Skocz do zawartości

mailing jako forma reklamy.

Hirek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sądzę, że mailing stał się przez niektórych zapominaną formą aktywnej reklamy. Mało kto zdaje sobie sprawę jak dobrze prowadzić kampanie mailingowe.

Jak macie doświadczenia w oparciu o kampanie mailingowe ? Ile klientów z tego pozyskujecie ?

Ja mam akurat speca od marketingu, którego zawsze mogę się poradzić i myślę, że głównie jemu zawdzięczam wysoką skuteczność mailingów. W ostatnio puszczonym mailingu w zaokrągleniu 50% kliknęło w link (czyli nie tylko otworzyło maila, ale dokonało akcji), a ile dokonało zamówienia - to już bardziej zależy od przedstawionej na stronie oferty, a nie od samej wysyłki.

Ja sądzę, że mailing stał się przez niektórych zapominaną formą aktywnej reklamy. Mało kto zdaje sobie sprawę jak dobrze prowadzić kampanie mailingowe.

Jak macie doświadczenia w oparciu o kampanie mailingowe ? Ile klientów z tego pozyskujecie ?

Co? Dzisiaj dostałem na 1 tylko skrzynkę 60 maili, myślisz że ja to czytam, od razu leci to do kosza.

@Ksera, gratuluje filtrów antyspamowych i rozpowszechniania swojego maila gdzie popadnie.

Dobra lista mailingowa, nie koniecznie duża, ale silnie stargetowana faktycznie jest na wagę złota.

Duża lista mailingowa, zbierana gdziekolwiek byle by była duża jest nic nie warta.

to ciekawi mnie ile osiagnąlbym za mailing w katalogach bo mam sporo zapytań .. a jest tego kilkadziesiąt tysiecy roznych mejli :P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Przy katalogowaniu raczej się podaje maile typowo spamowe, które przegląda się od święta albo wtedy, kiedy wymagana jest aktywacja.

Mam do was pytanie. Jak rozwiązać to od strony prawnej abym mógł wysyłać mailing do osób, które wysłały do mnie e-mail z zapytaniem o nocleg ?

Czy jeżeli na głównej stronie małą czcionką napisał bym np. "Wg art. ustawy bla bla bla, wysyłając do nas e-mail, jest to równoznaczne z tym iż godzisz się aby otrzymywać e-maile reklamowe od naszej firmy" ?

Jeżeli bym takie coś umieścił na stronie wówczas mógłbym bez konsekwencji wysyłać takie e-maile do swoich potencjalnych klientów którzy prędzej sami interesowali się pobytem w moim pensjonacie ?

Napisałem to swoimi słowami, bo nie wiem jak powinno wyglądać to profesjonalnie. Mam nadzieję, że ktoś ze znawców pomoże mi w tej kwestii.

Pozdrawiam,

Artur

Najnowocześniejszy Hotel Nad Morzem Grand Lubicz 5*
Apartamenty w Ustce tylko w pensjonacie Villa Wenel

Przy katalogowaniu raczej się podaje maile typowo spamowe, które przegląda się od święta albo wtedy, kiedy wymagana jest aktywacja.

zdziwisz się ile jest prawdziwych :P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wykonywałem klika html-ów do mailingów wysyłanych przez Onet czy Interię, jako reklama sprawdza się całkiem dobrze. Tak jak wyżej parę osób napisało dobra baza odbiorców jest chyba najważniejsza. Trochę sam się dziwiłem skuteczności bo u mnie to takie maile z automatu trafiają do śmieci, widocznie u statystycznego usera Kowalskiego tak nie ma:)

@zgred (na pewno Ty masz sporą bazę, nie ma co przeczyć) ale:

Ile jest prawdziwych?

Wykorzystałeś je?

Sprawdziłeś? [ W jaki sposób je sprawdzasz? ]

Pytanie trochę z innej beczki, skąd firmy zajmujące się mailingiem mają swoje bazy? Kto prowadzi handel takimi bazami? Ceny za mailing to min. 1500pln (netto) [takie oferty najczęściej spotkałem] - skąd te ceny? utrzymanie infrastruktury aż tyle kosztuje - IP, serwery, oprogramowanie?

Mam do was pytanie. Jak rozwiązać to od strony prawnej abym mógł wysyłać mailing do osób, które wysłały do mnie e-mail z zapytaniem o nocleg ?

Czy jeżeli na głównej stronie małą czcionką napisał bym np. "Wg art. ustawy bla bla bla, wysyłając do nas e-mail, jest to równoznaczne z tym iż godzisz się aby otrzymywać e-maile reklamowe od naszej firmy" ?

Dodaj przy zapytaniu akceptację polityki prywatności. A w niej umieść stosowny zapis "Korzystając z formularza zapytań zgadzasz się na otrzymywanie od firmy XXX wiadomości o charkterze informacyjnym i reklamowym nie częsciej niż raz na 30dni bla bla bla" np tak :)

Pytanie trochę z innej beczki, skąd firmy zajmujące się mailingiem mają swoje bazy? Kto prowadzi handel takimi bazami? Ceny za mailing to min. 1500pln (netto) [takie oferty najczęściej spotkałem] - skąd te ceny? utrzymanie infrastruktury aż tyle kosztuje - IP, serwery, oprogramowanie?

Bazy można pozyskiwać w różny sposób. Np. piszesz e-booka i udostępniasz go za free po wypełnieniu krótkiego formularza i akceptacji polityki prywatności.

Możesz też zorganizować jakiś konkurs, ktoś podaje email, odpowiada na pytanie konkursowe i akceptuje politykę prywatności.

Można też wyciągać bazę mail z forum internetowego.

Sposobów jest dużo.

Czym bliżej określony target tym baza bardziej wartościowa.

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

Ja też mam katalogi , fora, sklepy ale raczej mailing zdobyty w ten sposób to za mało. Nie mniej zsumowałem go z resztą źródeł i mam w bazie prawie 600 tyś adresów.

U mnie konwersja wyniosła 10% - czyli tyle osób zgodziło się na otrzymywanie wiadomości. Pozostali dalej nękani są zapytaniem o wyrażenie zgodny na przesyłanie informacji handlowych.

Bardzo prosto tez określić czy e-mail jest używany czy też nie. Z reguły po 3 miesiącach od nie używania konta e-mail na większości portali są one blokowane. Natomiast jeśli e-mail nie dojedzie kilka razy to można go oznaczyć jako nieaktywny. Odpowiednie kody błędów można uzyskać z odpowiedzi mail-delivery od serwera.

Zauważyłem jedną fają rzecz :

im mniej tekstu tym e-maile są chętniej czytane.

Dobre wrażenie robi przejrzysty szablon ofertowy i w zasadzie to podstawa do tego aby realizować emailing.

Wysyłanie suchego tekstu bez oprawy graficznej to jak strzelanie kulą w płot.

Kolejną rzeczą obowiązkową to :

kod statystyk w e mailu bo bez tego nie widać jak to się przyjmuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności