Skocz do zawartości

Indeksowanie wpisów zamiast głównej, liczba adresów w indeksie

kubson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Dwa tygodnie temu ruszyłem z blogiem muzycznym. Postanowiłem dość mocno zawęzić tematykę. Udało mi się kupić domenę ze słowami kluczowymi w .pl: https://www.deep-house.pl

Blog jest na wordpressie. Zainstalowałem plugin Google XML Sitemaps i stworzyłem mapę strony. Dodałem też bloga do kilku katalogów. Najważniejszy z nich to na razie 'katalog.hoga.pl'.

Próbuję powoli go pozycjonować dla fraz takich jak 'deep house', 'deephouse' i 'deep house mixes'. Parę dni temu po głębszej analizie przeprowadzonej po wizycie na stronce adwords postanowiłem nieco zmienić tytuł witryny dodając po nazwie serwisu jeszcze 'house music' (globalnie milion zapytań miesięcznie).

Ale do rzeczy. Ostatnio zauważyłem, że dla pewnych fraz, na których mi zależy najwyższy wynik w google dla mojego bloga to nie strona główna, tylko jeden z wpisów na blogu. Zdecydowanie bardziej wolałbym, aby był to odnośnik do strony głównej mojego bloga, ew. do kategorii. Pomyślałem, że coś jest źle skonfigurowane. Poniżej moja konfiguracja w.w. wtyczki do wordpressa:

aaaem.jpg

Jeśli macie z tym pluginem jakieś doświadczenia lub możecie coś zasugerować, to proszę śmiało pisać.

Co ciekawe, dla niektorych zapytań (wskazujących na konkretne wpisy, np. tutuły albumów) jestem na pierwszym miejscu w google, m.in. przed sklepami i stronami, które są w sieci już kilka lat. To z nich mam na razie największy ruch na stronie. To mnie cieszy, jednak też wpływa negatywnie na głębokość odwiedzin, bo ludzie od razu dostają to, czego szukali, pomijając pozostałe treści i często kończy się na przejrzeniu jednego wpisu i strona jest zamykana. Dlatego bardziej zależałoby mi na lepszych wynikach dla fraz wspomnianych wcześniej.

Jeszcze jedna myśl. Wpisując w google 'site:deep-house.pl' otrzymuje na chwilę obecną 219 wyników. W 'google.com/webmasters/tools' w mapie witryny widzę info: 'Adresów URL w indeksie sieciowym: 119'. Jak to rozumieć? Co to znaczy, że adres jest w indeksie sieciowm? A może po prostu pewne wartości nie zostały jeszcze zaktualizowane i stąd te rozbieżności?

Jestem na forum od niedawna, ale już widzę, że sporo tu osób znających się na rzeczy. Wierzę, że co nieco podpowiecie. Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

Top-Tools.pl - sklep internetowy - spawarki transformatorowe MMA, inwertorowe TIG, półautomatyczne MIG, MAG, FCAW, prostowniki akumulatorowe, elektronarzędzia, przyłbice, elektrody

To, że artykuł jest wyżej niż strona główna nie zależy od konfiguracji wtyczek. Google uznaje na razie określoną podstronę jako bardziej wartościową niż główna. Daj więcej linków do głównej z interesującymi Cię anchorami i czekaj...

Dzięki za odpowiedź.

mmarek, efekty są już widoczne i z każdym dniem jest coraz lepiej (czyt. wyżej w google).

Będę jeszcze wdzięczny za odpowiedź dotyczącą indeksowania. Mam ponadto jeszcze jedną wątpliwość. Zauważyłem rzecz następującą: kiedy opublikuję powiedzmy dwa wpisy na blogu i jeden z nich podlinkuje na innej dość mocnej stronce, to google zindeksuje go bardzo szybko i przedstawi bardzo wysoko w wynikach wyszukiwania. Ten drugi natomiast będzie pozostawał przynajmniej cały dzień niezaindeksowany, a gdy w końcu google się nim zainteresuje, to rzadko wynik widzę na pierwszej stronie... I pytanie: czy to kwestia czasu aż moje strony będą indeksowane szybciej i przedstawiane w wynikach wyżej, czy może linki na innych stronach mają na to tak duży wpływ, że zawsze warto o nie zabiegać?

Z góry dzięki za sugestie ;)

Pozdrawiam!

Top-Tools.pl - sklep internetowy - spawarki transformatorowe MMA, inwertorowe TIG, półautomatyczne MIG, MAG, FCAW, prostowniki akumulatorowe, elektronarzędzia, przyłbice, elektrody

Zapomniałem kliknąć w 'Podziękowanie' - już się poprawiam :D

W dalszym ciągu irytuje mnie sprawa w ostatniego posta. Z góry dzięki za odzew!

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...

Odczekaj jakiś czas aż Google ustabilizuje wyniki - blog jest świeży. Linkuj stronę główną i czekaj.

Wtyczka tutaj za bardzo nic nie znaczy ;)

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności