Skocz do zawartości

Właściele stron z filmikami strzeżcie się

bestos

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ta ustawa to skandal!

Tu nie chodzi tylko o pieniądze. Jeśli ustawa przejdzie przez senat, to każdy posiadający stronę WWW z filmami video i prowadzący działalność gospodarczą na terenie naszego kraju będzie musiał zarejestrować ją w KRRiT. Innymi słowy ktoś będzie mieć arbitralne prawo do zarejestrowania lub odmowy rejestracji strony zawierającej jakiekolwiek nagranie wideo. Za niezarejestrowanie strony grozić będzie grzywna w wysokości 10% przychodów (nie wiem na ten moment, czy chodzi o przychody ze strony czy ogółem przychody właściciela strony). Od wczoraj przygotowuje artykuł na ten temat.

Założenie strony poza granicami kraju nic nie zmienia - ustawa bardzo szczegółowo wylicza przypadki, gdy ktoś będzie zwolniony z konieczności rejestracji. Takie zwolnienie dotyczyło będzie m.in. Google YouTube.

p.s. dziwię się, że na PiO ten temat nie został jeszcze poruszony, bo praktycznie cały Internet od Wykopu, przez DI.pl po wszelkie TVN24.pl, Rp.pl, vagla.pl, wp.pl itd. itp. jest pełen artykułów na ten temat.

Było parę tematów niżej:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=116861

ps. sposób na przywrócenie normalności w tym kraju jest jeden, iść na wybory 2011 i obowiązkowo nie głosować na PO ...

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

A jak to bedzie wygladac, skoro zwolnienie dotyczy Youtube, a ja umieszczam filmiki na youtube, to wtedy nie musze rejestrowac? Przeciez wtedy ja nie hostuje filmikow, a robi to youtube, a skoro on nie podlega rejestracji to sprawa czysta?

Bedzie zreszta z tym tak jak z rejestracja stron internetowych. Tez jest przepis, a praktycznie nikt nie rejestruje stron w KRS.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Głosowanie na nie-PO nic nie da, bo "za" przyjęciem ustawy opowiedziały się chórem wszystkie partie.

Ucieczka też może nic nie dać, bo artykuł dotyczą wyraźnie tych, którzy prowadzą działalność na terenie kraju lub tych, którzy zatrudniają znaczącą ilość swoich pracowników na terenie kraju, bądź tych, którzy decyzje podejmują w kraju. Jeśli jesteście zagraniczną firmą z siedzibą za granicą (i chyba musi być ona poza EU), to ta ustawa was raczej nie dotyczy. Sczegóły są w ustawie, radzę ją sobie przeczytać. Dla mnie jest bardzo zagmatwana, ale jest sporo głosów ze środowisk zajmujących się prawem w internecie (IAB, Vagla), że ta ustawa praktycznie zrównuje Internet z telewizją. Pojawiły się też głosy, że nawet jeśli to będzie tylko martwy zapis, to zawsze będzie mógł zostać wykorzystany jako hak na kogoś. Pomyślicie dopiero jak Wam, jako dostawcy treści audiowizualnej przywalą karę 10 przychodów? Dokładnie tak, przychodów, bo nawet jak serwis nie będzie dochodowy (nie będzie zarabiał na siebie), ale będą z niego jakieś przychody, to mogą Wam polecieć z karą 10% z przychodów. Na tym to polega i dla mnie tłumaczenie się, że ustawa była przygotowywana w pośpiechu i nie chodzi w niej cenzurowanie Internetu (coś, co już raz rząd próbował wprowadzić) albo o dofinansowanie budżetu (który jest dziurway jak szwajcarski ser albo jak nasze drogi) to jest co najmniej podejrzane. Tak, wszędzie wietrzę spisek. Nie zmienia to jednak faktu, że jak ktoś mnie wk***i, to doniosę na niego do prokuratury, iż jego strona jest niezarejestrowana w KRRiT. Wówczas czytając to, co jest napisane czarno na białym w ustawie i co równocześnie starałem się zaprezentować powyżej przywali ona karę. No chyba, że ustawy czyta się z wykorzystaniem jakiegoś specjalnego szyfru, między wierszami itp. No, ale chyba tacy ludzie jak Waglowski czy też prawnicy wp.pl i inne portale nie zinterpretowali by i nie przedstawiliby tego w taki sam sposób, bo wszędzie mniej więcej wnioski co do tej ustawy są jednogłośne.

Jeśli chodzi o KRS to jest tam chyba mowa o serwisach regularnie publikujących jakąś treść, czyli nie dotyczy blogów, ale np. strony newsowe.

Jak zapobiec ustawie o cenzurze? Jedynym znanym mi sposobem jest wysyłanie emaili do senatorów. Teraz ustawa będzie bowiem głosowana przez nich i jest szansa na jej odrzucenie.

wygląda na to że każda stronka z głupim filmikiem będzie pod to podlegać, nie jest jasne tylko czy prywatne blogi też. Gorzej że te parę osób z radiokomitetu będzie mogło odmówić rejestracji. Ale jak by co to już są pomysły jak to obejść...

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

@bestos - To sie rejestruje chyba w KRA, a nie w KRRiT. W KRS rejestracja stron internetowych jest platna, chyba cos ok. 60zl od strony.

@spookypld - co do tej regularnej publikacji tresci to bylo precedensowe orzeczenie odnosnie obowiazku rejestracji stron internetowych w KRS jako dziennikow i sad uznal, ze kazda strona, ktora wiecej niz (z tego co pamietam) raz na rok jest aktualizowana (czyli praktycznie kazda) podlega rejestracji...

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

ps. sposób na przywrócenie normalności w tym kraju jest jeden, iść na wybory 2011 i obowiązkowo nie głosować na PO ...

Z wszystkich posłów, którzy brali udział w głosowaniu ani jeden nie zagłosował przeciw tej ustawie. Nie czaruj się więc, że jeśli PO przestanie rządzić, nastąpią jakieś pozytywne zmiany.

No ale teraz bardziej rzeczowo. Mam forum o tematyce filmowej, a tam często wrzucane są zwiastuny (z youtube). W momencie gdy chciałbym zarejestrować działalność, to automatycznie muszę rejestrować stronę w KRRiTV? Nawet jeśli nie jestem autorem ani wydawcą tych materiałów video? Ktoś się doczytał?

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności