Skocz do zawartości

Pozycjonowanie domeny *.co.uk w Google.co.uk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pracuję w Brytyjskim sklepie internetowym jako content editor i ze względu na swoje doświadczenie w SEO zacząłem pomagać im przy pozycjonowaniu.

AngielskaFirma.co.uk - kotwice: "trzy wyrazowa fraza", "dwa wyrazy". Nadmienię, że dla tych fraz konkurencja jest ostra, sklepy w TOP10 mają min. po kilkanaście tysięcy backlinków, dedykowane zaplecze z wysokimi PR i niskim OBL, mnóstwo unikalnej treści etc.

Od jakiś czterech miesięcy linkuję z:

- katalogów dobrej jakości z wysokimi PR, zarówno z UK jak i międzynarodowych - około tysiąca darmowych i kilkadziesiąt płatnych,

- artykułów, precli etc, blogów dyi,

- kilkunastu mocnych linków od tematycznych stron (wychodzące od nas mają nofollow - *.co.uk/links.html),

Dodatkowo budujemy zaplecze w postaci 20 stron tematycznych:

- wszystkie na unikalnych adresach ip,

- wszystkie na przechwyconych domenach *.co.uk z wysokim PR i zawartością zbliżoną do starych stron,

- codziennie po 2 aktualizacje z unikalnym tekstem powyżej 5000 znaków,

- linkowane głównie z katalogów z UK.

Efekty:

Po korekcie treści i contentu w SERPach pojawił się długi ogon, który generuję około 30% ruchu z dwóch głównych fraz, na które się pozycjonujemy. Miesiąc temu strona wskoczyła na pozycję 8 na "three word keyword" w google.co.uk. Niby wszystko ok, ale mam teraz do Was pytanie:

Nasz szef zdecydował, że spróbuje usług Brytyjskiej firmy pozycjonersiej (firma z czołówki).

Po spotkaniu podjęliśmy decyzję, że Firma X ze względu na swoje doświadczenie, zaplecze ludzkie i sprzętowe, zajmie się pozycjonowaniem głównej domeny dla naszych najważniejszych kluczy, a my skupimy się na ogonie i głębokim linkowaniu. Dwa tygodnie temu z ciekawości sprawdziłem jak wygląda indeksacja naszego sklepu i okazało się, że Google dla różnych DC przy stronach powyżej 10-13 zwraca bardzo wiele różnych stron w domenach z całego świata. Pomyślałem, że pewnie jakiś zagraniczny rotacyjny SWL, ale po kilku dniach obserwacji kilkunastu z tych stron muszę stwierdzić, że nie wyświetlają się tam żadne linki. Nasz sklep z pozycji 8 dla jednej z głównych fraz wyleciał na 32 miejsce, a długi ogon jakby się skurczył :/ Dodatkowo dla frazy "Miasto Branża", gdzie nasz sklep był zawsze top3, teraz dwie pozycje niżej.

Co mogło spowodować te spadki?

Pozdrawiam,

Kamil

- Jak najdłużej może stać pasztet?

- Całą dyskotekę

Jak masz cos do przechwycenia wyslij PM z przyblizona data upuszczenia domeny.

Mnie interesuje aktualizowana codziennie lista wygasających bądź kasowanych domen .co.uk bądź strona (płatna bądź nie) gdzie takie domeny mogę ustrzelić.

Co do samego przechwytywania są firmy w tym wyspecjalizowane, będące rejestratorami i tylko i wyłącznie z takich korzystam.

Po prostu jako jednostka nie masz szans z firmą która jest również rejestratorem, szkoda czasu na bezsensowne przelewy, chyba że daną domeną nikt zainteresowany nie jest, ale takowe są zwykle mało co warte jeśli idzie o moje zastosowania.

Jeżeli podpisaliście z nimi umowy to czemu nie zapytacie wprost z jakim metod linkowania obecnie skorzystali ? Nie jesteście ich konkurencją, a Klientem - więc Wam wolno.

Mamy raporty z linkowania i nie ma tam żadnej wzmianki o wyżej wymienionych stronach.

Dzisiaj chciałem się upewnić, czy czasem google nie zassało naszych adwordsów i z ciekawości wpisałem "www.nazwasklepu.co.uk". Okazało się, że Google wypluło około 30-40 stron z całego świata, które nie są żadnym zapleczem ani śmietnikiem pod google adsense, tym bardziej nie wyświetlają reklam.

Nie jest to żaden błąd w konfiguracji serwera albo NS'ow, bo wszystkie te strony znajdują się na różnych serwerach, mają różne ip i różnych właścicieli etc. Takie wyniki w SERPach zaczęły się pojawiać po tym, jak zewnętrzna firma zaczęła zajmować się pozycjonowaniem. Co o tym myślicie? SWL?

wszystkie na przechwyconych domenach *.co.uk z wysokim PR ...

A ja mam pytanie związane z cytowanym fragmentem. Z której strony korzystanie do przechwytywania domen .co.uk ?

https://www.detagged.co.uk/

https://caught.co.uk/

Pozdrawiam

- Jak najdłużej może stać pasztet?

- Całą dyskotekę

StronyUK Ja mam pytanie do tego fragmentu jeśli można

- katalogów dobrej jakości z wysokimi PR, zarówno z UK jak i międzynarodowych - około tysiąca darmowych i kilkadziesiąt płatnych, - artykułów, precli etc, blogów dyi,
Interesują mnie angielskie katalogi i międzynarodowe, taka ilość katalogów, korzystasz z jakiś automatów czy ręcznie wszystko dodajecie ?? Pozdrawiam

Nasz sklep z pozycji 8 dla jednej z głównych fraz wyleciał na 32 miejsce, a długi ogon jakby się skurczył :/ Dodatkowo dla frazy "Miasto Branża", gdzie nasz sklep był zawsze top3, teraz dwie pozycje niżej.

Co mogło spowodować te spadki?

Google.co.uk jest bardzo wrażliwe na geolokalizację, więc w mojej opinii firma która Was pozycjonuje, linkuje ze stron które mają inną geolokalizację niż UK, sprawdź te frazy w google india lub china, co potwierdzi bądź zaprzeczy mojej teorii.

PS. Dzięki za info dot. przechwytywania domen .co.uk. Głównie chodziło mi o strony które oferują listę wygasających bądź kasowanych domen.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności