Skocz do zawartości

Dziwne pozycjonowanie

k0l3c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dwie dziwne sytuacje i nie wiem co o tym myśleć. Może ktoś mi to wytłumaczy?

1. Co ma większy wpływ na pozycjonowanie konkretnych fraz składających się z dwóch lub więcej wyrazów, keywords czy wystąpienia w treści strony?

Przykładowo graport wyciąga mi słowa kluczowe z head, dla jednej ze stron dobrze, a dla drugiej tylko pojedyncze słowa. Choć znajdują się tam frazy typu "słowo, słowo słowo2,.."

2. Dla czego pomimo mniej więcej tej samej ilości odwiedzin, braku dodawania nowych precli itd, statystyki dla wybranych słów tak się zachowują, że:

7 dni są na 4ym miejscu

4 dni na odległym typu 64 miejsce

5 dni na 3im miejscu

i tak w kółko?

Pytanie dodatkowe, dla czego pomimo iż pozycjonowałem tylko index, w googlach pod daną frazą znajduje mi podstronę?

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

W 1 pytaniu nie wiem o co Ci chodzi. Jak pozycjonujesz na dana fraze to po prostu musisz miec linki z ta fraza, natomiast ilosc jej wystepowania na stronie nie jest juz taka istotna, a w metatagach to w ogole jej moze nie byc.

2. Cos takiego wskazuje, ze powinienes zdobyc nieco wiecej linkow. Ogolnei jest to dorby znak, bo wskakujesz do top10, ale Google przelicza pozycje i czasem Cie tam wrzuci, a czasem uznaje, ze masz za malo linkow (konkurencja mogla zdobyc wiecej) i Cie wyrzuca dalej. Tak sie czesto dzieje na poczatku linkowania. Dlatego nadal musisz zdobywac linki i w koncu wyniki sie ustabilizuja i zostaniesz na stale w top10 :)

Pozycjonujesz index na dane slowo, ale z indexu masz linki do podstron i one tez sie pozycjonuja. Jest przeplyw mocy ze strony glownej na podstrony i one tez ida do gory na dane hasla.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ad1. Mam dwie strony o zupełnie różnej tematyce, przykładowo:

strona1 keywords: opony zimowe, koła..

strona2 keywords: tanie portfele, portmonetki..

I teraz graport (https://80.82.17.86/) w sugestiach dla strona1 pokazuje mi "opony zimowe" i "koła", a dla strona2 "tanie", "portfele" i "portmonetki". Czyli rozbija całą frazę na osobne wyrazy, dla czego?

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

To się nazywa chyba Google Dance.

Google dance to o ile się nie mylę różnica pomiędzy różnymi DC Google'a.

AD. 1 Też nie do końca rozumiem, ale może chodzi o ścisłość frazy. "opony zimowe" są bardziej unikalną frazą niż "tanie portfele" tanie może być milion rzeczy, zimowych rzeczy w ogólnym rozumieniu jest znacznie mniej. Może łączy tematycznie/inteligentnie frazy, ale to moje domysły.

AD.2 Carnagge wyjaśnił temat. Ewentualnie czasami zdarza się tak, że Google wrzuca stronę będącą daleko w wynikach na top, jakby "dając jej szansę", ale to zazwyczaj dzieje się jak strona jest daleko i dzieje się na dzień max 2.

Robię ruch w IF.PL - SEO na dużą skalę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności