Skocz do zawartości

PremiumPAGE

MediaPremium

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Panel centralny będzie. Mamy zamiar zrobić zarówno centralną obsługę od strony admina jak i użytkownika - np. zakup punktów masowo, na wszystkich preclach danego użytkownika.

Nie ma to jak skuteczna pozycjonowanie od  mediapremium.pl ?

Zakończyliśmy pracę nad nowym modułem - komentarze. Chcieliśmy ugryźć temat prościej, jednak nie udało się (na szczęście:)), rozwinęliśmy pomysł - stworzyliśmy nową zakładkę w panelu admina i jak mi się wydaje - ciekawe rozwiązania.

Do rzeczy:

Cel: umożliwienie użytkownikom wypowiedzenia się oraz korzystając z losowanych komentarzy zapewnić stronie dostarczanie nowego, unikalnego contentu + sprawienie pozoru zainteresowania przez odwiedzających.

ADMIN

1) Ustawienia ogólne:

- ustawienia liczby artykułów - podana liczba oznacza ilość artykułów, które codziennie zostaną wylosowane z bazy i do których losowane będą kolejno komentarze. Oczywiście artykuły, które nie są przypisane do żadnego komentarza z puli nie biorą udziału w losowaniu.

- ustawienia liczby komentarzy - liczba to określa ile komentarzy trafi do każdego wylosowanego artykułu.

Przykład:

liczba artów - 50,

liczba komentarzy - 4.

W sumie więc wylosuje 50 artykułów i do każdego doda po 4 komentarze dziennie (o ile do danego artykułu było tyle przypisanych komentarzy). Dodatkowo warto wspomnieć, że każdy komentarz może trafić tylko jeden raz do konkretnego artykułu - czyli jeżeli wszystkie dostępne komentarze zostaną już umieszczone to dany artykuł nie bierze udziału w losowaniu, komentarze nie są duplikowane. Losowanie odbywa się codziennie, zatem nie jest powiedziane, że wylosowany dziś artykuł w kolejnych dniach również otrzyma porcje nowych komentarzy.

- ustawiamy, czy komentarze mają być moderowane czy automatycznie publikowane.

2) zakładka Komentarze:

- wszystkie komentarze - komenty uszeregowane według kategorii/podkategorii/artykułu/strony. Dzięki temu możemy szybko odnajdować konkretne komentarze.

Czerwona ikonka obok danego komentarza oznacza, że nie jest on widoczny - jeżeli pochodzi z naszej puli komentarzy to oznacza to, że komentarz jest przypisany do danego artykułu, jednak artykuł lub komentarz nie został jeszcze wylosowany. Po wylosowaniu ikonka będzie zielona, a komentarz widoczny.

- komentarze do moderacji - myślę, że wszystko jasne,

- pula komentarzy - znajdują się tutaj wszystkie komentarze, a więc zarówno te dodane przez samych użytkowników jak i przez Ciebie w panelu admina. Dla każdego komentarza masz możliwość dowolnej edycji - ustalenia liczby użyć , przypisać do artykułów/stron itd. Możesz na przykład "tuningować" nadesłane przez użytkowników komentarze (dodając synonimy), przypisywać je do większej liczby artykułów, określić dużą liczbę użyć i dzięki temu zyskać unikatowy (względnie) content.

Dodam jeszcze, że artykuły użytkowników są na start z użyciem na poziomie 0 - czyli nie biorą udziału w losowaniu.

- dodaj komentarz - formularz składa się z imienia dodającego, strony www (opcjonalnie) oraz treści, z możliwością użycia synonimów. Ustalamy artykuły/strony, do których teoretycznie może trafić w losowaniu, liczbę maksymalnych użyć i gotowe - komentarz trafia do puli i może zostać wylosowany i opublikowany automatycznie.

UŻYTKOWNIK

User po zalogowaniu, pod każdym artykułem widzi formularz, dzięki któremu może dodać komentarz. Podana przez niego strona WWW nie jest w formie odnośnika. Treść również zabezpieczona jest przed używaniem HTML - np. chcąc dodać link komentarz zawierał będzie jedynie anchor. Userzy mogą używać synonimów.

Przypominam, że w praktyce działanie nowego modułu jak i całego skryptu możecie sprawdzić na CMS.PremiumPAGE.pl.

Strona oficjalna: PremiumPAGE.pl

Kilka dodatkowych informacji:

- na potrzeby dema zmniejszyliśmy liczbę użycia komentarza, losowania artykułu do 29. Domyślnie jest 0-10 000,

- losowanie odbywa się z pierwszą wizytą gościa po północy - nie chcieliśmy komplikować instalacji i ustalania zadań cron.

Aktualizacja zostanie przesłana wszystkim licencjobiorcom najprawdopodobniej jutro. Update będzie polegał na wgraniu plików + odpaleniu ścieżki do aktualizacji. Stworzona baza danych oczywiście nie zostanie nadpisana.

W mailu dodatkowo umieszczę powyższy opis funkcjonalności + mały FAQ, który narodził się z pytań użytkujących - być może komuś pojawiły się podobne wątpliwości a wstydzi się zapytać :)

Pozdrawiam,

Mariusz

Szacunkowo prace nad panelem centralnym rozpoczną się za 2 tygodnie. Z początkiem maja powinien być gotowy. Nie podam konkretnej daty, bo nie mamy jeszcze wypracowanego dokładnego schematu działania - generalnie do miesiąca powinien być gotowy.

Pytanie: w jaki sposób chcecie zarządzać swoimi serwisami:

I wersja:

1) Logujemy się do panelu centralnego.

2) Wybieramy domenę.

3) Zarządzamy nią w ten sam sposób jakbyśmy zalogowali się do admina wybranego serwisu.

II wersja:

1) Logujemy się do panelu centralnego.

2) Panel jest bardzo zbliżony do "zwykłego" panelu admina poszczególnej domeny (większość funkcji),

3) Po wybraniu konkretnego modułu, np. kategorii, wybieramy z rozwijalnej listy domenę i korzystamy od tej pory z bazy ściąganej z tej wybranej domeny.

Taki wybór byłby przy każdym module + możliwość usztywnienia wybranej domeny - czyli nie musielibyśmy co przejście do nowego modułu wybierać domeny, tylko wybór byłby zapamiętywany.

Dodatkowo przy dodawaniu artykułu/strony myślę, że przydatna będzie opcja obsługi synonimów. Wklejamy tekst z zagnieżdżonymi synonimami, wybieramy "ptaszkiem" posiadane domeny i artykuł po wymieszaniu trafia do wybranych domen. Z pewnością takie rozwiązanie usprawni multi dodawanie artykułów/stron.

Dodam jeszcze, że wraz z pojawieniem się panela centralnego cena na produkt nieznacznie wzrośnie. Oczywiście osoby posiadające już licencję otrzymają panel bezpłatnie.

Z PP jestem od początku i skrypt bardzo fajnie się rozwija. Z centralnym panelem jest skazany na sukces. Na pewno nie będziemy narzekać na brak dobrych precli.

Dobrze, żeby można było porobić sobie grupy stron (na przykład maksymalnie 10 stron w grupie) i wyświetlać dla nich artykuły do moderacji :)

No, chyba że dałoby się ze wszystkich stron od razu.

Za chwilkę wyślę aktualizację do licencjobiorców. W najbliższych dniach skupimy się właśnie na nowym module (komentarze), poprawce ewentualnych błędów, być może na modyfikacjach usprawniających działanie. Później będziemy planować panel centralny.

Dobrze, żeby można było porobić sobie grupy stron (na przykład maksymalnie 10 stron w grupie) i wyświetlać dla nich artykuły do moderacji smile.gif

No, chyba że dałoby się ze wszystkich stron od razu.

Dobry pomysł. Myślę, że będą wszystkie + możliwość sortowania po poszczególnych domenach.

Dobra, rób od razu MicroSiteManagera

Założenie jest troszkę inne. Nie chcę żeby skrypt służył jako śmieciowe zaplecze, lecz pomagał w prowadzeniu wartościowych, często zarabiających serwisów.

W okolicach połowy kwietnia będę chciał określić ostateczną wersję p. centralnego dlatego będę wdzięczny za wszelakie pomysły - do wszystkiego się ustosunkuję :)

• 2 tygodnie później...

Wraz z grupką znajomych planujemy postawić ok 100 precli/blogów. I teraz mam pytanie.

Czy precle tworzone tym softem mogą zostać wrzucone do prywatnej bazy publikera (ew. omniadda) i dodawać nim do tych precli wpisy? Ale z drugiej strony musiało to być tak, abym mógł się zarejestrować i żebym ja ani moi znajomi nie musieli płacić za dodawanie artów

Albo gdy już będzie ten panel centralny, będzie możliwość dodawania artów do wszystkich posiadanych przezemnie precli w tym systemie oraz do precli moich znajomych ?

Zamysł jest taki, aby utrudnić wejście masowym dodawarkom do systemu. Zazwyczaj nie sprzyja to jakości tworzonych stron, a do stawiania śmieci mamy sporo darmowych skryptów.

Albo gdy już będzie ten panel centralny, będzie możliwość dodawania artów do wszystkich posiadanych przeze mnie precli w tym systemie oraz do precli moich znajomych ?

Zamysł jest taki, że do panelu centralnego będziesz mógł dodać każdą domenę, która na to zezwoli.

Prawdopodobnie na ftp będziemy wrzucać plik autoryzacyjny -> w panelu centralnym definiujemy domenę -> jeśli jest zgodność z plikiem weryfikacyjnym to dodaje domenę i masz dostęp do bazy danych. W związku z tym, jeżeli będziesz chciał to możesz dzielić panel centralny ze swoim znajomym.

Mam temat wstępnie "naszkicowany", po świętach będziemy rozmawiać o konkretach i działać.

Super :) czekam na panel centralny i możliwość wypróbowania tego skryptu.

Czyli pomiędzy domenami możemy wysyłać arty z synonimami podobnie jak w publikerze...? A czy będzie można wrzucić do tych tekstów np. zdjęcie? Taki wpis byłby wartościowszy . Coś na początku wątku była mowa o zdjęciach ale nie wiem czy w takim kontekście

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności