Skocz do zawartości

[startup] Superb CMS

Rekomendowane odpowiedzi

@ iglesu, MaxPan - jak ma wygrać z WP, joomla, czy drupalem? - tam pracują setki o ile nie tysiące programistów (wiadomo po godzinach:D ) ale mimo wszystko mają taką siłe, że chcąc ich wyprzeć taki soft by kosztował 0 lub 00 więcej...

Pokażcie jakieś mega demko za co te 200-1 pln trzeba dać?

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja dobrze o tym wiem, specjalnie podpuszczam. W dobie takiego oprogramowania cms, płatne rozwiązania są zwyczajnie nieopłacalne. Na drupalku stoi strona m.in. Białego domu ( https://www.whitehouse.gov/ ), kfc i innych takich :) Lepszej rekomendacji chyba dać nie można.

Więc niby z jakiej paki ktoś ma wydawać kase na instalacje, potem zlecać moduły, skoro może mieć za darmo, lepsze, z wielką rzeszą maniaków i specjalistów, którzy wykonają dodatki za pół darmo. Masa templatek, modułów. A tu co dostaniemy? Zapłacimy i gufno.

Jak dla mnie - projekt ma duże szanse na przyszłość.

Pod warunkiem, że:

- pójdzie w stronę opcji opisywanych w "to do" - czyli katalogu produktowego (sklepu firmowego) + parę dodatkowych możliwości

albo:

- będzie rozwijany w kierunku zaplecza (wspólny panel, masowe stawianie stron, zarządzanie linkami, spinner, masowa publikacja) + licencja na usera.

W obecnej postaci to bardzo ubogi krewny Wordpressa, w którym można zrobić dużo więcej, dużo szybciej, a na dodatek w większości darmowo.

W tej formie WP nie przeskoczycie, a jeśli ktoś będzie chciał wydać 200 zł za jedno wdrożenie i jeszcze się nad nim pocić aby go poprzerabiać i dostosowywać - to dla mnie masochista.

Co nie zmienia faktu, że gratuluję wykonania i wytrwałości w realizacji - potencjalnie dobry krajowy produkt (na dodatek komercyjny) zawsze miło zobaczyć.

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

Dokładnie, cms ogólne i płatne nie mają zbytnich szans. Jednak takie z konkretnym przeznaczeniem jak najbardziej. Dobry produkt nakierowany tylko na pozycjonerów i ich oczekiwania, czy też na inną konkretną branżę, z całą pewnością znajdą klientelę, bo są wyspecjalizowane, a by zrobić ogólny cms na poziomie powyższych, trzeba by mieć rzesze świetnych programistów, a sam cms musiał chodzić w tysiącach.

@Max: jest lepszy bo prawdopodobnie mniej obciąża serwer niż drupalowe/WP-sowe kobyły.

@Ilgesu: whitehouse nie stoi na "gołym" drupalu i nie postawiono tego za 0 USD, na wdrożenie wydano pewnie taką kasę jakiej prawdopodobnie ludzie z tego forum przez całe życie nie zobaczą. Więc... nie siej propagandy, bo dobrze wiem, że ty wiesz o co chodzi i gdyby nawet DP kosztował 10 milionów USD to by administracja kupiła, tak to po prostu więcej kasy było na wdrożenie :)

Takie koszta (rzędu 100PLN) to przy nawet najmniejszym projekcie kwota pomijalnie mała...

@slawek22 - ja dobrze wiem, że to nie jest goły drupal i wiem też, że przy całej rozrzutności administracji, kosztowało majątek. Jednak nie o tym tu mówię, piszę o rekomendacji. Jeśli taki projekt, bierze na podstawkę drupala, to świadczy tylko i wyłącznie o jego jakości. Pominę to, że wdrożone tam cuda, można zrobić w większej części na darmowych modułach i przy niewielkich kwotach na dodatkowe.

Koszt 200zł na domenę, to owszem nie jest wiele, jednak patrząc na możliwości, prędzej sobie postawię bloga, a nie porządny serwis. Nie ma też społeczności i masy dodatków zarówno premium jak i darmowych. Przy tym trzeba absolutnie wszystko zlecić i można się liczyć z wyższymi kwotami, gdyż ten skrypt programiści będą musieli również poznać :)

Rozpatrując wszelkie za i przeciw, nie znajduję zbyt wielu dla tego projektu, gdyż ginie przy darmowej konkurencji.

Budując serwis na darmowym cms-ie masz możliwość wybierania zleceniobiorcy na dodatkowe moduły, themy itd. Przy płatnym, ilość chętnych by podjąć się takiego zlecenia spada dość mocno :). Ogólnie zawsze będzie zapotrzebowanie na tani i łatwy w obsłudze cms-ik do obsługi mini stronek, wizytówek etc. Tani, czyli kilkadziesiąt zeta za wdrożenie na jednej domenie. Żeby można było dorzucić do czystej html-owej strony i uczynić klienta dumnym i zadowolonym z tego że ma cms :)

Zaletą komercyjnego cms-a jest na pewno to, że turcy nie będą chcieli bawić się z jedną stronką.

Żeby ogarnąć możliwości jakie daje drupal 7, za pomocą płatnego CMS trzeba by zapłacić kilka tysięcy za wdrożenie. A później przy każdej modernizacji, nowym module, nowej funkcjonalności znów bulić.

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Ten (prosty) CMS kosztuje stówkę. Bardziej się jednak opłaca niż zapłacić programistom 20-50K w przeciągu roku za napisanie czegoś takiego i poprawki...

Z opłacalnością darmowych gotowców też nie jest tak do końca jak mówisz. Bo dużo łatwiej wdrożyć prosty system i mniej czasu to trwa. Chyba, że mówimy o gimnazjaliście, który robi za przysłowiową flaszkę i czas nie ma znaczenia :) Koszt tego CMS-a się przekłada na godzinę pracy dobrego programisty :)

Chociaż nie wiem czy fakt ma to sens... może raczej jako kompletna usługa (typu budżetowe wizytówki firm za 2-5k na własnym CMS-ie). Jednak ludzie którzy mogliby wdrażać witryny na czymś takim się przyzwyczaili do darmowych gotowców, klientowi też będzie ciężko wytłumaczyć, że w dłuższej perspektywie zaoszczędzi na hostingu.

Ktoś tu wspomniał Joomlę, nie uważam żeby był to dobry CMS a Drupal z kolei jest super, tylko że niezjadliwy dla większości.

Czym taki prosty CMS MÓGŁBY konkurować ?

1) Przede wszystkim prostotą i intuicyjna obsługą.

2) O wiele krótszym czasem poświęconym na wdrożenie.

3) Obecnością dokładnie takich funkcji jakie są potrzebne, bez zbędnych głupot.

4) Domyślnie mógłby posiadać wszystko co potrzeba do optymalizacji SEO.

5) Supportem.

Nie bronię tego CMS, podpowiadam jedynie czym mógłby konkurować.

...

1.Nie wiem co chcesz od Joomla, ale skomplikowanym CMS jego ciężko nazwać.

2.Satawię Joomle z szablonem, modułami od 30 min max do 2 h

3.Zrobiłem sobie obkrojoną wersje instalacji, mam to co potrzebuje

4.Jommla do SEO ma wszystko w podstawowej( domyślnej) konfiguracji, wystarczę tylko przycisnąć 3 przyciski w panelu admina i zmienić nazwę pliku htaccess.txt na .htaccess

5.Fora Joomla dostarczają w 100 raz więcej informacji,pomocy w razie potzreby (24/7), jak może zaproponować suport SEPER CMSa

uważam tym co napisałeś konkurować nie może

Dziękujemy za super dyskusję.

Na wstępie nakreśliłem nasz cel. Na pewno nie jest nim konkurowanie z darmowymi cmsami takimi jak WP, Drupal i Joomla.

Każdy kto buduje strony w sposób:

1. stworzenie layoutu takiego jak chce klient i pod jego dyktando (nie kierując się sztywno założeniami szablonu + modlitwa, że sidebar klient zaakceptuje z lewej bo jak zechce z prawej to lipa itd)

2. pocięcie tego layoutu zgodnie z jego założeniami

3. zakodowanie w dowolny sposób xhtml/css do jednego pliku.

- tutaj nadmienię, że żaden darmowy cms nie ma łatwej możliwości obsługi jednoczesnej wielu wyglądów strony. U nas wystarczy przygotować plik nazwadrugiejskorki.php i automatycznie mozesz ją przypisać do konkretnej podstrony. Czyli zakładając, że gdzieś w głębokiej Rosji spada samolot, można mieć gotowy szablon żałobny itd. Lub chcąc być kompletnie zwariowanym można mieć każdą podstronę z innym wyglądem co robi się wręcz banalnie wybierając wygląd dla każdej pdostrony.

Czym się różnimy?

Prostotą wdrożenia.

Jestem pewny, że na tym forum znajdziemy dziesiątki osób, które potrafią trzasnąc bajeczną stronę, która nie przypomina szablonu Joomli, a jednak na niej stoi.

Nie kwestionuje użyteczności narzędzia Artisteer - ale dla mnie te strony wszystkie wyglądają tak samo. Dodatkowo jeżeli chcesz zarobić pieniądze za odpowiednią pracę należałoby zmienić te wszechobecne tagi art- itd.

Wszystkie te czynności dla wprawionego artisteerowebmasterojoomlowca idą szybko, a klient jest zadowolony bo ma ładną i estetyczną stronę - to jest najważniejsze. Miejmy tylko nadzieję, ze nie zechce otworzyć index.php w dreamweaverze bo szablony artisteera są cięższe niż strona onetu - przerabialiśmy kiedyś taką stronę.

Ale nie chcę wskazywać plusów naszych rozwiązań i naszego CMS'a wytykając błędy skryptów open source bo tak czy siak

Nam nie chodzi o czcze gadanie - oferujemy narzędzie, za którego stabilność odpowiadamy, a wszelkie ewentualne niedopatrzenia będą usuwane za darmo.

W darmowych cmsach jeżeli coś nie działa to trudno - było za darmo to o co chodzi - nie marudź.

Nasze doświadczenie pokazuje, że każdy Klient to inna historia. Jednak łączy ich jedna rzecz, a mianowicie chęć do posiadania strony maksymalnie prostej, bez zbędnych ikonek lub niepodpiętych funkcji oraz oczywiście pięknych jak afrodyta.

Wszystkie dostępne w naszym cmsie funkcje to kompromis pomiędzy wodotryskami i kompletną pustką przypominającą otwarty dokument txt.

Jeżeli pokażesz Klientowi jak działa cms możesz być pewny, że wróci do Ciebie w momencie gdy będzie chciał ją rozwinąć, a ewentualna optymalizacja do pozycjonowania dla Ciebie będzie pestką.

Rozbudowa stron opartych o zamknięte projekty zawsze będzie coś kosztować. W życiu za darmo jest powietrze, ale jak mieszkasz w mieście to za to czyste musisz zapłacić np. poprzez wycieczkę za miasto.

Cena za wdrożenie spada wraz z ilością zakupionych kopii,

Jeżeli wyjściowo na stronie będzie cena 9,99 zł to pozycja negocjacyjna webmastera w stosunku do jego Klienta będzie równa tej jaką ma z Joomla, wp, drupalem.

Projekt jest rozwijany cały czas. Każda realizowana przez Nas strona jest opierana właśnie o to oprogramowanie. Wszystkie funkcje, które okazują się być użyteczne dla szerszej rzeszy webmasterów zostają wdrożone w nowszych wersjach - i tak właśnie - testerzy otrzymają wersję z rozbudowaną funkcją dodawania zdjęć.

Przepraszam jeżeli nie odpowiedziałem, na któreś pytanie.

Podsumowując.

- Carnagge zaraz wysyłam panel.

- Pozostałe osoby, proszę o podanie domeny pod, którą będzie testowany na mail. Pozostałe dwie osoby zaraz dopiszę do listy u góry.

- Bardzo proszę o to aby nie udowadniać naszych słabości, ponieważ jeżeli wordpress można uznać za kombajn - no dobra niech będzie mercedesem Sprinter - do wszystkiego. To nasz cms w kategorii funkcji plasuje się w okolicach audi a4 - ładnie, bezawaryjnie i szybko.

Kolejne pytania, ew. sugestie co skorygować i usprawnić bardzo poważnie mile widziane:-)

Ps. rozwiejmy wszelkie wątpliwości - u nas nie ma supportu 24/7 - bo nie jest konieczny:----)))))))))))

Dopełniając moją litanię wklejam poniżej listę testerów. Możecie liczyć na nasze pełne wsparcie zarówno przez gg jak i mail podczas instalacji i integracji.

1. Carnagge

2. Michop

3. Hagira

4. Oliusz

5. Rak115 - Rzutem na taśmę:-)

6. kolryb29 - Po analizie fotokomórki okazało się, że biegł równoległym torem (napisał na pomoc@superbcms.pl - przez formularz :=-) ) ale dla nas i tak jest szybki.

Piszczcie na maila podając nicki i domeny, pod którymi macie zamiar testować Panel.

Newsletter - dobry pomysł

Kontakt - możliwość dodania kilku grup kontaktowych typu: dział obsługi klienta, dział handlowy, serwis itd. No i jakiś antyspam by się przydał.

Artykuły, treść itd:

Brak kategorii? - czy czegoś niedowidziałem?

Tytuł artykułu jako h3 - ale to pewnie kwestia szablonu

Przydałaby się większa kontrola nad meta, tzn. możliwość zrezygnowania z dopisywania do tytułu i słów kluczowych, tych ustawionych dla strony głównej. Koniecznie możliwość edytowania url konkretnej podstrony, artykułu itp.

Przy dodawaniu artykułu możliwość automatycznego dodania go do menu.

Możliwość dodania mini galerii w artykule, albo jeszcze lepiej wyświetlenia zajawki (pierwsze zdjęcie, losowe itp.) z konkretnej galerii.

Slider jako dodatkowy, włączany moduł, z konfiguracją gdzie się wyświetla. No i pełna kontrola nad tym co wyświetla się w sliderze.

Edycja stron błędów, reklamy - boksy reklamowe, tryb konserwacji.

Żadnych linków w stopkach panelu, a najlepiej to info o prawach tylko w kodzie :piwo:

Nie wiem czy cms-ik jest kodowany, ale lepiej by było nie, tak by można było pobawić się w rozbudowę o potrzebne w specyficznych przypadkach opcje.

Możliwość zakupu bez limitu wdrożeń

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Każdy kto buduje strony w sposób:

1. stworzenie layoutu takiego jak chce klient i pod jego dyktando (nie kierując się sztywno założeniami szablonu + modlitwa, że sidebar klient zaakceptuje z lewej bo jak zechce z prawej to lipa itd)

2. pocięcie tego layoutu zgodnie z jego założeniami

3. zakodowanie w dowolny sposób xhtml/css do jednego pliku.

- tutaj nadmienię, że żaden darmowy cms nie ma łatwej możliwości obsługi jednoczesnej wielu wyglądów strony. U nas wystarczy przygotować plik nazwadrugiejskorki.php i automatycznie mozesz ją przypisać do konkretnej podstrony. Czyli zakładając, że gdzieś w głębokiej Rosji spada samolot, można mieć gotowy szablon żałobny itd. Lub chcąc być kompletnie zwariowanym można mieć każdą podstronę z innym wyglądem co robi się wręcz banalnie wybierając wygląd dla każdej pdostrony.

To co napisałeś jest dostępne dla każdego systemu CMS. Chodzi o pkt 1 i 2 - bo niczym nie rózni się wdrożenie mocno dowolnego layoutu w WP czy w Drupalu od Superb CMS. Może poza punktem 3, ale dla najbardziej popularnych CMSów jak WP, Drupal czy tfu...(nie lubię) Joomla jest realizowane bez problemu.

Z góry założyłeś, że wdrażając WP czy Drupala trzeba bazowć na gotowych templatkach?

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

Cześć Wam,

Brak kategorii? - czy czegoś niedowidziałem?

Tak nie ma typowo wordpressowych kategorii. Odeszliśmy od rozwiązań blogowo-portalowych. To cms dla stron firmowowych, a blogowym w nieco innym niż wordpressowe podejściu.

Przydałaby się większa kontrola nad meta, tzn. możliwość zrezygnowania z dopisywania do tytułu i słów kluczowych, tych ustawionych dla strony głównej. Koniecznie możliwość edytowania url konkretnej podstrony, artykułu itp.

Najprostszą formą zrezygnowania z dublowania meta jest nie wpisywanie nic w ustawienia główne. Pozwala to zaawansowanym i świadomym userom kontrolować optymalizację pod wyszukiwarki.

Edycja url - ciekawa sugestia, na pewno weźmiemy ją na warsztat przy nowej wersji DZIĘKI!

Przy dodawaniu artykułu możliwość automatycznego dodania go do menu.

Dokładnie nad tym pracujemy przy kolejnej wersji. Będzie można zdecydować, w którym menu pojawi się po opublikowaniu.

Możliwość dodania mini galerii w artykule, albo jeszcze lepiej wyświetlenia zajawki (pierwsze zdjęcie, losowe itp.) z konkretnej galerii.

Opcja ciekawa, musimy zebrać więcej opinii czy byłaby potrzebna szerszej rzeszy userów. Pomysł Lux.

Slider jako dodatkowy, włączany moduł, z konfiguracją gdzie się wyświetla. No i pełna kontrola nad tym co wyświetla się w sliderze.

Jakie dokładnie informacje chciałbyś prezentować w sliderze? Rozumiem, że image+opis ale jeden, dwa, trzy? - wszystko należałoby ustandaryzować aby wyglądało dobrze na każdej implementowanej stronie.

Edycja stron błędów, reklamy - boksy reklamowe, tryb konserwacji.

Edycja stron błędów jest przecież, boksy reklamowe możemy zaimplementować jako dodatkowe funkcje. Właściciel firmy raczej nie wyświetla adsensa na stronie, ale rozumiem, że może chcieć wyświetlić jakiś banner,

Możemy przygotować możliwość wstawienia pól pt "banner1" "banner"2 "banner3", w które wklei się kod bannera/google adsense/adkontekst itd.

Żadnych linków w stopkach panelu, a najlepiej to info o prawach tylko w kodzie

Nie ma sprawy, jeżeli ktoś z Was sobie życzy usunięcie stopki usuniemy - ale wówczas nie supportujemy konkretnej domenie.

Nie wiem czy cms-ik jest kodowany, ale lepiej by było nie, tak by można było pobawić się w rozbudowę o potrzebne w specyficznych przypadkach opcje.

Możliwość zakupu bez limitu wdrożeń

Niestety cms jest kodowany, jesteśmy elastyczni i pomagamy. Jednak z naszego doświadczenia wynika, że jak ktoś ma dostęp to zbyt komplikuje cały kod.

Nie zawsze trzyma się standardów co wpływa na stabilność, a później reklamacje.

MirekM

To co napisałeś jest dostępne dla każdego systemu CMS. Chodzi o pkt 1 i 2 - bo niczym nie rózni się wdrożenie mocno dowolnego layoutu w WP czy w Drupalu od Superb CMS. Może poza punktem 3, ale dla najbardziej popularnych CMSów jak WP, Drupal czy tfu...(nie lubię) Joomla jest realizowane bez problemu.

Z góry założyłeś, że wdrażając WP czy Drupala trzeba bazowć na gotowych templatkach?

Ok.

1. Każdy system CMS - czyli wgl Ciebie np WP obsłuży w prosty sposób ściągniętej skórki xhtml/css?, moim zdaniem nie jest to takie super proste, ponieważ jego templatki są poszarpane na mniejsze pliki itd. Powiesz mi, że to nie problem rozdzielić pliki do mniejszych plików. Fakt, zero problemu. CZAS. Dodatkowo pytanie po pół rocznym okresie używania strony - "dlaczego moja strona jest podobna do wordpress od środka?" - to cytat ale trafia w sedno:). Ps. Szablony z Joomli do superba przystosujesz parę minut. One są na jednym plku index.php:-)

2. strony wdrażane w oparciu o artisteer są zawsze podobne. Mniej lub bardziej wprawne oko od razu to dostrzeże.

Wp ma charakter modułowy = 90% stron poza topem+ostylowanie czcionek i zmianą footera niewiele się różni od szablonów - pachną nimi na kilometr:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności