Skocz do zawartości

Problem z polskimi znakami

sting2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zainstalowałem sklep na oscommerce na serwerze i mam problem z polskimi znakami.

Sklep mieści się pod adresem: TUTAJ.

Żeby zrozumieć problem proszę zobaczyć jak wygląda słowo "zł" oraz jak wygląda url przy wpisie gdzie są polskie znaki np. "... długim rękawem..."

Najprawdopodobniej chodzi o kodowanie. Skrypt jest w iso-8859 a serwer ma kodowanie utf-8.

Co trzeba zrobić aby to poprawić, spotkaliście się z czymś takim.

Zauważyłem, że najczęściej jest to na tańszych serwerach.

Proszę jednak nie odpowiadać na zasadzie: zmień serwer.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Sting

Zależy od hostingu musisz sie ich spytać, często należy go umieścić w gl folderze domeny, ale rożnie bywa.

Miałem gdzieś też fixa opierającego się na drobnej edycji skryptu (miałem podobny problem), ale nie mogę znaleźć na dysku. Jak znajdę umieszczę tu w topiku.

• 3 tygodnie później...

Sklep pracuje w kodowaniu iso-8859-2, tak samo musi być ustawiona baza danych oraz tabele i pola odpowiednikiem o nazwie latin2 (to to samo co iso-8859-2 tyle że pod inną nazwą). Należy ustawić także kodowanie dla połączenia z bazą mysql.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności