Skocz do zawartości

Zniszczenia w Japonii

Erbit

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda gadać, bardzo współczuję Japończykom ponieważ poznałem ich dość dobrze i naprawdę polubiłem. Doskonale wiem że ten pracowity i wyjątkowo silny naród bez problemu się podźwignie z tej katastrofy i będzie jeszcze silniejszy niż dotychczas !

Nippon for ever !

Skuteczne i sprawdzone pozycjonowanie stron metodami wyłącznie white seo. Dobrej jakości polski ekogroszek z KWK Juliusz. Klimatyzacja i wentylacja liderseo.de

Dzięki za link.

A ja miałem nadzieję, że 2011 będzie lepszy, spokojniejszy od 2010. A to w zasadzie początek !!!

Japończycy są bardo dzielni i dobrze zorganizowani. Odbudują się, nic jednak nie wróci życia tym którzy zginęli...

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

To prawda, we Wrocławiu w 1997, prokurator był na Zakrzowie w szkole w której rozdawane były dary. Zajął się sprawą wałków zanim zeszła woda. Słyszałem też o emerytach którzy stali w kolejkach po dary. Ładowali to do auta i ustawiali się znowu w kolejce.

Japończycy zaimponowali mi tym spokojem. Zdyscyplinowane społeczeństwo. O nas, Polakach nie chcę dużo pisać- po co rozdmuchiwać temat a sprawa dotyczy Japońców.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Skąd informacje, że nie panikują? Jak na spokojnych i zrównoważonych ludzi mają wyjątkowo wysoki współczynnik samobójstw.

Teraz w Japonii będzie się rozgrywać bliższa przyszłość elektrowni jądrowych, jeżeli chodzi w stosunku do świata. Już w zasadzie obserwuje to cały świat. Popełnili błąd, że nie wyłączyli elektrowni po trzęsieniu. Jeżeli o nich osobiście to zobaczymy czy będzie to miało wpływ na rosyjsko-japoński spór terytorialny.

Zastanawia mnie jedno, są jakieś ośrodki badające te różne zjawiska sejsmiczne etc. Rozumiem, że nikt nie przewidzi na dużo wcześniej ale chyba chociaż z pół godziny wcześniej wiadomo? Myślę, że przy dobrej organizacji powinno to starczyć na wyłączenie elektrowni zwłaszcza, że wiadomo, iż w razie awarii będzie katastrofa na wiele lat. Przecież nawet teraz UE zapowiedziało, że da kilkaset milionów euro na Czarnobyl mimo, że od katastrofy minęło 25lat. Dla zobrazowania u nas demokracja krótsza a mało kto pamięta komunę!!!, większość kojarzy tylko zasłużonych bohaterów w postaci Jaruzelskiego i innych zasłużonych postaci.

Co do paniki to ludzie wyobrażają sobie, że to jak na filmie, że wszyscy biegają w koło i krzyczą. Ciekawy artykuł kiedyś czytałem na temat WTC, w którym było, o ewakuacji, przebiegało to dość spokojnie, występowały pewne stratowania ludzi ale nie przez jakiś popłoch tylko przez to, że ludzie zmęczeni, nie mogący dalej iść po prostu siadali na schodach. To mnie właśnie zadziwiło, może celniej, zaciekawiło.

Także, wbrew pozorom człowiek w obliczu katastrofy niekoniecznie traci zdrowy rozsądek.

Cieszy solidarność. Wiele kraju ruszyło od razu na pomoc.

Do Mateusz: kiepskie, bardzo kiepskie. Stwierdzenie typu, mogło być gorzej, dziecinne albo Tuska.

To też Ci wymordowani za komuny mogli być dorżnięci przez Hitlera, a tak sobie jeszcze pożyli. Łaskawi Ci Niemcy.

Z tego co słyszałem w mediach to raczej inna strona miała budować swój pozytywny wizerunek na trupach.

Zastanawia mnie jedno, są jakieś ośrodki badające te różne zjawiska sejsmiczne etc. Rozumiem, że nikt nie przewidzi na dużo wcześniej ale chyba chociaż z pół godziny wcześniej wiadomo? Myślę, że przy dobrej organizacji powinno to starczyć na wyłączenie elektrowni zwłaszcza, że wiadomo, iż w razie awarii będzie katastrofa na wiele lat.
Ekspertem nie jestem, ale jestem przekonany, że tego typu elektrowni, nie da się od tak wyłączyć. Po pierwsze, moc jest dalej generowana w wielkości kilku procent mocy nominalnej, po drugie pozostaje jeszcze zgromadzona energia cieplna - ciepło powyłączeniowe. W związku z tym, przez kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt godzin trzeba to ciepło odprowadzać, tak by elementy paliwowe się nie przegrzały.

Swoją drogą, gdzieś czytałem, że we wszystkich elektrowniach w Japonii są czujniki wstrząsów które automatycznie "wyłączają" elektrownie (a raczej natychmiastowo przerywają łańcuchową reakcję rozszczepienia).

logo-stat4seo-blue-small.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności