Skocz do zawartości

google pada

Daniel Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

dlatego to sie stanie pewno alternatywa dla osob ktore beda chcialy sprawdzic czy dane klieknciecie przynioslo skutek a nie tylko skutkiem jest wejscie na stronę.

105733[/snapback]

Nie cytujesz, więc mogę się domyślać, że mówisz o swoim pomyśle z płatnością. Ale jak sprawdzić? Jak chciałbyś to rozwiązac technicznie? Kolejne kody Gugla w serwisie? Tym razem w formularzach? Wydawało mi się, że jesteś przeciwnikiem powiększającej się bazy z informacjami o użytkownikach. A przy tym co mówisz, Gugel wiedziałby co kupujesz i za ile. hmmm...

Największy i najlepszy serwis Apple w Polsce, a do tego również Serwis iPhone

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wy tak juz gadacie i gadacie o tej awarii a z tego co widze to juz po awarii. Sprawdzalem DC i chyba dzialaja jak zawsze :crazy:

EDIT.

No prawie jak zawsze ale z 80-90% jest juz OK

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Wy tak juz gadacie i gadacie o tej awarii a z tego co widze to juz po awarii. Sprawdzalem DC i chyba dzialaja jak zawsze :crazy:

A teraz to jeszcze mulą strasznie ich staty (z adsense ok), wywalam to w cholerę..

edit: To chyba zadyszka serwerów, przywrócili najważniejsze usługi, a reszta lezy i kwiczy

...

Wyobrazcie sobie ze w portalu typu interia nagle wyszukiwarka nie dziala... :/

tak było dzisiaj - sam to widziałem

wyszukiwarka na Interii nie działała - tylko, że świat się nie zawalił. a na google adsensie straiłem kilka piwek (dokładnie 7,5 mojego ulubonego) - przeżyję :-)

Z taka kasa jaka dysponuje MSN jest wstanie kupic Google i spowodowac ze kazdy pokocha Billa

chyba już nie do końca .... Goole w tej chiwli już jest największym koncernem medialnym na Świecie (przegonił AOL-TW). Oczywiście to jescze jest balonik ... ale cholera .. duży :-)

Wy tak juz gadacie i gadacie o tej awarii a z tego co widze to juz po awarii. Sprawdzalem DC i chyba dzialaja jak zawsze :D

105737[/snapback]

Ale jak widzisz dyskusja zboczyła z toru :crazy: Rozmawiamy już o tym jak Google powinno poprawić swoje usługi, co powinno zaimplementować w swoje systemy.

ja tak jestem przeciwnikiem powiekszania informacji.

Ale osoby w przyszlosciowych programach patnerskich mysle beda zmuszone do tego czy innego inwigilowania swoich serwisow jako skutecznych nosnikow reklamowych.

Ja uwazam ze to moze sie tylko stac pewnym modelem platnosci i klient bedzie mial do wyboru.

ja myslalme bardziej ze bedzie dodatkowy skrypt pozwalajacy ocenic czy dany klik zakonczyl sie w taki czy inny sposob.

Ja mysle ze juz teraz google dysponuje odpowiednia widza w adsense pozwalajaca ocenic to i owo.

Masz racje to tylko moje gdybania i analizy, ale mysle ze takie kroki jak zdobywaj klientow na swoja witryne za programem adsensem to wlasnie zmierzanie do wysekcjonowanie tych najlepszych nosnikow reklamowych.

Co do Google i czy mozna zaradzic takim padą, nie jestem znawca programistycznym ale mysle ze mozna bylo napisac 2 linijki kodu ktore sprawdzalyby dostepnosc adsensa i ewnetualne ladowanie innej zawartosci.

Ja po amatorsku to zrobilbym tak gdybym byl takim kolosem

Mamy POLSKĘ - i reklamy serwowane z ads.pl.google.com to taki przyklad przy czym domena taka jest zaparkowana na serwerach dns googla i alternatywnych dns w Polsce.

W wypadku gdy pada calosc google badz te lokalizacje uruchamia sie alternatywny DNS w ktorym mozna rekordy zmieniac z sekundy na sekunde i wpisac na sztywno IP serwera reklamowego.

Alternatywny DNS powinien stac na calkiem nie zaleznej datacenter i takze tam powinien byc alterantywny ad serwer wyswietlajacy choc na chwile awarii reklame samego Googla.

Tak czy tak male prawdopodobienstwo ze w jednym czasie padnie głowny DNS i DNS alternatywny a na tym drugim zawsze mozna wskazac dowolne IP na ktore kierujesz usera.

Na kazdym dns z osobna mozesz podac calkowicie inne IP maszyny w calkiem odleglych od siebie miejscach.

Tak czy tak specjalista nie jestem tak mi sie tylko wydaje, ale jak sam powiedziales google ma inzynierow i wie lepiej ja jestem tylko myslacym amatorem w tych sprawach i pewno ja szukalbym w tym kierunku rozwiazania choc zapewne sa lepsze.

Pozdrawiam

tak było dzisiaj - sam to widziałem

wyszukiwarka na Interii nie działała - tylko, że świat się nie zawalił. a na google adsensie straiłem kilka piwek (dokładnie 7,5 mojego ulubonego) - przeżyję :-)

105743[/snapback]

Ja nic nie sugeruję tak sobie tylko obliczam teoretycznie :crazy:

7,5 piwa * 4zł (chyba dobre piwko, nie wiem, bo nie pije) * 6 (bo przerwa powioedzmy, że trwała przez 4h to takich porcji jest 6 dziennie - 24h) * 30 dni = 5400zł miesięcznie.

No to ładnie.

Szlag by ich... O mało zawału nie dostalem jak patrze ze strona z miejsc 1-2 pod wszystkimi slowami spadla na 5-8. Miejmy nadzieje ze to przejsciowe. A różne DC róznie działają... jedne pokazuja ok drugie wogole nie dzialaja a inne... wole nie mówić.

Pozdrawiam

105747[/snapback]

Jedna ze stron firmy w której pracuje spadła na 120 pozycję. Najwyżej wykupi się AdW i na pierwsze wyniki wypozycjonuje. I tak bywa.

Co do Google i czy mozna zaradzic takim padą, nie jestem znawca programistycznym ale mysle ze mozna bylo napisac 2 linijki kodu ktore sprawdzalyby dostepnosc adsensa i ewnetualne ladowanie innej zawartosci.

Ja po amatorsku to zrobilbym tak gdybym byl takim kolosem

105748[/snapback]

Ale jak skrypt JS miałby sprawdzać dostępność adsense? I pytam dalej - czy sądzisz, że Google nie wałkowało rozwiązań zbliżonych do Twoich? Czy Ty naprawdę sądzisz, że Gugel ma się za coś co nigdy nie pada i się nie próbowali zabezpieczac na taką ewentualność? EOT, bo to jak grochem o ścianę.

Mamy POLSKĘ - i reklamy serwowane z ads.pl.google.com to taki przyklad przy czym domena taka jest zaparkowana na serwerach dns googla i alternatywnych dns w Polsce.

W wypadku gdy pada calosc google badz te lokalizacje uruchamia sie alternatywny DNS w ktorym mozna rekordy zmieniac z sekundy na sekunde i wpisac na sztywno IP serwera reklamowego.

Alternatywny DNS powinien stac na calkiem nie zaleznej datacenter i takze tam powinien byc alterantywny ad serwer wyswietlajacy choc na chwile awarii reklame samego Googla.

Tak czy tak male prawdopodobienstwo ze w jednym czasie padnie głowny DNS i DNS alternatywny a na tym drugim zawsze mozna wskazac dowolne IP na ktore kierujesz usera.

Na kazdym dns z osobna mozesz podac calkowicie inne IP maszyny w calkiem odleglych od siebie miejscach.

Tak czy tak specjalista nie jestem tak mi sie tylko wydaje, ale jak sam powiedziales google ma inzynierow i wie lepiej ja jestem tylko myslacym amatorem w tych sprawach i pewno ja szukalbym w tym kierunku rozwiazania choc zapewne sa lepsze.

Pozdrawiam

105748[/snapback]

Wiesz jak działa Akamai? Nie? To poczytaj. HINT - Google korzysta z Akamai.

Szooku znowu mylisz pojęcia piszesz o "swoich analizach" żadne to analizy bo czystej wody to jest gdybanie i fantazje. Do analiz potrzebne są dane i to dane potwierdzone a Ty ze swoją twórczością SF :crazy: takimi danymi nie dysponujesz.

Wybacz ale dokonując takiej analizy można dojść do wniosku że przyczyną awarii było zapchanie sie sraczyka na 3cim pietrze biurowca redmonton co skutkowało utratą skrzynki browaru przez jednego z naszych kolegów :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

lutek trochę przesadziłeś :

moje piwko kupuje do 3 zł.

7 zł to we Wrocławiu w Rynku kosztuje.

Po za tym to były dla niektórych najlepsze godziny oglądalności - u niektórych nawet połowa dziennej stawki mogła się pójść ...... . Ale tok rozumowania poprawny

Więc może to nie majątek, ale znajać zdolności naszych forumowiczów to by się z adsens'a którego nie było na niezłą bibę uzbierało. Ale z drugiej strony od czasu do czasu zdarza się, że adsens sypnie "złotym deszczem" +20% +50% dziennej stawki więć nie ma o czym mówić - niestałe to jest (adsens) żeby się tylko na tym opierać.

nie wiem jakie daje mozliwosci javascirpt ale mysle ze mozna to jakos napisac.

W php pewno nie byloby zadnego problemu.

Ale jak mowilem ciezko jest mi powiedziec,

Berbant nie bede komentowal.

Wszelkie wypowiedzi to jedynie moje doswiadczenia! i nie musisz sie z nimi zgadzac

Wracajac do modelu platnosci za reklame uwazam ze model CPC nie jest modelem doskonalym.

Obecne systemy typu Adwords mozna doskonale oszukiwac oczywiscie po stronie klienta.

Np. skutecznie obnizac koszty utrzymywania boksow.

Przykladowo zdradze jak ja to robię;

Na początku otwieralem boksa i przypisywałem go hasłu Pozycjonowanie

obecnie wolę znalezc maksimum fraz i dac je do sztywnego przypisania czyli

[Pozycjonowanie]

dzieki czemu nie spada mi CTR Boksa gdy inne frazy maja slaba skutecznosc.

Ok ta forma juz jest zabezpieczona idziemy dalej.

Widze jednego ziutka z drugim - naklikiwac komus eee nie.

Wiec edytuje ustawienia swojego boksa ustawiam mininalna stawke np 0,20 za klik moj boks laduje na samym dole boksow no bo jak inaczej.

Ale spoko zaraz bedzie 1 :crazy: a jak.

Wiec odnajduje swojego boksika i sobie klikam (sam sobie ale ja głupi).

Ale spoko jeden klik to tylko 20 gr a a CTR mojego BOKSA rosnie a konkurnecju spada.

Gdy juz osiagam wysoki CTR np 4% podnosze stawke co kilka groszy i sprawdzam kiedy laduje na 1 pozycji.

Ba prawdopododbnie jestem wyzej niz sasiad bo mam wysokiego CTR.

takim to sposobem np posiadam boksa w wynikach, place mniej, moj boks ma wysoki CTR, konkurnet jest nizej za klik placi wiecej.

To jest wlascie model CPC stosowany w boksach.

Z zasady dzialanie logiczne.

Wszystki systemy punktuja sume wydana

czyli stawka 0,30 przy ctr 4,0% jest lepsza niz stawka ,70 przy CTR 1%.

I takim to sposobem odkrylem sobie dawno temu jak placic malo za wiecej i kazdy boks w onecie czy innym systemie ad boksow mam wysoko.

Teraz to moge zdradzic bo przewiduje ze model CPC musi ulec zmianie.

Ale jak mowilem wyzej to tylko moje gdybania

nie wiem jakie daje mozliwosci javascirpt ale mysle ze mozna to jakos napisac.

W php pewno nie byloby zadnego problemu.

Ale jak mowilem ciezko jest mi powiedziec,

105761[/snapback]

Więc jeśli nie wiesz jakie JS daje możliwości to dlaczego tak krzyczysz i jeszcze na dodatek, że to są 2 linijki (zabezpieczenie :>)? Dowiedziałeś się już jak działa Akamai i jak się to ma do Twoich pomysłów z zapasowymi dnsami? To nie jest firma krzak, która ma jakiś dns i stawia sobie zapasowowy u znajomego w razie padu. Ba, w zaleceniach jest, aby _każdy_ dns stał w osobnej klasie adresowej na niezależnym łączu. Więc nie odkryłeś ameryki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności