanie, czy to ze bylo zabronione mialo wplyw na to ze nie zaindeksowal? Przeciez powinien teoretycznie sprobowac najpierw otworzyc strone index.html|.htm|.php i potem "odwiedzac" podstrony z linkow na stronie glownej. Po co mu dostep do odczytywania katalogu? Nie chcialbym usuwac tej regulki, bo mam sporo podkatalogow, do ktorych nie chcialbym wpuszczac nie tylko robotow ale i ludzi szperajacych po sieci, a nie chce mi sie ustawiac zabezpieczen dla kazdego z osobna... A moze roboty dzialaja inaczej niz mi sie wydaje? :shock:

Akurat u mnie jest index.php, ale to szczegol bo znajac nazwe pliku i wpisujac pelny url mozna odczytac _kazdy_. Moje zabezpieczenienie nie pozwala tylko wyswietlac zawartosci katalogow, tam gdzie nie ma standardowego pliku index.php/html. To chyba zreszta standardowe ustawienie na wiekszosci serwerow zeby wywalalo blad 403 przy probie dostepu do podkatalogow z danymi... Coz, moze sprobuje przeniesc regulki z katalogu glownego do podkatalogow i zobacze co to da przy nastepnych odwiedzinach robota.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności